Zelda & Brötnos

Dagen G.

G som i Gris.

Nu har vi förstått; allt detta är till oss, ALLT!

Vi har blivit med gris, riktigt stor gris, så kallade Linderödsvin. Lite fakta:

Linderödssvin och är den mest ursprungliga gris vi har i Sverige och de är härdiga och klarar ett liv utomhus i mer än 30 graders kyla.

Dom är väldigt vänliga och blir snabbt kompisar med människor och andra djur. Fullvuxna linderödssvin kan väga över 300 kilo.

Niklas (www.stadsjord.se) försöker övertala tjejerna att byta hemvist.

Jag vet inte riktigt vad Zelda & Brötnos ligger på för vikt men de är bara 11 månader gamla och systrar. De beter sig precis som marsvin som inte lämnar buren, när de ska från sin inhägnad, tvärs över gatan till vår tomt och sin nya arbetsplats på vår gräsmatta.

Trots att de så sent som på morgonen varit ute på en mindre rymning från sitt hägn, vill de inte ta ett enda steg utanför där elstängslet varit i flera månader.

Älskar kornkross.

Grisar är vänliga och flyr hellre än bråkar. Men om det kniper så vänder dom och anfaller. En arg gris är farlig till och med för vargar.

Efter lock och pock och med hjälp av kornkross och en gran fick vi dem till slut att ta sig ur sin comfortzon. Pratade, berömde och matade dem över gatan till vår tomt och väl där! ingen tvekan om att detta var det bästa som kunde hända dem.

Här var det gräs. Och här. Har du sett; här också!

Grisen är dräktig 3 månader, 3 veckor och 3 dagar. Lätt att komma ihåg och får sen upp till 14 kultingar som går tillsmammans med mamman 8-12 veckor.

Det är ungefär så länge som mamman orkar med dom. Sen klarar sig smågrisarna i flocken utan mammans specifika beskydd. Suggan brunstar omgående och kan sålunda bli betäckt omedelbart. En gris i rationell drift går som modersugga till 5 års ålder. En Linderödsgris kan vara modersugga betydligt längre.

Ett litet grishus med halm finns till Zelda & Brötnos. De ska vara hos oss hela vintern.

De gjorde flera rusningar, så där på lek och däremellan for trynet ner i den obearbetade jorden och de bara skalade av grässvålen. Det såg otroligt enkelt ut men har du någongång provat?

Far över hagen och kollar, intar allt. Dessa vill inte jag skiljas från.

Grisarna kan anlitas av exempelvis odlarföreningar som vill anlägga nya odlingar. Gris istället för jordfräs är kul, rationellt och klimatsmart.

Underbara, omedelbara och härliga varelser. Ska bli roligt att lära känna Zelda och syrran Brötnos närmare. Så nu finns det två stora grisar och tjugo små på nansensgatan. 😀

Gonatt!

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

8 Inlägg för Zelda & Brötnos

 1. Camilla skriver:

  Jag älskar grisar. Har gjort det sedan jag var liten 🙂 Söt-son.

 2. Sofie skriver:

  Jag blir helt kär i dom bara genom att se bilderna på dem och deras ”popcorn” skutt 🙂
  Hur har Max reagerat?

 3. Åsa skriver:

  Åh, älskar grisar!!! Stora som små ^-^ om jag ngn gång bosätter mej på en gård eller i en villa med stor trädgård så SKA jag ha minigrisar! 😀

 4. Tinna med Bella & Morris & Tova + Trixi skriver:

  Härligt! Jag älskar Linderöds grisar, de är fantastiskt fina o grymt charmiga… 🙂

  Måste få veta? Är det samma nassar som var mitt emot Eragons i september som jag krafsade mellan öronen?

 5. Lena Rössel skriver:

  Underbart med grisarna, små och stora.
  Tuffa Maxi-liten och vänliga Zorro-stor 🙂

 6. Karin H skriver:

  Åh vill också ha grisar! Stora grisar alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *