Sköna söndag

 

En av killarna; Sigge, vill familjen behålla. Sigge är för stor att dela bostad med mamma, moster och systrar så han bor han hos mig ihop med Gubben så länge. Imorrn får han en annan vän och dessa ska leva tillsammans tills Sigge är stor nog att kastreras.

En fin dag har det varit.

Full fart imorse med lite stödmat till Drew och sedan ner till Marzaren. Kokade kaffe, plockade lite vilda blommor och gjorde fint.

Sigge och Pyret, en kastrat och en vuxen hona ska ge trygghet för honorna, bebisar som fått bebisar, en tid framöver.

Marie var i kassan och jag i fiket, idag var veganfikan delicatobollar och det funkade det också. Det var få besökare men just därför skoj, vi pratade mycket och kunde göra det.

I onsdags var en familj hemma hos mig för att omplacera några marsvin. Deras historia är speciell; här kommer den:

Den 16 maj i år köpte familjen två honmarsvin av en uppfödare i Munkedal.  Marsvinsflickorna skulle enligt uppfödaren vara fem veckor.

Den 15 juli finns det plötsligt sju marsvin i buren, båda honorna har fått barn, och det är svårt att reda ut vilka ungar som hör till vilken mamma. Sammanlagt är det tre pojkar och två flickor.

– Vi blev förtvivlade, vi tyckte verkligen inte detta var bra. Barn som får barn, säger mamma Elisabeth.

 

De tar kontakt med uppfödaren för att få hjälp med könsbestämningen. Hon delar inte familjens uppfattning utan säger glatt;

– Men va roligt, det är ju fint för ungarna, då kan de tjäna några kronor.

Familjen ser det inte så.

– Det är som att det bara är slit och slängdjur, jag gillar inte det,  säger mamma Elisabeth.

Ur deras första mail: Uppfödaren har slutat med marsvin. Vill inte sälja dem till djuraffär, är rädd att de ej ska få det bra utan min medverkan vid försäljningen. Hanarna slåss så vi får dela på dem. De stackars små liven.

Vilken soppa. Helt plötsligt sitter orutinerade marsvinsägare och ska ansvara för en försäljning av djur som gott och väl kan bli sex, sju år.

När familjen kommer till mig får de åka hem igen med de minsta babytjejerna igen. Jag till och med skickar med en kastrat. Detta för att pojkar måste delas ifrån mamma och systrar men babytjejerna kan få vara med mammorna en stund till.

Redan i onsdags kväll fick en av pojkarna, Puzzel en vän och ett hem, det var Kelis som blev den lycklige.

Puzzel: – Det känns bra att ha en kompis att gömma sig under.

Igår fick även Modig en kompis och ett hem. Det var Frodo som bor på Bohus- Björkö.

Modig har flyttat till Frodo på en ö.

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Skapa ett bokmärke

Ett inlägg för Sköna söndag

  1. Karin H skriver:

    Helt otroligt nonchalant inställning av en uppfödare. Vilken tur ändå att de hamnade hos en familj som inte ville se dem som slit-och-släng.

    Och vilka fina små pysslingar som nu fått nya hem!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *