Ridning utomhus med den unga hästen!

Ridning utomhus är en viktig del av grundutbildningen av hästen, till vilken gren den än ska utbildas vidare i. När man rider utomhus så ställs man naturligt inför olika krav som omgivningen ger oss. Det gör ryttaren skickligare och hästen mer förtroendefull och uppmärksam. Det ger stimulans och motivation och är uppiggande för både ryttare och häst!

Som vi tidigare varit inne på är uteridningen också en stor påverkande faktor när vi strävar efter hållbarhet i ridningen. Hästen mår bra av att röra sig på olika underlag, uppförs och nerför lut, att få lyfta på benen över stock och sten och få utmaningen med att i ett balanserat tempo också få trampa på skrå och inte alltid gå på släta/harvade underlag. Att komma ifrån ridningen inomhus som ofta blir mycket på böjda spår är också bra. När vi planerar en varierande vecka för hästen med omväxlande arbete är det också lättare att hålla sig undan fallgropen att ställa för höga och enformiga krav på hästen som i längden blir slitsamt både fysiskt och psykiskt.

Fast att jag nu nämnt många olika och bra anledningar till att rida ute har jag en känsla av att många av Sveriges hästar går runt och runt inne i ridhusen.

En klok äldre hästkarl sa till mig att ”-Förr stod hästarna inne och man red ute, nu står hästarna ute och man rider inne.” Det ligger något i dom orden. Jag tycker att det är bra att vi får upp ögonen för olika inhysningssystem som hästarna kan må bra i (då han syftade till lösdrifter). Men jag önskar att vi inte bara red inne.

När det gäller ridning utomhus så är det enligt mig något som hästen måste lära sig och vänja sig vid. Det ska läras in tidigt så att det är lika normalt att göra arbetspassen ute i naturen som på ridbanan eller i ridhuset. Om hästarna i tidig ålder rids utomhus är min personliga erfarenhet att det blir stimulerande och motiverande för både ryttare och häst som tillsammans kan ha ett givande arbetspass ute i naturen och litar på varandra.

Nedan följer några av mina tips för hur du kan introducera uteridning med din unga häst:

  • Ta hjälp av en trygg ryttare och en trygg häst. När man rider ut på unghästen är det allra viktigast att ha med RÄTT sällskap. En trygg häst som går fram överallt och är lugn i miljön. Då kan unghästen bara gör det den av instinkt gör -följa.
  • Välj rätt dagar att rida ut på. Låt inte unghästen vila i flera dagar för att sedan rida ut. Välj en dag där hästen är avrastad och inte sprätter av överskottsenergi.
  • Håll rutinerna och ta små steg i taget. Kan vara bra de första gångerna att gå till ridbanan eller ridhuset där hästen är van att ridas, rida där i 10 min och sedan rida iväg på en kortare ridtur.
  • ❕❗❕ Det absolut viktigaste i unghästens utbildning är att varje dag förse hästen med fler positiva upplevelser! Så ta små steg i taget.
På bilden ser ni ett glatt gäng som kommit tillbaka från en härlig uteritt. Katis förra häst Hawe Fun som hon tävlade fälttävlan på var den bästa läromästaren för mina hästar när de skulle ridas ute i naturen. Sogno del chianti (Sonya) är här 2.5 år och är nyligen inriden.
Sonya som syns på bilden skrittar hem mot stallarna och det börjar att ljusna.
Sonya och Comfort fly (Jätti)

De två tidigare bilderna är från i morse då Kati och jag stämt dejt tidigt för att hinna rida ut våra hästar till galoppbanan innan dagens undervisning började.

Detta är en vanlig syn i stallet efter en uteritt med många nya intryck. (Sonya 2.5 år)

Även min femåring har fått introduktion utomhus som liten av Katis förra häst Hawe Fun. Nu rider jag honom utomhus ensam och i grupp och vi njuter av varje minut!

Fonzi Tau -2014

Ha en härlig ridtur ute i det vackra höstvädret! ///Camilla

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *