Det här ska ”mitt sommar” handla om.

Lämna en kommentar till Det här ska ”mitt sommar” handla om.

Sent i vintras fick jag frågan – Vill du vara sommarvärd i P1?
Så klart jag vill svarade jag utan att tveka. Jag har så mycket jag vill prata om, så mycket jag vill dela med mig av.

Arbetet satte igång mer eller mindre direkt. Jag blev tilldelad en producent, Titti Schultz, nu på P4 extra, tidigare på radio RixFM….. Sveriges radiodrottning vågar jag påstå.

Jag började skriva… programmet är 90 minuter långt, det är mycket som ska sägas. Jag sände mitt manus till Titti några dagar senare. Titti svarade – ”Det är alldeles för långt, alldeles för långt…..

Jag började kapa i min text, arbeta om. Ta bort saker…….
För någon vecka sedan var det klart.
Mitt ”Sommar” blir oerhört personligt, nästan läskigt personligt. Jag berättar saker få vet om.

Jag kommer berätta lite om min barndom, om min ungdom, om mina barn, motgångar och framgångar. Händelser som format mitt liv, händelser där jag lagt näsan i blöt och fått stryk, våldsamma situationer jag varit med om. Jag berättar en del om min tid som ordningsvakt.
Jag kommer berätta en hel del om min ångest som höll på att förstöra mitt liv, om min ångest idag som kommer då och då.
Men det är inget ”tyck-synd-om-program”, tvärtom kommer jag också berätta att jag aldrig mått bättre än idag, aldrig varit bättre än idag.
Hela sommarpratet handlar dock om hundar, för mitt liv har handlat om hundar. Jag pratar om problembarn, hur skolan hanterar dessa fantastiska individer, jag pratar om problemhundar, och hur vi många gånger hanterar dessa. Jag pratar om likheter mellan problemhundar och problemungar, om dessa fantastiska men missförstådda individer.
Jag kommer också berätta en hel del fantastiska hundminnen som jag aldrig kommer att glömma.

Så klart kommer någon inte gilla mitt program, medan andra kommer att älska det….. Men jag är så otroligt glad och stolt över att få göra detta.

Stolt personligen, men också för att vi – du , jag, alla andra hundintresserade – tagit in ”hund” i det så kallade ”finrummet”.

Att få prata om hund i P1 Sommar, har vad jag vet aldrig hänt förut, och det gör mig väldigt väldigt glad.

Jag hoppas verkligen att du ger mig en chans den 5 juli…..

Pussa din hund på nosen från mig 🙂


Många gör fel vid rädsla hos hunden.

3 kommentarer till Många gör fel vid rädsla hos hunden.

Rädsla – något hundägare hör av sig mer och mer om till mig via sociala medier, mejl, sms.

Hundägaren vill ofta i första hand förstå vad som har hänt hunden, vad som gjort den rädd.
Sedan utifrån den kunskapen få hjälp med att träna bort rädslan.

Rädsla, det finns hos oss människor, det finns hos alla djur på jordklotet. Utan rädslor skulle vi sannolikt inte överleva.
Jag ser mig till höger och vänster innan jag går över en väg, jag vill ju inte bli påkörd. Den typen av rädsla och många andra rädslor gör att vi överlever.

Det är också viktigt att komma ihåg att det finns graderingar i rädsla. Allt ifrån en lätt oro, till panisk rädsla.

De vanligaste frågorna jag får angående rädsla är förmodligen – ljud, främmande människor, rädsla för olika typer av miljöer (höga trappor, hala golv mm), rädsla för andra hundar.

Många upplever att hunden som valp var trygg och säker, sen blev den rädd. När hunden blivit rädd har vi som hundägare en förmåga att försöka förklara rädslan som kommit genom en specifik händelse.

Ex vis – ”Fido har varit trygg vid möte av andra hundar. Nu är han 9 månader och blir väldigt rädd vid möte av andra hundar. Kan det ha med att göra att en svart hund tryckte ner honom i asfalten när han var 6 månader gammal, och hur ska jag träna bort det?”

Det sannolika svaret är faktiskt att det inte alls har med den händelsen att göra. Det sannolika svaret är att Fido håller på att bli ”vuxen” och nu reagerar när ni möter främmande flockar, vilket kan vara obehaglig i en hunds värld. Alltså ett helt normalt beteende man får jobba bort.

Men utgår man då ifrån att Fido är rädd, att det är händelsen från det att Fido var 6 månader, då kan allt bli väldigt väldigt tokigt och många gånger förvärra ”beteendet”.

Sannolikt handlar lösningen på ”problemet” att snarare visa/lära Fido hur ”flocken” ska uppträda vid hundmöten. Inget annat.

Rädslor mot människor, mot ljud och för olika miljöer, där handlar det ofta om medfödda egenskaper. Alltså inget som har hänt eller som du kunde gjort annorlunda.
Söker man då efter förklaringar till rädslan hamnar man ofta fel, och därmed hamnar man då ofta snett i träningen.

Rädslor är besvärligt, det är klurigt att träna, och man måste ha stor respekt för träningen och hunden.

Ta hunden som inte tycker om främmande personer som ett exempel – Låt oss säga att jag har rätt, att det till största delen handlar om en medfödd rädsla/oro, alltså något vi kallar ”brister i hundens tillgänglighet”, och ofta brister i hundens ”dådkraft” vilket är hundens förmåga att övervinna rädslor.
Om denna hund dagligen och flera gånger per dag dessutom tvingas eller i alla fall uppmuntras ta kontakt med främmande människor – för att förstå att människor är snälla – så sätter man denna hund i rädsla och oro dagligen. Detta brukar i sin tur bara ge än mer oro, och inte att glömma – En sämre livskvalitet för hunden.

Lösningen på denna typ av problem är att hjälpa hunden, visa hunden, stötta hunden.
Alltså – ”Fido ska vara vid mig, ingen kommer hälsa på dig, du ska inte hälsa på någon, med mig är du trygg”.
Alltså vara runt människor men låta hunden vara ifred och som ägare ställa lagom rättvisa och enkla krav på hunden. Det skapar trygghet och lugn.

Med detta sagt – Jag har en övertygelse om att ”letande av orsak” vid rädslor ofta skapar mer problem och bekymmer än vad det gör nytta.
Samt, när du försöker träna bort rädsla så är det viktigt att du gör det med ödmjukhet och respekt för hunden.

Ta hand om hunden i sommarvärmen, så hörs vi snart igen. / Fredrik Steen


Uppfödare… till blandisar eller registrerade. Läs detta inlägg.

4 kommentarer till Uppfödare… till blandisar eller registrerade. Läs detta inlägg.

I slutet på nittiotalet var diskussionen allmän och stundvis intensiv angående farliga hundar.
Politiker krävde förbud av vissa raser, andra krävde förbud mot civila skyddstävlingar.

Diskussionerna och debatterna blev så allvarliga så att bland annat Svenska Brukshundklubben och polisen satt i nationell teve för att berätta vikten av civila skyddstävlingar.

Den ”farliga hund” debatten handlade egentligen om oseriösa ägare med en viss typ av hund, men det spillde över på alla seriösa hundägare.
De seriösa och de som bara älskade sina hundar blev på något sätt måltavlan, de kriminella som använde hundar för våld, hot och utpressning, dessa nådde man givetvis inte.

Just detta – att man inte når de som verkligen behöver – är samma argumentation jag hört sedan jag och Husdjuransvari norden AB lanserade hundägarcertifikat för Sverige.

I den ”Farliga hund” debatten tog svenska brukshundklubben och dess medlemmar ett klokt beslut.
För att få tävla i skyddsarbete, måste man genomgå en teoretisk utbildning, och på så sätt få något som kom att kallas för ”skyddslicens”.

Delar av tävlingssverige gick man ur hus för att protestera mot denna idiotiska regel.
Argumentationen då var lik den jag hör idag –

”Precis som om jag som hållt på med hund i 100 år behöver den här skitutbildningen”

”Det är så typiskt att vi som är seriösa måste göra detta medan de som är oseriösa kommer undan”

”Precis som om den här utbildningen kommer lära mig något jag inte kan”

Den här utbildningen av redan seriösa hundtjejer och killar gjorde – oavsett vad alla tyckte från början – dessa tjejer och killar mer ansvarstagande. Alla lärde sig något nytt, och ganska snart visade alla som höll på med skyddstävling att man var seriös. Detta sände ett budskap till media och politiker, till kritiker. Budskapet var – ”Jag tar ansvar, jag utbildar mig, mer kunskap är alltid bra”.

Vi var många som arbetade fram ”skyddslicensen”, jag var en del.

Krav på utbildningar, ”körkort” på att ha hund kommer mer och mer nere i Europa. Man inser att man måste göra något åt oseriösa hundägare. Att hundägare måste utbildas. Dels i hur en hund fungerar, hur den ska skötas, vårdas, lagar och regler och mycket mer.

Nu är jag drygt 20 år senare delaktig i hundägarcertifikat.
Något jag både är glad och väldigt stolt över.
Att seriösa hundägare gör utbildningen kommer vi alla som älskar hundar att tjäna på. Hundarna kommer ha ett bättre liv. Och alla hundälskares eventuella ”fiender” kommer att ha svårare att angripa oss som är seriösa.

Sen, oavsett vad någon kanske tänker – Så lär man sig något av utbildningen.
Du blir helt enkelt en hundägare som tar ansvar och lär dig mer. Kunskap är den lättaste last att bära.

Hundägarcertifiering har nu ett samarbete med Agria djurförsäkringar, vilket gör att du som agriakund kan göra utbildningen för halva priset.

Tänk dig om de flesta hundägare gick denna utbildning, tog hundägarcertifikat. Tänk dig om alla uppfödare sa åt sina valpköpare – innan du hämtar din valp vill jag att du gör utbildningen….. Bara på några månader skulle vi tillsammans höja ”lägsta nivån” i hundsverige, vilket alla skulle tjäna på.
Oseriösa hundägare som inte vill göra utbildningen slipper, men alla som är seriösa gör den. Det är nästan bättre.
Det skiljer den oseriösa mot den seriösa och ansvarsfulla.

Passa på att göra utbildningen för halva priser, gå in på länken www.agria.se/hundcert


Att ställa krav på hunden utan att lära den, det gör mig provocerad.

9 kommentarer till Att ställa krav på hunden utan att lära den, det gör mig provocerad.

Nu för tiden vet i princip alla att det bästa sättet att lära en hund något, det är via positiv förstärkning.
Alltså att vi belönar hunden då den gör vad vi vill.

Den metoden är så extremt överlägsen andra metoder så att det ens längre behövs diskuteras.

Ska jag lära min hund sitt, eller krypa, eller hoppa, eller gå fot – Då gäller så klart positiv förstärkning.
Det här är vi dessutom i Sverige väldigt duktiga på, vilket gör mig glad.

Samtidigt är det så att väldigt många hundägare har olika typer av problem med sina hundar. Dessa problem är så klart varierande, men vanligt problem är ex vis – besvärliga hundmöten.

Många av de hundägare som försöker träna bort exempelvis problemet ”besvärliga hundmöten” gör faktiskt rätt, ändå går det inte.

Många hundägare upplever att hunden inte lyssnar just vid hundmöten, eller att hunden just vid hundmöten inte är intresserad av godis eller leksak som den annars är väldigt intresserad av.

Det här är faktiskt inte så konstigt. Vi har helt enkelt inte lärt hunden att hantera en kravställning.
Många blir irriterade på mig när jag pratar om kravställning, och jag blir lite frustrerad när människor inte vill lyssna på vad jag har att säga om detta. För jag tycker detta med kravställning är viktigt att lära hunden.

Om jag exempelvis ska torka av min hund när jag varit på en promenad så protesterar hunden och kanske morrar åt mig. Lösningen blir då många gånger att jag avleder hunden med en godis då jag torkar hunden. Då går det bra.

Det tycker jag i och för sig är en bra lösning just där och då, men inte i längden.

Du, jag, våra barn, våra hundar mot andra hundar…. vi får lära oss – ibland måste vi göra saker fast vi inte vill!

Det här tycker jag är viktigt att vi lär vår hund oxå. Annars kommer vi kunna få enorma problem med vår hund genom livet.

Om jag går med min hund i kopplet och det springer ut en katt framför oss som min hund vill jaga……. hunden far iväg i kopplet – Då tycker jag det är rättvist och bra att kunna säga till hunden – ”Det där vill jag inte att du gör!”

När jag har problem vid ett hundmöte och jag ber min hund sätta sig ner………. min hund vägrar att lyssna på mig, då tycker jag det är rättvist att jag säger till min hund – ”Du måste sätta dig ner!”

Alltså ställa ett krav på hunden som hunden måste göra, även om den inte vill.

Och det här, att hundägaren ställer ett krav på sin hund i stressade och besvärliga situationer, det gör väldigt väldigt många. Faktiskt även de hundägare som är emot just det jag visar – Träna hunden att hantera en kravställning.

Jag anser alltså att det kommer situationer med min hund där jag som hundägare kommer att behöva sätta stopp för något hunden gör. Och då vill jag ha gjort min hund självsäker och trygg i att hantera just – kravställning.

Ett fel många hundägare gör, det är att försöka ställa krav på hunden i besvärliga situationer, men man har aldrig lärt hunden hur den ska hantera detta.

Då blir det fel, då blir det elakt.

Det här tränar jag i en lugn och harmonisk miljö, där jag har kontroll på situationerna och jag kan göra detta med en respekt för hunden och helt rätt avvägt. Jag kan successivt lära hunden att hantera svårare och svårare krav.

Lär jag hunden detta, då kommer hunden ha betydligt lättare att hantera din kravställning du försöker ställa ute vid det besvärliga hundmötet.

Genom min träning menar jag att jag hjälper/lär hunden.

I en lugn miljö när hunden och jag har en mysig stund kan jag exempelvis ta hunden, ställa upp frambenen på en bok, en hink, eller en sten, och visar hunden lugnt att så där vill jag att du står en stund. Jag förstärker med röst ”bra”, och när jag avbryter övningen kan jag belöna med en godis.

Den här övningen var bara ett exempel, det är bara din egen fantasi som sätter gränser.
Lugnt och fint, med stor respekt för hunden, lär jag hunden att klara av att hantera en ”kravställning”.

Genom denna mycket enkla övning har jag försiktigt och med respekt för hunden börja lära hunden att allt inte är ”frivilligt”. Jag kan givetvis lära min hund att sätta upp fötterna på stenen med hjälp av inlärning………. men då missar jag ju att lära hunden det jag vill lära den – Att hantera en kravställning.

Jag kan bli provocerad av att se en hundägare försöka ställa krav på sin hund i en besvärlig situation, men inte lärt den på ett respektfullt och bra sätt vad man kräver av den.

Det här kommer jag prata mer om på min föreläsning över webben nu på tisdag. Är du intresserad av att vara med, gå då in på www.fredriksteen.se och läs mer.


Viktiga länkar.

4 kommentarer till Viktiga länkar.

Nu är det påsk, och när vi drar igång påskfirande så finne en hel del faror för hunden.
Påskpyntet, växter, och inte minst den påskmat vi själva äter.
Så snälla – gå in på länken här och läs lite snabbt igenom texten…

Vi måste var rädd om våra vovvar.

https://www.agria.se/hund/artiklar/om-hund/se-upp-for-paskens-faror-for-hunden/

En annan länk jag vill påminna dig om är en länk till en av mina föreläsningar jag sak ha över webben den 13 april.

boon.tv/fredrik-steen-hundcoachen/harliga-promenader-lar-din-hund-ga-fint-i-koppel

Det är en webföreläsning på 1,5 timmar där jag berättar hur du får till härliga och harmoniska promenader tillsammans med din hund.
Missa inte den 🙂

Den här påskhelgen ska jag hålla på lite hemma på tomten, kanske åka ut till mitt kära Lindö något dygn, och bara engagera mig i hundar och mys.
Jag älskar dessa långhelger då man kan hålla på med hundarna lite extra mycket så att hundarna verkligen får sitt och blir så där härligt trötta.

Med Pacco tänkte jag att jag ska träna lite extra mycket spår, och med Fyran tänkte jag dra igång lydnadsträning lite mer på allvar.

Jag vill verkligen önska dig och din hund en riktigt fin påsk / Fredrik Steen


Så här tycker jag du ska tänka med valpen och hundmöten.

5 kommentarer till Så här tycker jag du ska tänka med valpen och hundmöten.
I morse hängde jag på Nyhetsmorgon med den här godingen.

Jag pratade om hundmöten på nyhetsmorgon idag, framför allt med valpar.

När man som hundägare med sin valp möter en annan flock skapas stress och oro i valpen. Detta är inte alls konstigt eftersom främmande hundar kan ”betyda problem” i hundars värld.

En valps strategi i dessa möten är ofta att visa undergivenhet.
Anledningen till denna undergivenhet är helt enkelt för att inte hamna i konflikter, konflikter som kan vara dödligt för en valp.( i valpens värld)
Låter vi valpen hamna i den situationen gång efter gång skapas ett beteende där mötande hundar blir oerhört viktiga för valpen. Ett engagemang för andra och främmande hundar växer från dag till dag.Ett engagemang som till början startar med att valpen känner sig ”tvingad” att visa för alla andra hundar hur undergiven och snäll den är.
Väldigt ofta blir det här i framtiden något som vi ofta kallar besvärliga hundmöten.

Jag menar att det är helt onödigt, och inte heller bra för valpen att hamna här.

Genom enkla övningar och regler formar vi valpen till en mer självsäker individ, och till att valpen lär sig ignorera andra hundar vid promenader.

En enkel regel som jag anser att man bör hålla sig till är – Är valpen i koppel, då hälsar vi aldrig på andra hundar.
Genom att hålla sig till detta kommer valpen att känna trygghet och lugn när den har koppel på sig, och den lär sig att den inte behöver visa undergivenhet eller annat engagemang vid hundmöten.
Du och din valp har en trygg och fin flock, valpen behöver inte visa undergivenhet till andra flockar.

Håll ett kort koppel på valpen, håll valpen i den position du vill att valpen ska ha vid hundmöten. Försök att få valpens uppmärksamhet, och bekräfta/belöna valpen när den ger dig uppmärksamhet.

Genom att bara hålla sig till dessa två saker kommer du över tid, – dock relativt snabbt – lära valpen hur du vill att hundmöten ska vara.

En vanlig följdfråga jag får – ”Ska valpen aldrig få träffa andra hundar?”

Jo, så klart. Men bara hundar du känner dig trygg med och hundar som kommer bli en del av valpens liv. En kompis hund som ett exempel.
Men var noga med att även om du träffar din kompis och dennes hund, koppla loss valpen som en ”signal” till din valp att den får leka och socialisera sig. Detta kommer du ha igen längre fram.

Nu ska jag sätta mig och förbereda kvällens webföreläsning…. den handlar just om socialisering.


Vi syns ju över webben, men jag saknar er…!

6 kommentarer till Vi syns ju över webben, men jag saknar er…!

Usch, nu börjar jag sakna att träffa andra hundägare….. att föreläsa på webben vilket jag gör var 14e dag är ju kul och trevligt, men jag saknar att ses och träffas på riktigt……

I morgon, tisdag den 16 februari, föreläser jag om ”stress hos hunden”… är du intresserad av att vara med där, gå då in på www.fredriksteen.se

I vår har jag tillträde till en hall jag skrev på för häromdagen. I den här hallen ska det hända mycket kul framöver är det tänkt.

Jag funderar på om jag ska döpa hallen till något, kanske ”LillaNymo-hallen”….. har du något förslag på ett bra namn?
Skriv gärna det i kommentarerna här på bloggen 🙂

Var rädda om er, visa hänsyn till varandra, hoppas vi ses väldigt snart / F


Använd hela ”belöningsskalan”…!

4 kommentarer till Använd hela ”belöningsskalan”…!
På bild – ”Vargen”

Vi ska belöna våra hundar. Det är genom belöningar vi lär våra hundar, formar våra hundar.

Men en belöning är inte en leksak, det är inte heller en godis – Det kan vara det, men det är inte det alltid.
En ”belöning” är något som förstärker ett beteende hunden gör.
Skulle du ge din hund en boll som belöning när den utför något, så är det inte alls säkert att hunden lär sig något av det. Det är inte alls säkert att du förstärker beteendet med bollen….

Det är hur hunden tar emot ”belöningen” som avgör om det är just en belöning eller ej.

Men det stora misstaget många gör när de vill belöna sin hund, förstärka ett beteende hos sin hund, det är att man belönar för högt upp på skalan, på belöningsskalan.

Tänk dig en skala mellan 1-10.

1 på skalan, det kanske är ett leende från dig, en blick……. 10 på skalan kanske är en boll som kastas åt hunden.

Många utav oss belönar våra hundar med stresshöjande belöningar, vi vill att våra hundar ska bli ”glada” när vi belönar. Det är en fin tanke, men när en hund blir ”glad”, då har du också en stress som tilltar.

Överför vi detta mot våra barn blir det tydligare och kanske lite konstigare.

Jag sitter i soffan och hör kaffebryggaren i köket… kaffet är klart.
Plötsligt kommer min nioåriga son in i vardagsrummet, i sin hand håller han en kopp kaffe.
-”Var så god pappa, jag tog med en kopp kaffe till dig”

När min son gör detta ”belönar” jag min son… Det är jag helt säker på att även du skulle göra. Det är en fin handling av min son…. det här vill jag berätta för honom, jag vill förstärka/belöna ett sånt här beteende / uppträdande…

Hur gör jag det?

När jag ser min son med kaffekoppen i handen springer jag ut till frysen, skyndar mig tillbaka, skriker ”braaaa” samtidigt som jag lite stressat ger min son glassen (det är viktigt med tajming, så det är viktigt att min son får glassen innan han ställt i från sig kaffekoppen)…………

Det är ju ett helknäppt beteende, eller hur…. Så gör vi ofta med våra hundar.

Hur ”belönar” jag min son – Jag ler, jag säger att han är snäll, jag rör vid honom när han ger mig kaffet….

Det jag vill ha sagt med detta är att vi borde använda hela belöningsskalan även mot våra hundar, och inte bara ligga i topp på skalan då vi belönar. Det skapar ofta stress, det förstör ofta en del av inlärningen…..

Prova under en vecka att belöna din hund med hela belöningsskalan, se hur enkelt din hund lär sig saker, märk hur stressen på hunden går ner….


Du måste visa och hjälpa, ställa krav och sätta gränser – men glöm inte bort att det är belöningar som ger ett resultat.

7 kommentarer till Du måste visa och hjälpa, ställa krav och sätta gränser – men glöm inte bort att det är belöningar som ger ett resultat.

Vi formar och uppfostrar våra hundar till hur vi vill att dem ska vara genom att visa och lära, genom att sätta gränser och uppmuntra.

Så är det, och så bör det vara.

En så kallad ”fri uppfostran” går helt enkelt inte eftersom hunden då i våra ögon skulle skapar en mängd felbeteenden.

Men, det som är viktigt att komma ihåg är –

Vi formar våra hundar, vi hjälper våra hundar – men det är genom bekräftelse och belöningar vi får hunden att ”välja” att göra rätt. Att göra ”rätt” i våra mänskliga perspektiv.

Det är viktigt att komma ihåg att så kallade felbeteenden vi kan ha på våra hundar är inte felbeteenden rent etologiskt.

Det är inte fel för en hund att stjäla mat så fort den kan.
Det är inte fel för en hund att ”varna” i bostaden.
Det är inte fel för en hund att hoppa upp på något vi kallar matbord.
Det är inte fel för hund att med hjälp av aggressionsyttringar skapa avstånd till en annan individ….. och så vidare.

Vi måste ”berätta” för hunden – ”Det där vill jag inte att du gör” – men eftersom det inte alls är säkert att den kravställningen du ställer på hunden är naturligt för hunden där och då, måste du belöna den. Belönar du inte – alltså förstärker du inte – det hunden gör, då kommer den inte välja det du vill att den ska välja nästa gång samma situation eller då retning uppstår.

Alltså, att förstärka en hunds ”rätta” beteende eller uppträdande är väldigt viktigt!

Men man måste också komma ihåg att all belöning skapar en stress. En riklig belöning en stor stress, en blygsammare belöning en mindre och kanske mer anpassad stresshöjning.

Ex – Min hund lägger sig ner för att vila. Jag skriker ”Braaaa” och slänger en boll.
Det är en belöning, men belönar du på det här sättet skapar belöning bara problem och det du vill att hunden ska göra uteblir. Din belöning har här förstört mer än vad den gjort nytta. Det hade varit bättre att inte ”belönat”.

En belöning måste vara anpassad.
Och man måste se belöningar kanske i en skala från 1-10. Där 1 kanske är att din daning blir lugn, där 10 kanske är en boll som slängs iväg.

Det här är väldigt viktigt, för dig, för hunden, och för resultat i din träning.

Det här kommer jag prata mycket om på min webföreläsning den den andra februari.
Gå gärna in på länken och titta.

https://boon.tv/fredrik-steen-hundcoachen/belningar-s-lr-du-din-hund-bst

Nu önskar jag dig och din hund en riktigt fin helg 🙂


Övertolka inte vad din hund gör eller inte gör.

6 kommentarer till Övertolka inte vad din hund gör eller inte gör.
Pacco, vilande i soffan. Hans favoritplats.

Det finns många ”skrönor” eller i alla fall ”stelbenta” förklaringar eller påståenden omkring hundar som bara ställer till besvär för hundägare.

Hunden som hoppar upp på människor och vill komma upp i huvudhöjd – Det tyder på dominans…!
Så enkel är det inte alls. Det är till och med så att det sällan är så.
Att säga så, det är som att säga att om en människa tar tag i dig så är den hotfull eller aggressiv. Det kan ju också vara så att en människa tar tag i dig för att krama dig….. det är ju en viss skillnad.

Hunden stirrar dig i ögonen för att utmana dig…….. Eller så vill den bara kommunicera med dig.

Om du stirrar på en hund utmanar du hunden…… eller så har ni bara en fin kommunikation.

osv osv…..

Att hunden exempelvis hoppar upp i ansiktet på folk säger egentligen ingenting. Det är snarare hundens attityd och kroppsspråk som berättar något. inte själva hoppandet i sig.

När vi pratar om hundar, om hundens sätt att vara, hundens sätt att kommunicera, så både krånglar vi till det, och samtidigt gör allt för enkelt.

Hundar är som du och jag.
Ibland kramar jag en person för att det är mysigt, men det kan också hända att jag kramar en person i syfte att brotta ner denna (slagsmål)… Fysisk kontakt båda två, ser snarlikt ut, men betyder helt olika saker.

När jag och min partner tittar varandra djupt in i ögonen betyder inte det samma sak som om jag skulle stirra en främling på stan i ögonen… eller hur?

Om jag lägger ut en bild/film där exempelvis Pacco står över mig när jag ligger på rygg, så kan jag få frågor/påståenden i stil med – ”Är det där lämpligt att visa sån underkastelse mot sin egen hund?”
Eller, ”En hund ska aldrig få stå över en person så där, det bygger dominans” osv…

Såna frågor/påståenden gör mig lite ledsen…. kan vi inte mer om hund i Sverige 2021.
Om Pacco står över mig i en mys/bus – stund, så är det ju bara positivt och bra.

Så, det jag menar är egentligen – Övertolka inte allt din hund gör eller inte gör.

Jag hoppas du förstår vad jag vill komma med mitt något virriga inlägg. Jag får skylla på att jag gör inlägget sent och att jag egentligen borde ligga och sova nu. Hoppas du förstår lite hur jag tänker och menar i alla fall 🙂