Hur ett bruksprov går till

Vår snygging Faithful

Faithful är godkänd hingst! Så häftigt vår första egna halvblodshingst som får verka i aveln.

Provet består av sex dagar, där hingstens alla egenskaper ska granskas. Det är inte TR som gäller utan det finns ett eget hingstreglemente man ska följa i form av utrustning och tider gällande uppvärmning osv.

Klaas och Firre på väg till vetcheck

Det är alltid mycket vakter på ett bruksprov eftersom hingsten ska granskas hela tiden, i år var det extra skärpt med tanke på corona. Vi fick inte vara mer än två personer med hingsten.

Vi anlände på söndagen, då får man kontrollera boxen och packa in. Alla mål fodras av stallvakter om så önskas så alla hästar får mat samtidigt. Hingsten får inte lämna området under pågående prov.

På måndagen är det först en veterinärbesiktning, där kollar man att hingsten uppfyller alla krav för att få verka i aveln. Två pungkulor, inget navelbrock, rätt benställning, hingsten undersöks av två veterinärer och man springer även upp som en vanlig besiktning. Hästen chipkontrolleras och en del av hingstens svans tas också för ID-prov. Hästen mäts och och man får med sig en lapp till nästa bedömning.

Mamma och busan supportrar

Därefter är det dags för exteriörbedömning, Hingsten ställs då upp framför domarna som bedömer hingstens extriör. Sedan visar man hästen för hand i skritt och trav. Här är det många hingstar som kan bli lite hingsitiga/laddade att springa och visa men vår Faithful skötte sig så fint.

Man får ett muntligt omdöme varje dag, som egentligen inte säger så mycket, poäng på de olika hingstarna publiceras bara efter provet och då bara på de som blivit godkända.

Dag två är det löshoppning, här bedöms också galoppen i en åtta innan de börjar hoppa. Här lämnar man över hingsten men får ge lite tips och råd hur man gjort hemma.

Dag tre kommer vi till det lite roligare för min del, gångartsmomentet. Då blir det lite mer riktig dressyr. Även här är det andra regler än när man tävlar vanligt. Man får inte rida och promenera fram hästen som man vill utan varje gång hästen går ut ur stallet förs journal så man håller sig inom rätt tider. Det är inte heller tillåtet med så många olika bett, till exempel ett vanligt nova bett får man inte ha.

Gångartsbedömningen sker så att domaren läser upp vart man ska rida, det är ett enklare program för de fyraåriga hingstarna med volter, övergångar och lite längningar på långsidorna.

På kvällen dag tre får man veta rekommendationer för resten av veckan, om man gått vidare direkt eller om nämnden vill prata med ryttare/ägare. Då är det kvartsamtal.

Dag fyra är det vilodag eller kvartsamtal för dem som är kallade, här gick jag och pratade med nämnden som rekommenderade oss att fortsätta och berättade vad de ville se mer av. Då får man också betala en slant till för att fortsätta provet.

Dag fem är det dags för testryttare, här får man endast rida fram femton minuter innan, vilket är bra eftersom hästen ska gå med tre olika ryttare. Man får leda in sin hingst och visa att man kan hoppa upp själv, rida något varv sedan är det dags för testryttarna att pröva. Testryttarna ger ett betyg var, som även det publiceras när man vet vilka som är godkända.

Dag sex är det dags för den egna ryttaren att visa sin häst igen, här får man då chansen att visa lite svårare saker och att kanske försöka få fram det man tyckte saknades under veckan.

Det var detta moment som ställdes in på grund av febrig häst iår, men nämnden tyckte man hade tillräckligt att gå på och baserade sitt resultat på fem dagar istället för sex.

I år kan hingstar bli både premierade och accepterade, tittar man på poängen var Faithful väldigt nära att bli premierad men blev i slutändan accepterad. Jag är nöjd med mina poäng även om det är stor skillnad mellan poängen för de bättre accepterade ner till de lägre accepterade. Det är ett test-år med lite fler godkända hingstar och ska bli spännande att se utfallet. Det diskuteras hejvilt på facebook och jag tycker kanske folk kan lugna sig lite. Det är alltid väldigt många experter bakom en skärm… Låt sto-ägarna välja och låt Swb göra sitt jobb, så blir det nog bra till slut.

Vi har redan fått många förfrågningar från både stoägare och stationer för Faithful så nu börjar planeringen.

Tack alla ni som hjälpt till för att göra detta möjligt, Jens Kvist som fött upp denna fina häst, mamma och familjen som köpt och matchat, Chrille och Mattias som hjälpt till med träning och Klaas som i allra högsta grad visade matchade och coachade på plats.

Kan inte riktigt fatta att vi faktiskt äger en godkänd hingst!

KRAM

Delta i diskussionen

  1. Stort grattis! Jätteintressant att läsa hur det går till från hästens och ett perspektiv.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *