En kvinna – polisanmäld!

http://www.youtube.com/watch?v=9YDmrIF4xDY

Du som varit på någon av mina föreläsningar vet att jag brukar ta upp exemplet – hund som går på lina!
Kolla på detta klipp och inse hur mycket rätt motivation kan göra 🙂

Motivation är hundens batterier.
Kan jag bara motivera min hund, då är nästan ingenting omöjligt.

Jag älskar hundar!  (om nån inte har förstått det än)    🙂

Det som verkligen är fascinerande med hundar är oxå att ju mer man lär en hund, desto lättare har då hunden att lära sig mer.
Det är nästan som ”schackbräde-effekt”, ni vet den där effekten där allt bara blir mer och mer fort som bara f-n 🙂

Jag har sagt det förr men säger det mer än gärna igen – lär din hund mycket onödiga saker, allt du lär din hund gör att den kommer att lära sig annat mer och fortare.

 

Igår kväll ringde en person mig som blivit anmäld till polisen.
Hon hade varit ute och gått med sin hund och en annan hund hade kommit lös och angripit hunden.

Kvinnans hund hade givetvis försvarat sig men bitit den andra mindre hunden illa. Kvinnan var nu polisanmäld.

Detta tänkte jag nu att jag skulle engagera mig lite i under dagen 🙂

Vi hörs senare idag på bloggen och på twitter (#Fredrik_Steen)

 

34 svar på ”En kvinna – polisanmäld!”

 1. Hahaha… herregud!! Skulle aldrig klara av att lära mina hundar det där… ser framför mig hur det skulle se ut när min 95 kg klump går på lina 🙂

  Men hur tänker man om man har sin hund lös, den springer fram till en kopplad hund och angriper den, som i sin tur ”bara” försvarar sig… och så anmäler man det???

 2. Helt fantastiskt 😉
  Jag skulle ha svårt att se Obama göra sådär, han skulle slå knut på sig själv OCH linan, så klumpig som han är, ha ha ha.

  Hoppas det löser sig för koppelägaren.

 3. Har jag min hund kopplad måste väll ånda jag ha rätten på min sida och inte den med lös hund . Ibland är det märkligt.

  1. Den hund som biter är vållande.
   Kan tyckas knepigt men så är det.
   Din hund biter en inbrottstjuv, då kan du bli anmäld för detta fast personen inte skulle vara i ditt hus.

   Vi är i Sverige nu 😉

 4. Nej, gå på lina tänker jag inte lära min hund, men annat onödigt!

  Du får tala om hur det går för kvinnan, polisanmäld för att hunden försvarat sig inte klokt!
  Hur hade det blivit om hon hade sparkat hunden istället? Ibland har hundägare bara skyldigheter o inga rättigheter.

 5. Se där ja… det fungerar ju att få hunden om inte gå, så i alla fall stå på lina. 😉
  Hade linan varit mer spänd hade det säkert varit lättare för hunden. 😀

  Tycker synd om båda hundägarna här. Du skriver Fredrik att den angripande hunden ”kommit” lös, då var det kanske ofrivilligt. Sedan kan jag tycka att det verkligen borde vara förmildrande omständigheter när en kopplad hund, som blir attackerad , försvarar sig! 🙁

  Låt oss gärna veta mer!

  1. Jag har svårt att tro att det blir något av den anmälan, eftersom den andra hunden kommit fram lös.
   Men i den här galna världen så kan man inte säga någonting säkert.

   Rent tekniskt så ska ägaren till den kopplade hunden betala för den andres skador och därefter stämma för att få tillbaka pengarna.

   Hur detta sedan fungerar i verkligheten har jag ingen aning om.

   1. Tyvärr så har det ju varit en del fall nu, där den kopplade hunden blivit den ”skyldige” just på grund av att den orsakat så mycket värre skador.
    Det är väl i just dessa situationer vi hundägare förväntas ha sådan kontroll på vår hund att vi kan stoppa vår kopplade hund, från att orsaka skada.

 6. Jag har för mig att jag någonstans läst att om man ska kunna få hjälp från försäkringsbolaget där man har hunden försäkrad, att de ska hjälpa till med kostnaderna med andra ord, så måste man göra en polisanmälan när det gäller hundbett.

  1. Nej du behöver inte polisanmäla för att få hjälp från försäkringsbolaget för kostnader i samband med hundbett. Fast det kan ju iofs variera från olika bolag, men dom fall jag vet om har ingen polisanmälan behövts.

   1. Antagligen har jag missuppfattat det hela eller så minns jag bara galet! Det låter ju helt klart logiskt och förnuftigt att det ska vara så som du säger, skönt!

   2. Har man drulleförsäkring så täcker det skadan det är bara en självrisk man ska betala

    Hoppas det ordnar sig för koppelägaren ibland så undrar man hur man ska skydda sig eller hunden. Tråkigt med hundägare som inte tar sitt ansvar för att de inte förstår varför det händer.

 7. Jag har polisanmält en hundägare, hans hund attackerade mina två kopplade hundar.
  Först flög han på min ena tik, och när jag skulle ”rädda” henne så ramlade jag ner i ett dike, med henne över mig.
  När jag såg att han var på väg emot oss igen, så försökte jag bara skydda oss så gott jag kunde, men istället omriktar han beteendet och flyger på min andra tik, som han lägger sig på och trycker ner i marken.
  Hundrastaren som var ute med hunden hade inte en chans att få bort honom, och det tog en stund för mig att ta mig upp ur diket, under den tiden så hade hundens förare fått bort honom en liten bit, men misslyckades igen att hålla honom, så innan jag kommer upp, så har han ytterligare en gång attackerat min andra tik.
  Kan tala om att jag i den stunden trodde att nu är det kört!!
  Kvinnan med hunden var totalt inkompetent! Fick henne tillslut att hålla sin hund så jag kunde, komma från platsen..
  Jag talade med alla inblandade, hundägaren, hans mor som rastade, och ytterligare en familjemedlem, dessa tre idioter ville inte fatta ett skit!!! De tog kontakt med en hundpsykolog som sa att hunden inte ville skada!? Utan bara dominera..och att han inte tyckte om min ras..eftersom han blivit jagad som valp.
  Den reaktionen jag upplevde från den familjen gjorde mig så förbannad, så till slut polisanmälde jag, vad händer då?? Ja polisen tror jag tog kontakt med hundägaren två gånger, och talade om för dem att de måste tänka på hundens storlek, i förhållande till den som rasta!
  Tror ni att det händer något mera? Kan tala om att trots att jag påpekat att samma kvinna som inte har en chans att hålla hunden, om det händer något rastar honom fortfarande, samt att ytterligare en hund har blivit påhoppad av honom. Ägarens försäkringsbolag betalar, men tydligen är det helt okej att fortsätta som om inget hänt!
  Vi andra som bor här får anpassa våra promenader efter vad de rastar sin hund, vilket resulterar i att vi blir fångar i vårt eget område…
  Detta var en hane som INTE gillar andra hanhundar, som attackerade mina två tikar!! Vågar inte tänka på om han skulle komma, och vi är ute med vår am.satff hane, eftersom ägaren säger att hunden är hanhundsilsken!!! Trots detta så är det tre tikar som har fått känna på denna hund, och dennes inkompetenta hundägare GRRRRR!! och polisen, vad har det gjort egentligen, pratat med ägaren som skiter i restruktionerna!
  Blev ett långt inlägg, men jag blir verkligen upprörd varje gång jag blir påmind om denna historia..
  Jeanette

  1. Jag förstår dig verkligen Jeanette, och håller med om att det inte är klokt att det får fortsätta.
   Polisen har blivit bättre på att se till att lagen hålls, men det är som med allt annat en process, och det kan vi verkligen se utifrån hur olika polisen agerar i olika delar av landet.

   Vana, rutin och pengar är tyvärr även här det som styr. 🙁

 8. Ja fantastiskt, va kul denna hund och ägare måste ha i sin vardag =)

  Det finns alldeles för många som inte ens ska ha silverfiskar på muggen och då ännu mindre hund!!

  Fredrik jag hoppas du kan hjälpa denna hundägare i denna fråga.
  Tack för att du finns för alla hundägare Fredrik, du är ovärderlig!!

  Ha en bra dag alla!

 9. Efter att vi omplacerat våran blandras tik förra sommaren börajde dom som tog hand om henne strula en massa. Vi hade skrivit kontrakt och kommit överens om en avbetalning, inget hände och dom bröt mot nästan alla punkter i kontraktet. B.la blev tiken dräktig..
  I november åkte vi själva ut för att hämta tillbaka henne (det stod också i kontraktet att vi kunde göra) tiken hade då blivit flyttad och kvinnan vägrade tala om vart hon var och påstod att vi inte hade nåra som helst rättigheter. Vi polisanmälde kvinnan, både för hundstöld och olaga hot. INGENTING hände! Polisen sa att dom inte kunde göra något, trots att vi hade alla papper kvar på hunden och kontraktet!
  Nu i mars ringde denna kvinnas före detta till oss och sa att polisen hade omhändertagit våran tik, en annan hund samt två av hennes valpar.
  Det kom fram att hundarna varit omhändertagna sedan februari pga grov vanvård.
  Dom vuxna hundarna hade varit fastbundna i ett element utan mat och vatten och valparna hade suttit inlåsta i en hundbur, även dom utan mat och vatten!
  Jag tog kontakt med polisen och fick hjälp av en underbar kvinna!
  Så nu är våran älskade tik hemma igen! Och lagt på sig har hon också gjort 🙂

  Vet att detta inte riktigt hörde hörde till ämnet..
  Men jag tycker det är så synd att polisen inte har större resurser till såna här saker

  1. Usch så fruktansvärt!! 🙁
   Tycker det är bra att du delar din historia, om inte annat så ger det andra en påminnelse om att vara försiktiga, även om det inte hjälper i alla fall.

   Skönt att du fick hem tiken till slut, och heder åt dig som inte gav upp!! 😀

 10. Vet inta vad jag ska säga om ”klippet” ovan.. utan att här måste man ha hjärncellerna i shack 🙂

  Har själv gjort en del ”konstigheter” med mina hundar u årens lopp o som då inte tillhörde ”ett hundlivs vardag”. Men som skapade ett samarbete o en öppenhet hos hunden, till att vilja lära sig ngt nytt. Det var bara ”egna fantasin” som satte stopp för det då sk omöjliga. Men all inlärning gav oxå en ökad intelligens hos hunden. Ett ex hur en hund kunde ta vara på slumpen:

  Hade en hund som svara i telefonen (lyfte luren) när ingen var hemma. Min mamma sa ofta: ”Vad är det för larv ni håller på med.. lyfter luren o säger inget”! Jag förstod ingenting! Men det visade sig senare att det var ”Bessie” som svarade (utan inlärning) som bara tagit vara på slumpen o hört en igenkännande röst. Så sedan var det hon som fick bli ”telefonsvararen” även när vi var hemma 🙂

  En annan kul grej som inte har med slump att göra, utan en överlistan 🙂 Min syster skulle ta ut pengar fr dåtidens nyinstallerade bankomater. Jag o ”Stacy” står tätt bakom. Min syster helt ovetande om vår plan. Det klickar till fr sedeluttaget o jag skickar ”Stacy” till att apportera pengarna fr facket. Vi springer i ilfart iväg till ett gömställe, ”Stacy” m sedlar i gapet. Väntar! Ingen reaktion.. Får kliva ur vårt gömställe o stiga fram till en väldigt paff syster. Men det värsta av allt var att vi fick lämna tillbaks pengarna 🙂 En kul episod som för alltid lever kvar. Så ett samarbete kan yttra sig på många olika sätt.. huvudsaken att man har en kul stund tillsammans 🙂

 11. Ja det är otroligt vad man kan få en hund att göra 🙂
  Men jag blir inte helt glad av att se det här klippet för jag tycker att det är en ytterlighet.
  Jag ser inte alls den där goa förväntan, glädjen och samarbetsviljan som jag ser i min hund och andras hundar när vi tränar freestyle/heelwork = kreativ lydnad med oerhört motiverade hundar.
  Det är såklart imponerande att lyckas få upp hunden på denna slaka och svajande lina, men jag ser också en hel del skaderisker i detta moment – något jag inte skulle utsätta mina hundar för.
  Varför inte använda någon form av planka istället och kombinera olika trick på ett lite säkrare sätt, skulle bli lite mer underhållande också.
  Jag funderar också på vad nästa steg i detta är, att verkligen få hunden att gå på linan ?
  Nej det finns så mycket andra roliga trick att köra med sin hund, det är oerhört motiverande och självbelönande för både hund och förare när man har kul tillsammans 🙂

  1. Man behöver inte ha värsta spralliga och smidiga hunden för att lyckas i freestyle, kolla in den här tjejen och hennes hund 🙂

    1. Ja Cicci nu får du leta låt, träna och lägga in ett klipp här 😉
     Allt funkar bara det är anpassat till hunden 🙂

     1. Borde väl räcka att filma mig och Bento när vi rockar loss och dansar här hemma, allt som oftast. Eller nej det ska då inte filmas, det får fortsätta ske i hemmets ”lugna” ro. 🙂

   1. Visst är det härligt med freestyle!! Hundarna ser alltid så himla lyckliga ut! 😀 😀
    När vi fuskar lite med freestyle, typ slalom och åttor, så blir Fatzy helt tokig av glädje, men har lite fööör bråttom ibland, så saker som snurra, det klarar hon inte, hon HOPPAR runt! 😉

 12. En bra övning som ansågs bara vara ”på skoj” men som är en ypperlig närkontaktövning också är när hunden går i en åtta mellan benen. Min rottis gör nu fem stycken åttor, alltså 10 gånger medans jag räknar från 1-10 innan han får belöningen.
  Schäfern är så stor så han nöjer sig med att ”gå tunnel” bara. Min lilla tjej gör 3 åttor.

  Och vi rockar också loss hemma i vardagsrummet. 🙂

  1. Ja finns massor av kuliga trick som bygger kontakt och samarbete mellan hund och förare, skoj för både tvåbenta och fyrbenta 🙂
   Åttor, genom för att byta fotgåendesida, runt, slalom, olika hopp, backa, snurra, gå mellan benen osv – så kul när man märker att något man tränat intensivt på plötsligt börjar funka 🙂 och ännu kuligare när man börjar kunna koppla ihop olika moment 🙂
   Funkar att köra i köket, på promenaden, i parken, på klubben – var som helst.
   Det ska vara kul att träna hund 🙂 och lite spontan publik brukar dyka upp när man är ute 😉

 13. Nämen, haha.

  Okej – etisk frågeställning:

  Bara för att vi KAN lära hundar vad som helst med rätt motivation/belönoing – SKA vi verkligen utsätta den för vad som helst bara för att vi kan?

  ”Hej jag går genom eld för att få en ynka godisbit”

  1. Nej jag tycker inte vi ska utsätta våra hundar för vad som helst bara för att bevisa att vi tvåbeningar kan få hundarna att göra nästan vad som helst…..inte heller uppmuntra till det…..
   Man ser på hunden om den tycker det är kul, och klart att den ska få ”lön för utfört arbete”….

   1. Ja, eftersom vi har makten att motivera så har vi ju också ansvaret att inte lura in de små liven på vad som helst!

    Tycker hunden i filmen att det är roligt att balansera på snöret? Jag kan inte riktigt tyda det.. Men det känns inte som det kan vara så roligt 🙁 Mest stressigt och jobbigt. Och ont i tassarna 🙁

    1. Ser nu att mitt inlägg ovan kan missuppfattas, jag tror inte hunden i filmen tycker att det är roligt, den ser mer ut som att den gör det pliktskyldigast….
     Vad jag menade var att man ser ju om en hund tycker att något är roligt…..den här hunden ser inte ut att ha roligt tyvärr…..

Kommentarer inaktiverade.