Vi glömmer fort..

På plats på bruksprovet följer man med skräck vad som händer i Europa. Detta fruktansvärda virus som drabbar våra älskade hästar, hästarna som till skillnad från oss människor inte kan ta egna beslut utan är helt beroende av ss. Vi alla som rider bruksprovet var redan på plats med hästarna uppstallade när informationen började spridas. Vi är rekommenderade att ställa hästarna i karantän när vi kommer hem och alla hästar ska tempas två gånger dagligen på plats. Här mår alla hästar bra, men det är en försiktighetsåtgärd för att alla ska tänka till.

För två år sedan på bruksprovet var man tvungen att lämna in en tempjournal på sin häst, 10 dagar tillbaka i tiden. Samt att alla hingstar tempades innan urlastning. Detsamma gällde GHS och unghäst VM.

En sådan enkel sak, som att kräva tempjuornal och tempa alla hästar innan urlastning tycker jag efter åren borde vara en självklarhet och införas som standard. Om det kan stoppa den här typen av smittspridning på tävling tycker jag det ska genomföras alltid. Det ska vara lika självklart som den hästägarförsäkran som vi skriver på innan vi åker till tävling. Jag förstår att det krävs resurser vid mottagandet av hästarna på plats men det kommer i längden skydda djuren vi jobbar med.

Jag hörde i veckan en studie om att resultatet på operationer förbättrade avsevärt av den enkla skriva instruktionen att kirurgen skulle tvätta händerna innan operationen.

Man kan aldrig vara tillräckligt försiktig eller tillräckligt tydlig, nedskrivna instruktioner hjälper alltid.

KRAM

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *