Höhav utan hö

Älska Återanvändning står det på på Myrornas vackert blomstermålade  skåpbilar. Det passar mig, jag tycker inte om när man slänger fungerande saker, konsumerar och slösar med resurser. Jag struntar faktiskt i vems resurser det är.

Jag gillar inte slöseri.

Sen kan en utrensning behövas ibland, sakerna får ju inte ta över mitt livsrum. Det är då ställen som Myrorna, Stadsmissionen och Emmaus är så fantastiskt bra, de är en mellanstation för saker på väg mot nya hem. Precis som Eragons är en mellanstation för marsvin på väg mot nya hem.

Men i omplaceringen står också en massa begagnade burar. De flesta i den storlek vi lite slarvigt kallar ”hundraburar”. Hundra syftar på att de ska vara 100 centimeter breda och då ska det andra måttet var ungerfär hälften. Dessa är i minsta laget för två vuxna marsvin och deras två gömslen. De blir lätt förslöade och burskadade på denna lilla yta, även om den är laglig.

Det är orsaken till att jag inte vill skicka iväg marsvin med dem, utan helst vill jag slänga dem…och samtidigt är det ju fungerande material.

Efter diverse pratande på fb-gruppen och en uppmaning från Camilla att vara kreativ så är det just det jag varit. Fast mest i huvudet, jag har haft min man till hjälp med själva utförandet.

Sushi har hajat grejen.

Både jag och marsvinen är riktigt nöjda med resultatet 🙂

Ett bra sätt att lära dem vägen upp var att servera kålen på ”andra våningen”. Sen var det lite hötorka precis när jag skulle ta kortet så först tänkte jag ni skulle få vänta på bilden…men sen kom jag på att det kanske är enklare att se hur det är fixat utan hö.

Men för alla som är oroliga så lovar jag, nu har jag hämtat en ny säck 🙂 och de där nera har fått kål också.

Här är käket!

Det man behöver är alltså en gammal bur och till ben har mannen använt vetilationsrör som han limmat fast. Detta gör att själva burbotten fortfarande är helt i plast och lätt eftersom rören är lätta. Samtidigt anlägger rören över stor yta vilket gör det hela stabilt, inte rangligt som med träbenen vi provade först. Rampen är en Trixie produkt, den finns på Marzaren och kostar 100:-.

Är det nån som vill ha ett höhav så har han lovat att fixa det. Isåfall kostar det färdigställda andravåningen 100:- och du får med gallret också om du vill. Gallret kan dessutom användas som ett hus på gräsmattan om du sätter fast en vaxduk eller fleece över.  Med en filt blir det en högrotta.

The sky is the limit.

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

3 Inlägg för Höhav utan hö

 1. Lena och Tussarna skriver:

  Återvinning är suveränt. Lämnar massor på Loppan i Höganäs och Myrorna i Ropsten när vi rensar eller tröttnar. Kommer hem med lika mycket.
  Önskar jag hade plats för denna häftiga övervåning 🙂

 2. Camilla skriver:

  Jag skulle sätta tillbaka gallret och riktigt fylla upp höburen med hö så att de kan göra gångar och riktigt rumstera om i det. Jag brukar fylla buren med hö en bra bit upp på gallret i vår höbur. Det är SÅÅÅÅÅÅÅ uppskattat. De hoppar strömhopp in i den 🙂

 3. Carola skriver:

  Jättebra återanvändning av dessa burar!
  Har själv en del som jag inte vill sälja då jag också tycker dessa är för små att ha djur boendes i.
  Snäll man som hjälper till med byggandet av dessa 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *