Varierad träning

Jag lär mina hästar att komma utanför ridhuset i tidig ålder. Varierad miljö och varierat underlag är väldigt bra för mina dressyrhästar och jag har de senaste åren prioriterat detta mycket mer än tidigare.

Det beror nog till viss del på att jag tyckte att tiden jag satt på hästryggen alltid skulle bestå av ”dressyrträning” för att effektivisera tiden med hästen så mycket som möjligt vilket är helt fel tänk. Det var också så att jag var lite rädd att det skulle hända något. Mina hästar var väldigt laddade när jag red ut, eftersom jag inte gjort det till min hästs vardag så blev jag orolig att det skulle hända något med både mig och hästarna. Men skaderisken är ju större om man tränar för ensidigt och på samma underlag.

Jag började med att rida ut mina hästar efter ridpassen, skritta av dem när de redan är rastade så de vänjer sig. Så småningom var det ingen big deal men det är alltid bra att se till att hästen inte har massa överskottsenergi när man är i en ny miljö och det är också bra att ha en rutinerad kompis vid sin sida som visar vägen.

När jag rider ut försöker jag tänka på alla de saker som jag tränar på annars, varje sekund med hästen är träning så bara för att man inte är innanför staket betyder det inte att hästen behöver lyssna mindre. Man kan också använda den extra energin man får till de rörelser man tycker att man saknar energi i.

Alla rörelser man vanligtvis tränar på dressyrbanan går att träna på en äng och ibland är det väldigt nyttigt att inte ha några väggar, en öppna eller en sluta är så mycket svårare när man själv styr linjen.

Min favoritövning i skogen är övergångar i uppförsbacke, här märker jag verkligen att mina hästar vill ändra tempo och bestämma för att det blir extra jobbigt med lite lutning,

På bilderna är den fyraåriga hingsten Faithful 9526 som älskar att träna varierat, både han och jag tycker dressyren är ännu roligare på en äng.

Så använd det härliga vädret nu i maj och tänk utanför ”boxen” i er träning.

KRAM

Delta i diskussionen

 1. Min dotters ponny är så spänd utomhus och vänder precis när som helst från ingenstans på en femöring. Detta trots att hon ridit ute med honom i flera år.
  Vad gör man åt det förutom att rida med någon annan trygg häst samt att fortsätta träna på utomhus.

  1. hej! Ibland är det bra att rida fram lite inne före man rider ut, har ni prövat det?

 2. Vi har en ponny som vi har haft i fem år snart sex och när vi är iväg och träna för tränare är han helt underbar och fin sen kommer vi till tävlingarna då dör han och bli jätte seg, fick tips om att bara ut och åk nya platser och det gjorde vi men han dör ändå flickan få inte fram han varken i hoppningen eller dressyr tävlingarna. Hur ska man träna bort detta eller det kanske inte ens gå

  1. Hej!
   Hur går det om ni gör en programrdning, kan det vara så att det är för att ni släpper spöt eller även ryttaren blir spänd? Det är ett ganska vanligt problem och det finns flera sätt att arbeta sig igenom det..

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *