Unghästar

Jag har väldigt många fina unghästar i stallet just nu och det är otroligt motiverande att följa deras utveckling. Visst händer det mycket även med de andra hästarna men det finns en skillnad med unghästarna och det är att resultatet är så tydligt när en unghäst börjar förstå ryttarens instruktioner. Copper som är på bilden ovanför har alltid haft ett hjärta av guld och älskat sin matte, däremot har hon inte lärt sig hitta bromsen riktigt än.

För lite mer än en vecka sedan bestämde jag mig för att stanna och rygga varje gång hon låg på för mycket i handen, detta har gett ett snabbare resultat än väntat, så fort jag tänker på att sakta av stannar hon upp och hon har blivit mycket känsligare och mer uppmärksam på mina hjälper. Jag skulle inte rekommendera ryggning som korrigering på alla hästar men just i dett fall märkte jag stor effekt direkt.  Ryggning som korrigering kan i många fall få motsatt effekt, hästen upplever det lite onaturligt och blir lite mot ryttaren istället och kanske sedan börjar rygga i alla halter vilket man inte vill…

Copper blir även hon fem vid årskiftet och även om hon egentligen gör alla rörelser redan nu så är det samling som saknas och i henned fall beror det mest på att hon har lite svårt att bromsa, en positiv egenskap, hon är en häst som vill framåt hela tiden en egenskap som vi ryttare älskar.

KRAM

Delta i diskussionen

  1. Precis som jag sagt tidigare: jättekul att du fortsätter blogga! 😀
    Det måste vara en häftig känsla att vara så pass duktig att man kan lära upp en unghäst, och följa vartenda litet framsteg som den gör! Nu är ju det ditt jobb, men ändå..! Fast det måste vara svårt att ”vara färdig” och lämna tillbaka med en häst som man fastnat för…

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *