Sele eller halsband?


Foto; Joakim Blomkvist

Det bästa jag vet är hundarnas sätt att kommunicera. Det är tydligt på alla sätt, och framför all finns ingen långsinthet.

Jag skulle önska att alla hundägare bara tog en stol och satte sig ner för att titta på hundars kommunikation en hel dag, eller varför inte en vecka. Det ger så otroligt mycket.

Jag har skrivit en artikel om ”hårda/ mjuka” metoder som ni kan gå in och tycka till om på fredriksteen.se

Fråga – Hej Fredrik. Jag har skaffat mig en hund och är nu lite undrande över om jag ska ha ett sele eller halsband till min hund. Kan du hjälpa mig lite i dessa funderingar? mvh XXX

Svar – Hej. Det är en vanlig fråga. Och mitt svar blir alltid – du bestämmer vad som passar dig!
Man pratar ofta om att ett sele inte ger samma belastning i hundens nacke som ett halsband gör och så vidare. Men det gäller ju bara om en hund drar i kopplet, och det ska väl inte en hund göra? När det gäller hundar så är jag en super Omaterialist (stavas det så?) En hund ska inte uppträda på det ena eller andra sättet på grund av vilken utrustning man använder. Hur hunden uppträder beror på hur du lyckas kommunicera med din hund. Så mitt svar blir alltså att det är upp till dig. För hunden har det ingen som helst betydelse. Om den inte drar vill säga 😉

 

3 svar på ”Sele eller halsband?”

  1. det är ju det som är så härligt att ”bo” i en flock,,,nästan ett helt liv…..Det är alltid så kul o intressant att se de kommunicera….Det är ju det som är bäst med hundar, ingen långsurhet….så raka o ärliga. Ser tyvärr ibland de som har hundar som skulla passa i ett spann på fjället…med sele. Dragandes sin ägare, ser inte trevligt….det gör ont med ett halsband..jo tror jag det. Varför inte lära hunden, att inte dra….

    1. Jag håller med dig Lejon, men det här med att lära hundarna att inte dra i kopplet är inte alltid så lätt!! Dessutom tror jag att alltför många hundar är på tok för understimulerade för att kunna ta till sig ”gå fint i kopplet” träning. När de väl kommer ut blir de så ivriga och vill framåt vilket genererar i drag i kopplet. Ägaren blir arg och går in. Hunden blir ännumer understimulerad och är ännu dragigare i kopplet nästa gång. Det blir en ond spiral…

      Mitt tips: Köp en bra nomesele till er hund. Låt en kunnig person hjälpa till att prova ut en den så att den sitter bra. Köp ett midjebälte till er själva. Koppla fast hunden med lina med expander och ge er ut. Hunden FÅR DRA HUR MYCKET DEN VILL!! Ni har händerna lediga och behöver inte bråka med er hund. Det är superkul! Låt den dra och jobba. Spring med den (om ni orkar) eller bara gå. Långa rundor. När hunden sedan fått göra utlopp för sin energi och är trött och stimulerad, DÅ kan man träna ”gå fint i kopplet”. Korta stunder.

      Ha kul med er hund och jobba med kommunikationen. Som sagt, drag i kopplet är svårt att träna, särskilt om hunden har för mycket energi. Så varför inte låta den dra ibland och få utlopp för den energi som den har? Och sedan träna när den är ”trött”…

Kommentarer inaktiverade.