Ledsen och bedrövad, eller glad och stolt?

Denna Dvd tillsammans med ett brev fick jag och alla andra exteriördomare idag på posten.

En Dvd från svenska kennelklubben om hur vi domare ska se på, hur vi ska bedöma, hundar som har svårt att andas under rörelse.
Nu drabbas ju egentligen inte jag som domare av detta, eftersom jag endast dömer schäfer på utställning, men ändå.

Först blev jag arg när jag såg Dvd’n….. men någon sekund senare känner jag faktiskt glädje och lite stolthet.

Sverige har givetvis varit delaktig i att förändra raser åt det negativa hållet genom åren, men det finns länder som är betydligt värre.
Jag tycker det är riktigt bra av kennelklubben att göra denna dvd. Det är ett sätt att förkovra domarna, men oxå ett sätt att verkligen förtydliga att detta inte är okej.

Därför väljer jag att säga – Bra!
Jag är stolt över att vara en del av Svenska kennelklubben och vad den står för 🙂

Sen så tycker jag ibland att domarna måste vara tuffare.
Är det en hund som inte är sund, då ska den inte premieras så högt som dom ibland gör trots allt.

Men som jag har sagt tidigare – även brukssidan, jaktsidan borde göra en översyn över vad som är sunt eller inte.

 

Lägg ett spontanspår ikväll!
Ta med dig hunden ut i skog och mark.
Bind upp hunden i ett träd eller stolpe. Visa hunden att du har hundens favoritsak i handen (mat/leksak).

Gå sedan en vända och låt hunden titta på.
Återgå till hunden och gå med den i kopplet över spåret.
Hunden kommer då att finna spåret och nyfiket spåra efter.
Snart finner den sin favoritsak och du har gjort ett första mycket lyckat personspår 🙂

 

Häng på mig på Facebook och twitter #Fredrik_Steen

http://www.facebook.com/hundcoachen.fredriksteen

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002549655645

 

 

14 svar på ”Ledsen och bedrövad, eller glad och stolt?”

      1. Aha, ja det borde jag ju förstått iofs. Tråkigt med extremavel, men som mycket annat: när det nått sin peak så vänder det. Vi borde vara där nu, anser jag.

        1. Nja, håller inte med. Om vi lärt oss något från historia så blir peaken (det extrema) snarare normen för vad som är normalt och rent av önskvärt att eftersträva. Det märks om inte annat på den rörelse som finns mot veterinärkontroller, obligatoriska hälsokrav på vissa raser, omskriva rasstandarder och dylikt… Sorgligt.

          1. Kanske, det finns ju alltid de som kvarhåller att extremen är normen men jag hoppas att det generellt inte blir så. Men när jag tänker efter närmre så ligger det mycket i vad du skriver. Det är upp till oss som tänker hälsan först, att sprida det vidare.

  1. Jag har ju en ras där jag ser värre och värre exempel – tyvärr, så jag är glad att detta görs av SKK. Vi har idag boxer som skulle ha varit groteska i mångas ögon bara för 10 år sedan, men som idag premieras först på utställningar. Jag talar givetvis om den extremt kosta nosen. Trots att SRD säger att domarna måste ta hänsyn till för korta nosar, ser jag det sällan i praktiken. Ja, en anmärkning görs, men hunden premieras i alla fall. Andningen på en brukshund bör ju vara det mest elementära och för korta nosar har även en negativ påverkan på hundens förmåga att reglera värmen m.m. Har även sett en hel del haltande hundar som erhållit både CERT och andra premieringar, vilket för mig är obegripligt.

    1. Tyvärr är det inget jag förvånas över. Jag har med tiden blivit mycket desillusionerad över allt vad utställning heter. Det låter så fint när det pratas om ”sundhet” osv. men sedan sätts allt sådant åt sidan och det ”extrema” premieras i alla fall…

      Jag ger i dag inte ett vitten för utställningsvärlden.

  2. Såg den filmen på Västsvenska kennelklubbens avelskonferens i mars då Göran Bodegård hade föreläsning om just SRD.
    Kan säga att jag blev förskräckt och är väldigt glad att man inte har en ras som är på SRD-listan. Framförallt tänkte jag efter den helgen hur viktigt avelsarbetet är och att man verkligen ifrågasätter vad som händer i sin ras och vad man avlar på.
    Tyckte det var förfärligt att se hundar på filmen som inte ens kunde springa ett varv i utställningsringen utan att må väldigt dåligt… lider verkligen med dessa hundar.

  3. Kul att du tar upp spontanspår, gjorde det i helgen. Puffen skakade av förväntan där han satt å väntade när vi gjorde om det dag två.

  4. Jag blev glad att du gillade dvd:n!
    Det är verkligen på tiden att hundar med för korta nosar och trånga näsborrar INTE ska premieras högt på utställningar! Jag har ju boxer och vet vilka problem den rasen kan ha med detta.

  5. Hej.
    Har någon råd till mig gällande spår? Vi gick spårkurs, han började fatta vad det rörde sig om, jobba på bra med nosen nere. Sen har vi börjat utbildning som patrullhund (min berner 🙂 och jag tror, utan att veta, att detta kanske ställt till det lite för honom. För nu känns som han tappat fokus utan mer letar efter folk i skogen.. Vindar, irrar runt, ej fokuserad på spåra. Vi har provat lite olika varianter, fått massor med råd, men vill gärna höra om Fredrik eller ni andra har något bra. Det jag tänker mig prova är börja om helt från början, lägga spår på ex en gräsmatta med några godisar i stegen så han får ner huvudet igen och kanske minns och känner skillnad på spår och leta folk i skogen.. eller vad tror ni?

Kommentarer inaktiverade.