Temporidning

Förra veckan var jag på galoppbanan med årskurs två på Ridsportgymnasiet. Temat var temporidning. Detta är något du också kan göra med din häst. Du behöver inte ha en galoppbana, det räcker om du har en slinga i skogen eller ett fält där du kan mäta upp en sträcka.

VAD är temporidning? Det handlar om att rida i ett bestämt tempo. Detta kan man göra både i trav och galopp.

VARFÖR? Bra variation i vardagen. Kan vara konditionsträning för hästen. Tränar ryttarens känsla för tempo och förmåga att rida i ett visst tempo. Viktigt när man rider hoppning eller framför allt fälttävlan där man behöver komma upp och behålla ett visst tempo.

HUR tempotränar man? Det finns olika sätt att tempoträna och jag tror att fälttävlansryttare är proffs på detta. Så här gjorde jag tillsammans med gymnasie-tvåorna:

  • Skritta fram i ca 20 min (så lång tid tar det för oss att skritta från stallet till galoppbanan)
  • Uppvärmning i trav, växelvis lättridning och lätt sits. Vi gjorde 2 varv i trav, det blir ca 1,8 km. Kontrollerade förhållande och framåtdrivande hjälper med hjälp av skritt-trav-övergångar samt tempoväxlingar i trav.
  • 1 varv (ca 900 m) i galopp. Detta varv fick ryttarna uppgift att hålla ett tempo där det känner att hästarna är i balans. Jag tog tid. Ryttarna fick själva uppskatta vilket tempo de red och eftersom jag hade klockat kunde jag sen tala om det exakta tempot. För de flesta var tempot 300-320 m/min.
  • Inför andra varvet (ca 900 m) fick ryttarna ett tempo det skulle försöka uppnå och behålla. Tempot var 350 m/min, dvs normalt banhoppningstempo utomhus. Återigen stod jag där med klockan för att sen kunna berätta hur väl ryttarna hade lyckats med idealtempot.

Alltså: mät upp en sträcka, ta tid, räkna fram tempot. Träna på att rida i ett visst tempo som du bestämt dig för. Tänk på att alltid ha hästen i balans!

Lycka till!
/Kati

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *