Tänk smart med energin

Nej, jag har inte slutat blogga. Tack till alla er som hör av sig och vill ha mer. 🙂

Som ni märker har min prioritering på träningen och hästarna lönat sig. Så roligt att jag märker sådan skillnad.

Det råder just nu en oro med skenande priser för oss som driver en större verksamhet med hästar. För oss på Brolöten märks det på alla kostnader och vi försöker verkligen tänka till, här är några saker som vi tänkt på.

Resor, vi försöker minska antalet resor, planerar om så träningar är mer på hemmaplan, veterinär besök mer på hemmaplan, vi väljer att bo kvar när vi tränar eller tävlar för att spara resor.

Energin, vi har verkligen börjat tänka till med elförbrukningen. Inga lampor tända i stall eller ridhus dagtid. Vi försöker rida så mycket som möjligt på dagtid för att inte tända lamporna varje kväll. Vi leder fler hästar nu när vi har möjlighet för att komma ner i tid på skrittmaskinen. Ingen värme på i stall eller sadelkammare.

Utrustning, vi har redan allt vi behöver och lite till, det är mer eller mindre köpstopp på utrustning just nu.

Tävlingar, som ni vet så har jag redan innan dragit ner på antalet tävlingar, men ekonomin ligger självklart i bakhuvudet när jag anmäler mig och planerar just nu.

Vi är ännu mer noga med planeringen av kraffodret och tillskotten så ingen häst får det i onödan. Vad vi däremot inte snålar med är grovfoder eller strö, som tur är tar vi eget grovfoder och halm så här har vi också möjlighet att fortsätta precis som innan men detta är något som man verkligen ska va noga med så det inte går ut över hästarnas välmående.

Jag är väldigt nyfiken på era reflektioner och tankar, har ni något ni tänkt mer på?

KRAM

Delta i diskussionen

  1. Inget som löser den akuta situationen i vinter, men på längre sikt kanske ni kan överväga att sätta upp solceller på ett eller flera av taken på stall och ridhus och kunna producera egen el åtminstone till belysningen.
    Man kan också se över elementen i sadelkamrar och torkrum. Nyare element ger ofta mer värme under längre tid för samma energimängd.

  2. Vi ska sätta timer på elaggregatet så det inte står på dygnet runt. Tänder inte alla lampor i stallet utan bara det som behövs. Har installerat solpaneler och säljer tillbaka överskottet.

  3. Ta vara på regnvatten om det är möjligt.
    Isolera vattenbaljorna så att vårmekabel kan användas mindre.
    Ledbelysning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *