Återväxt

Det kommer sex marsvin akut till omplaceringen. De är irriterat röda i hårbotten och kliar sig. De har inte glest hår eller hårlösa fläckar men att de har ohyra är säkert.

Fötterna är illande röda och lådan de kommer i lukar jäst, det är den karaktäristiska doften av ensilage.

Ce’nedra ska ha ungar. Hon ökar snabbt och dricker mycket. Vid ankomst den 14 nov var vikten 1063 gram och  tio dagar senare väger hon 1155 gram.

Veterinären på Exo, Bo Runsten avråder bestämt från att ge marsvin något annat än riktigt hö.

– Allt annat är för kraftigt för marsvinsmagar, de behöver allra mest ”fattig” mat.

Med fattig menas kalorifattig. Marsvinen har annonserats ut och skaffats via blocket men kvinnan som köpt dem vågar inte sätta ihop dem med sina egna och skälet är enkelt; de verkar inte friska.

Den dräktiga honan ska vara 6-7 veckor gången av tio. Den andra vuxna honan anländer med tre ungar i samma transport. Ungarna är 11,5-12 veckor gamla. De ska vara honor allihop men en visar sig vara en hane. Marsvinshanar kan göra honor med barn så tidigt som vid tre veckors ålder ibland. Många säger att hanar blir könsmogna först vid åtta veckor men jag vet inga uppfödare som väntar så länge med att separera pojkbebisar från mamma och systrar.

I övrigt de vanliga sakerna, klorna är långa och trots att det skulle vara fem honor, varav EN dräktig, och en hane så visar det sig att det är två hanar och fyra honor.  På grund av den felaktiga könsbestämningen så är det troligen fyra dräktiga honor.

Den förväntat dräktiga har sålts i sent skede av dräktigheten vilket är direkt livsfarligt för henne. Två parningar är mellan syskon och den tredje mellan mor och son.

Poledra. Troligen cuy, en vildare marsvinsras i henne. Hon rör sig ryckigt, är stark och instinktiv på det sättet. I värsta fall dräktig med sin son.

Dåligt foder, dålig skötsel, livfarlig försäljning, inavel och ohyra.

Vem har sålt djur på detta sättet? en amatör? ett barn?

Enligt egen utsaga är hon etablerad uppfödare av en annan art smådjur till zooaffärer i Skåne. Hon skaffade inte marsvinen. En familj som fött upp marsvin i många år skulle avliva dem. Sammanlagt tog hon hand om nio djur vid tillfället.

Hon ”räddade” dem från avlivning i början av 2012.  Sedan dessa har dessa två honor fått fyra kullar hos henne. Hur logiskt är det att ”rädda” från avlivning och tillverka flera?

Varför gör man så?

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

8 Inlägg för Återväxt

 1. Petra Olsson, Malmö skriver:

  Usch, usch!!!! Stackas små! Men nu har de chans att få de liv som ALLA djur borde få.

 2. Carola skriver:

  En sådan sorglig historia och det värsta är att det inte är den enda.
  Hoppas det en dag blir lite mer krav på uppfödare och regler för dem att följa.
  Detta oavsett djurart…
  Är lite nyfiken på vem den här ”uppfödaren” är… (du får gärna maila mej namnet) och för att se om det är den jag tänker på.

  Tur att Eragons med alla marsvinsfantaster gör livet bättre för många marsvin och att ni jobbar stenhårt med att dela med er av all kunskap ni har om marsvin.

  Ps… lite kul läsning om de ”riktiga” grisarna… Vad är det för projekt som håller på med detta? Hade aldrig hört talas om detta.
  Grisar är kul och jättesöta 🙂

 3. Monica skriver:

  Marsvinshanar är könsmogna vid 5 veckor, ibland redan vid tre. Inte så vanligt men man märker att de börjar kurra och intressera sig för sina syskon på ett speciellt sätt…..
  Viktigt att skilja på dem från mor och systrar när de är 5. Honor brukar iofs ha första brunst någon vecka senare.

 4. Cecilia skriver:

  Vad sorgligt att det finns sadana manniskor. Tur att det finns sadana manniskor som du!

 5. Angelica skriver:

  Marsvinshanar KAN bli könsmogna vid så tidigt som 3 veckor, honor vid fyra. Finns ingen anledning att vänta längre med att separera dem.
  Skulle starkt avråda dig från att skriva 8 veckor i din blogg då det kan leda till oönskade dräktigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *