Energiförlust

Två marsvinspojkar som bråkar bor i en barnfamilj. Marsvinen är skaffade på blocket. Enligt tidigare ägare har marsvinen aldrig fungerat tillsammans. Efter egna försök i tre månader bestämmer familjen sig för att ge bort den ena. De anser att han är ”den dumma” vilket han självklart inte är. Detta är hans instinkt och motor som fungerar så, arten överlever inte annars.

Det är lite stil på grafittin i Turkiet 🙂

Nu finns en ensam marsvinskille i en barnfamilj. Vi har en ensam kille i omplaceringen. Båda födda 2009. Match made in heaven. 

Fabian fick ett bra hem nu i sommar.

Bägge är långhår. Det passar egentligen inte bra hos barnfamiljer, i princip 9 av 10 missköter jobbet som marsvinsfrisör. Min lösning på detta är; raka dem. Raka dem från axlarna och ner och särskilt runt rumpa och kön. På några månader växer pälsen ut men under tiden har du en okomplicerat skötsel av pälsen. 

Svaret på det viktigaste beslutet vi tar i dag.

Att hår hålls efter är extremt viktigt, för hår som hamnar upp i kön och rumpa leder ofta till infektioner. Fuktsmutsig päls av kiss och  bajs leder till hudbesvär bak på ryggen.

Jag rakar, badar och släpper ut killarna på stor yta. Efter några dagar tycker jag de lika gärna kan flytta hem, då de är efterlängtade så jag pratar med familjen om att det är viktigt att dessa djur inte hamnar i den bur som deras kille kom in i. 

Hamlet fick också ett bra hem i sommar.

 BARNFAMILJEN FÖRSTÅR. De har fått en bur av en bekant, den är stor, minst 120×60. Vilket enligt mig är i minsta laget för två, för varann, nya killar.

Vi pratar om liggande Billyhylla (80x 200) som burlösning och det låter inte som att de ställer sig helt negativa till det, men de vill prova med (120×60) buren. Jag säger att dessa pojkar kan flytta hem till dem, men bara under förutsättning att de offrar ett golv under en vecka eller två och de säger att i badrummet går fint.

Summan av den mänskliga konsumtionshysterin är konstant.

 Efter ca fyra dagar hemma tycker familjen att det går så bra. Buren de blivit lovade har frusit inne av något skäl och det börjar kännas bökigt att ha dem i badrummet.

De bestämmer sig för att sätta dem i den lilla buren (100×50) iallafall. Dessutom tar de detta beslut utan att ens överväga att tala med mig mig. Jag avrådde ju från detta och då är det ju bättre att göra tvärtemot utan att fråga. Det var de själva som sa att de inget visste om marsvin. Inget nytt har de lärt sig heller trots en timmes intensivt samtal när de hämtade killarna och händerna fulla med informationsmaterial.

Anton har faktiskt fått två bra hem. En lång historia.

Vad tror ni händer? Marsvinkillarna börjar bråka såklart. Han som tidigare hade buren för sig själv gör klart att den andre inte önskvärd på hans område. De har bara delat liv en kort tid och litar inte på varann ännu. Det finns ännu ingen lojalitet. De har behov av egna revir och platsen i buren kan absolut inte täcka två vuxna hanars behov av detta.

När ägaren berättar att det är ”deras” kille som nu är den ”dumma” låter de lite nöjda; som om detta var något positivt.

Lever farligt här, sjörövarskeppen flockas i vår bukt.

När de lyckats få dem riktigt irriterade på varann sätter de ut dem i badrummet igen. För de tror;

 • att marsvin inte har behov av rejält utrymme
 • att marsvin inte minns

Jag tror;

 1. att de har fel

Jag  vet;

 1. att jag blir så trött när människor vägrar att ta till sig mångårig erfarenhet så fort det blir det minsta lilla obekvämt för dem.

Jag avskyr;

 1. att detta alltid drabbar marsvinen eftersom de är längst ut på repet.

  Saknar min älsklingsZorro <3

 

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

6 Inlägg för Energiförlust

 1. Camilla skriver:

  Åh, vad jag tycker om dig 🙁

  Jag ska ringa dem och prata med dem. Berätta historien om den enes bakgrund så de förstår att han verkligen behöver ett bra hem och inte ett där man tror saker och experimenterar. Varje liten själ har sin historia. Sitt bagage. Sin ryggsäck. Precis om vi…

 2. Marie skriver:

  Stackars småsvin och vilka människor det finns!

 3. Tinna med Bella & Morris & Tova + Trixi skriver:

  Instämmer med ovan…

  Jäklar…vad jag gillar dig!
  Vad tacksam jag var när jag hitta dig för ca ett år sedan och du ville dela med dig av din kunskap till mig, du prata marsvin med mig 🙂 när jag inget kunde om marsvin.

 4. Lena Rössel skriver:

  Visst är de dummingbullar 🙁

  Stackars små killar som bara hävdar sin rätt. Jag har fått lära mig mycket under de två år jag haft mina Tussar. Stort utrymme, tålamod och mutor när det drar ihop sig. Skriver det om och om igen. Vårt vardagsrum är ganska litet men Tussarnas stora hage där de kan gå omkring finns alltid där. Då har jag uppsikt över dem och kan avstyra tjafs innan det blir allvar.

  Hade jag inte fått råd och tips från Eragons hade det aldrig fungerat mellan de små. Nu är de kompisar ”på riktigt”. Om än lite skakigt ibland.

  Lycka till med de små, hoppas det ordnar sig 🙂

 5. yvonne gustafsson skriver:

  Tänk om alla kunde lyssna på oss som haft många marsvin (både honor & hanar) för ju större utrymme lättare att få dom att trivas tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *