Marsvinsrelationer

Idag får ni hålla till godo med en av min gamla texter, och bilderna är ett par dagar gamla. Begagnad text 🙂

Lola

Grunden heter utrymme.

Får marsvinen utrymme är de glada.

Glada marsvin är snälla mot andra marsvin.

Sedan bygger man på med mat.

Rätt mat; massor av fint hö och lite fina grönsaker.

Därefter fortsätter du med stimulans och gömslen.

Lovis

Doften kan spela viss roll, om djuren luktar likadant kan de dämpa en del av tjafset i samband med första mötet. Om man badar eller parfymerar är en smaksak. Jag använder hellre någon typ av olja doftsatt med eterisk olja än ren parfym eller deodoranter. Man kan ”parfymera” med hjälp av inkissad fleece, om en ny individ ska introduceras i en flock djur.

Att själva ytan/bolådan är hyfsat doftfri kan också underlätta och gamla marsvinsdofter och kissrester tar du bort med stark ätticka och sköljer sedan med vanligt vatten.

Ester

Inredningen ska vara ny och då menar jag inte att man ska gå och lägga flera hundra på nya trähus utan tillfälliga kartonger går fint. Efter några byten och veckor kan man sätta in de gamla husen igen fast det är bästa att spraya dem med ätticka och skölja med vatten innan.

Sammanföra två vuxna hanar …eller hanar som plötsligt börjar bråka

Här har vi troligen orsaken till att en massa marsvin sitter som isolerade straffångar i var sin bur bredvid varann. Ibland är det kanske enda tillfälliga lösningen men på grund av att man inte helt förstår uppkomsten till dessa bråk, väljer man ofta isolering som akut åtgärd. FEL, FEL, FEL, FEL som Brasse Brännström säger. Man kan prova en del annat innan man bestämmer att det absolut inte går att låta dem leva tillsammans. Att dela ska man inte göra förrän man provat allt annat. När man delat, blir det ännu mera upptriggat; ofta står de på sin sida galler och berättar för varann hur fräcka de tycker att de själva är – och det är inte i diplomatins tecken som dessa samtal förs om man säger så.

Madonna

Först vill jag tala vanliga missuppfattningar som ofta ställer till det.

Bråk mellan hanar kan uppstå i alla åldrar oavsett släktskap, ras eller hur länge de levt tillsammans. Marsvinshanar har revir behov liksom hanar av många andra arter. Vad som triggar igång bråk kan variera men i grunden bråkar de om samma sak och det är vems gener som ska föras vidare.

Samma regler gäller som för andra goda relationer mellan marsvin:

 • utrymme
 • bra mat
 • stimulans
 • gömslen

Utrymmen

är det är stora utrymmen när det gäller sammanförande av flockar så talar vi i samband av sammanförande av två vuxna hanar om gigantiska utrymmen. Till viss del är det detta som gör det svårt. Men om man tänker till kanske man har ett utrymme där man kan göra detta, kanske kan du låna ett garage, eller en stor lokal om det är ”fel” årstid men är det sommartid ska man absolut använda en uteyta. Gräsmatta eller ej spelar inte så stor roll, det är känslan av att inte kunna uppsöka enskildhet som triggar bråken. Jag har sett sett hanar sitta och tjura i var sitt hus flera meter från varann en hel dag för att nästa dag gå och beta sida vid sida. Inte alla går såpass snabbt och sedan behövs det man kan kalla stabiliseringstid, all tid som går utan allvarligare konflikter och sammandrabbningar bygger för att detta kan bli en fin gemenskap i många år. Varje minut utan bråk är en byggsten, varje timme är en stabil vägg i det bygge som vara deras trygghet.

Poppy

Mat

Hungriga marsvin är griniga marsvin så jag tycker att i detta läget är alla medel tillåtna. Mer grönsaker än vanligt och gärna lyxiga, massor av fint hö, knäckebröd, pellets och andra kraftfoder som egentligen inte behövs men allt för att hålla dem på gott humör.

Gömslen

Allt man kan hitta på och gärna många olika. Rör, hus, kartonger och det är viktigt att ingen av dem ska känna igen dem eller att grejerna har det ena djurets doft. Vill du använda begagnade saker ändå så spaya med stark ätticka (12-24%) och spola med vatten efter några minuter. Ättickan doftneutraliserar djurens kroppsdofter.

Stimulans

Halm och grenar för hålla tänderna igång på dessa små gnagare är alltid uppskattat och är det den gröna årstiden så låt lövverk vara kvar. Gärna stora grenar som med hjälp av löven blir små gömslen de också. Använd sälg (vide) och alla typer av fruktträd och även bärbuskar som hallon, vinbär och blåbär.

Jag använder även barrträd men många varnar för att detta ger otäcka sår med varbildning som följd. Jag har själv aldrig märkt sådana problem härhemma och eftersom jag använde det redan när jag var liten så har jag svårt att sluta med det men en varning är väl på sin plats.

Björk kan man ta men mer som byggmaterial än för marsvinen att äta, de brukar nobba just björk om det inte är de skira skotten tidigt på våren.

Jag tror att en del av hanproblemet ligger i att de har tråkigt och inte kan hitta på nåt bättre än att jäklas med burkompisen. Sen gör hormonerna att det ballar ur. Man kan se det på det mest aktiva djuret i ett par ibland, att han går runt som för att hitta på nåt att göra. Om man då stör och ger dem nåt annat att göra, byter kartonger, lägger in grenar, tar upp dem i famnen tillsammans (alltid tillsammans och de bråkar sällan i famnen) en stund, flyttar all inredning så att det blir nåt nytt att kolla jag då går en stund till. Varje minut som de inte bråkar kan spela roll.

Bonding…och kanske lite farligt också.

Det är detta jag känner mig nästan tveksam till att förmedla och samtidigt tvungen då jag har bra resultat med denna metod. Särskilt bra kan det vara att tillämpa på två som egentligen är vänner men där en eller båda kommit till den jobbiga slyngelåldern. Jag illustrerar tänket med ett antal exempel sedan kan du själv kanske ge en annan inramning.

Jag badar dem tillsammans och är kanske inte fullt lika hänsynsfull som är mot ”vanliga” marsvin vars hormoner inte går på högvarv. Råkar det komma lite vatten i ansiktet är det inget jag beklagar.

Jag låter dem ha regnskydd en regnig varm sommardag (de får inte bli kalla, men varma sommardagar) istället för att ta in dem.

Jag låter dem vara ute hela natten under tropiska eller näst intill tropiska nätter det vill säga när temperaturen inte går under tjugo grader på hela dygnet.

När jag har dem på golvet i vårt garage på vintern så kan jag råka tappa något som väsnas rejält, detta gör dem rädda, då söker de sig till varann per automatik.

Avslutningsvis

Jag tycker det är värt det, hanarna är verkligen värda det extra arbetet. För nåt så underbart roligt som två marsvinshanar som med upptäckarglädje och nyfikenhet tar sig an livet är svårt att få i husdjursväg. Du får total kärlek och fullkomlig avslappning av dessa små goa limpor. Dessutom är de snällare, gladare, stabilare än honorna om du bara kommit förbi hormonstormen som pågår under deras slyngelålder.

Sen finns det vissa hanar som är enklare; exempelvis sådana som är över arton månader, sådana som levt utan andra marsvin och en del som helt enkelt är mindre hormonstinna från början.

Jag vet att en del hävdar att det går fint med fler hanar än två. Själv tycker jag att dessa relationer är mycket osäkrare och därför brukar jag inte greja med det.

—————————————————————

"Djuren delar med oss förmånen av att ha en själ."
- Pythagoras (572-497 f.Kr)
Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

6 Inlägg för Marsvinsrelationer

 1. Camilla skriver:

  Det här är det viktigaste som finns. Relationer. Applicera det på oss själva och man kan förstå en hel del. Tänk om det fanns en så bra och uttömmande manual för mänskliga relationer också. Både mot andra människor men också mot djuren omkring oss.

 2. Fia skriver:

  Tycker absolut att man ska försöka få hanarna komma överens innan man kastrerar dem i varje fall… Tycker att man i första fallet ska försöka få dem att komma överens och går det absolut inte så ska man testa med en annan individ.

  Kastrering är trots allt en ganska så stor omställning och vi har faktiskt ingen aning om hur djuren mår efter det. Vi SER en hel del, men som vi alla vet så visar djuren inte allt de känner (det gör ju inte ens vi människor), så vi kan inte lita på att vi ser att allt ser bra ut. Och djuren kan ju inte själva bestämma om de ska kastreras eller ej, de kan ju inte frivilligt gå med på det precis…

  Så tummen upp för att stå ut med fler jobbigheter och djävulskap hellre än att ta den lätta utvägen!

 3. Therese skriver:

  Madonnahjärtat! Vilken härlig liten tjockis hon har blivit. Många pussar från mig!

 4. Katharina skriver:

  Tack för en intressant text. Våfflan och Bobo har börjat trilskas med varandra här de senaste dagarna och jag inser ju att de nu (efter omplaceringen) börjar känna sig rejält hemma och konkurrerar lite med varandra. Tidigare har allt varit nytt och lite läskigt. De har gott om yta men den ena låter inte den andra vara ifred. Det är till och med så att jag fått separera dem när de ska äta för att det går inte att samsas om maten trots flera högar med hö och två skålar med grönsaker. Det är inget stort problem än, men jag fick ut massor av din text. Tack.

 5. Lena Rössel skriver:

  Den här texten kan gärna återkomma med jämna mellanrum. Vi som läst den tidigare och lärt oss kan skriva under på vartenda ord.
  Vi har ju gått igenom allt med våra Tussar som började bråka riktigt otrevligt vid två års ålder. Otäcka slagsmål på liv och död. Satt dem i delad stor bur och vågade inte prova att ta bort gallret mellan dem. Och en husse och matte med ständigt dåligt samvete då vi visste att marsvin ska vara tillsammans men som inte visste hur vi skulle komma till rätta med våra små båtshakar.
  Så fick vi tips om Eragons och läste på hemsidan och så vågade vi prova. Precis som det skrivs. Stort utrymme och massor av mat och sysselsättning. Efter en vecka gick de tillsammans igen utan elaka slagsmål. Lite nosfäktning blir det ju ibland så där hanar emellan, kanske lite tandsmatter också. Men det hör ju till. Säg den människa som alltid har samma åsikter jämt. Precis samma med pälsbollarna. Men de slåss aldrig numera.
  Tack för alla bra tips och råd Irene.
  Vi läser gärna dina sammansättningsråd om och om igen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *