På besök hos Åsa Steninger – träna på lydnad och kontroll

På Ridskolan Strömsholm har jag förmånen att arbeta med kunniga, erfarna och engagerade ridlärare. Idag har jag följt Åsa Steninger en lektion. Åsa arbetar på Ridskolan Strömsholm där hon undervisar såväl hippologer, ridlärarstudenter och gymnasie-elever i hoppning och undervisningsmetodik (bland annat, hon har en mängd andra ansvarsområden).

Åsa Steninger håller lektion för Ridsportgymnasiet årskurs tre.

På dagens lektion red sex stycken elever från årskurs tre på Ridsportgymnasiet. Dessa elever har yrkesutgång som ridledare.

Dagens lektion handlade om lydnad och kontroll. I slutet skulle ryttarna rida en längre slinga med olika uppgifter – förutom kondition blev det även hjärngympa. Mycket fokus låg på att ha hästen med sig i vändningarna.

Denna övning definitivt något att testa hemma!

Dagens övning uppifrån sett.

FRAMRIDNING

Ryttarna började med att kontrollera förhållande, framåtdrivande och vändande hjälper. De värmde upp med fyrkantsspår och volter. På långsidorna var det fokus på hjälpgivning; att rida hästen innanför spåret, rama in, hålla linjen. I galoppen fick ryttarna fokusera på den lätta sitsen och Åsa påminde dem att kunna ändra sits utan att hästen ökar farten, om man inte bett om det.

 1. Efter att ha ridit i alla gångarter i båda varven fick ryttarna ta en skrittpaus, och sedan börja arbetet över travbommar. Det var något kortare avstånd mellan bommarna (ca 110 cm), där gäller att anpassa tempot. Bommarna låg på en rak linje och ryttarna fick arbeta med den tydlig hörnpassering innan och efter.
 2. Dags att börja hoppa. Ryttarna fick komma till travbommarna ur höger varv, vända därefter till vänster och trav till ett kryss med travbom före (2,2-2,5 m före hindret). Fokus på blicken och att hålla linjen. Gör et enkelt och mjukt för hästen! (se bild nedan)
 3. Nu red ryttarna bommarna på samma sätt, istället för kryss hade Åsa byggt upp 3 st studs (avstånd 3 m, se bild nedan). Anridningen gjordes fortfarande i trav. Efter studsen skulle ryttarna fortsätta i galopp på ett rättuppstående.
 4. Istället för bommar blev det nu ett litet hinder, som ryttarna red an till i galopp (samma väg som det var till bommarna). Sedan fortsätta i galopp till studsen, och därefter till rättuppstående.
 5. Dags att hoppa hela banan! Denna bana fick ryttarna rida två gånger. Efter första rundan var det viktigt att utvärdera det bra man ville behålla, och det man ville ändra på. Se banskiss nedan.
 1. Lilla hindret ur höger, vänd till vänster (byt galopp över hindret)
 2. Studs
 3. Rättuppstående (låt galoppen växa efter studsen)
 4. Lilla hindret (samma som 1, korta upp galoppen innan)
 5. Rättuppstående med galoppbom 3 m före hindret (jobba med att hålla rytmen)
 6. Oxer, lång anridning
 7. Halvvolt, rättuppstående (rid en tydlig väg, runt innerskänkeln, få hästen med ur sväng) – vänd höger
 8. Vattenmatta – vänd vänster

Delta i diskussionen

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *