Man måste kompromissa även med hästarna

När jag var tjugo så sa jag enkelt att det inte passade mig att rida ston. Med en barndom som mestadels präglades av hingstar, en ganska envis personlighet och lite humör så kan jag idag konstatera att det var jag som inte passade stona i fråga.

Efter att ha blivit några år äldre, fostrats mer av hästar och helt enkelt lär mig mer så är det de svåra lite känsliga hästarna som lockar på mitt intresse. Jag kan sitta timmar och fundera ut ett bättre upplägg eller möjligheten till att ge hästen bättre förutsättningar.

Idag red jag ett sto som inte alls ville ridas på uteridbanan, några gäss lyfte från ängen vid A och stoet som trots att den rids på MsvB nivå ville inte alls vara kvar på ridbanan. För ett par år sedan hade jag startat en konflikt utan att jag visste om det själv. Jag hade trott att det var jag som skulle visa vart skåpet ska stå för det var jag som var ledaren. Jag hade ridit rakt emot A och försökt få hästen att gå som vanligt till vilket pris som helst, jag kan säga idag att resultatet nog hade blivit att jag hade fått hoppa av eller hade ramlat av.

Idag såg jag det som en utmaning, att jag skulle vara lugnare än henne. Att andas långsammare att ge så lite hjälper som möjligt. Att först försöka rida på volten vid C i ett lugnt tempo, en volt som sakta blir större och större. När hästen tappar fokus ändra form, ändra tempo.

Jag var faktiskt riktigt stolt när jag efter fyrtio minuter kunde rida ett vanligt ridpass, jag var ledaren i förtroende och utbildning på en väldigt känslig häst. Alla vet detta i teorin, jag vet! Men det är inte alltid så lätt att utföra i praktiken och det är ett viktigt ämne att ta upp i och med att hästarna blir känsligare och känsligare. Men de är ju precis de här känsliga hästarna vi vill ha om vi ska nå hela vägen.

KRAM

Delta i diskussionen

  1. Vilket bra och respektfullt (mot hästen) inlägg!
    Hästarna vet aldrig vad vår plan för dagen är, och att respektera deras känslor/mående och utgå från det borde vara självklart men glöms så lätt bort. Härlig läsning och bra jobbat!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *