Lidandet

Vi måste tala om lidandet. Idag är det Långfredag och den dagen på året jag allra mest förknippar med lidandet, eftersom jag som barn gick i en skola som fortfarande undervisade i kristendom. Min helt fantstiska mellanstadielärare Jarl läste många texter ur bibeln.

Fram tills för nåt år sedan köpte jag ägg på en KRAV gård ett par mil hemmifrån. En dag bad jag att få se hur det var inne hos hönorna. Samtidigt fick jag reda på hur hönorna behandlades när de inte var effektiva nog.  Jag köper inga ägg där längre…

Jag är inte kristen. Religion har i hela mitt liv mest gjort mig besviken. När jag var liten var det de elakaste kärringarna som gick i kyrkan varje söndag. De åkte förbi med kyrkbussen, tänk er det? vi hade kyrkbuss! Otroligt mycket har förändrats de senaste trettio åren.

Respekt och barmhärtighet. Jag vill inte göra så här mot andra levande varelser. Det känns inuti mig. Jag vill inte betala andra för att de ska göra det åt mig. Jag behöver ingen kyrka, präst eller religion för att förstå att det är fel. För att visa barmhärtighet.  Breaking up with eggs?

Min mamma brukade skojade om dem, ”de elakaste kärringarna”. Hon sa;

– Det är dem som behöver de mest, för de har inte förstått!

Vad hade de inte förstått? för att fortsätta använda lite äldre ord och uttryck så anser jag att det var barmhärtigheten de inte förstått. Det det mest gudomliga hos Gud, men också det mest storslagna hos människorna som Wikipedia förklarar det.

Jo, så kanske man kan säga…eller så kan man säga att man behandlar andra som man själv vill bli behandlad, ett överanvänt och slitet uttryck. För mig är andra även sådana med päls.

Slitet uttryck men för den skull inte mindre sant.

Igår meddelade Lidl att de inte längre kommer att sälja ägg från höns som hålls i bur. Way to go Lidl !

Material i dagens blogg kommer från Djurens rätt

Jättefin. Vill ha den!

 

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

Ett inlägg för Lidandet

  1. Susanna skriver:

    Det är bra att du tar upp sådana här ämnen. Folk har oftast ingen aning eller så vill de inte veta. Kan tänka mig att just nu runt påsk tittar folk på de mer billiga alternativen. Men ska man tvunget ha ägg tycker jag man ska köpa ekologiskt eller av någon som har egna hönor som behandlas väl 🙂
    Glad påsk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *