Nu ska jag prata lite självförsvar!

http://www.expressen.se/sport/fotboll/torbjorn-nilsson-till-sjukhus-efter-hundbett/

 

Ett litet tråkigt inlägg, men jag känner trots allt att det kan vara dags 🙂

Människa vs Hund.
Man ska ha väldigt klart för sig att det är väldigt få hundar som biter en människa utan att människan på något sätt först engagerat sig i hunden.
Så mitt första tips, som jag själv faktiskt lever efter, engagera dig inte i hundar du inte känner.
Utan var bara helt superneutral mot dessa.

Om du är ute och går och en hund kommer emot dig på ett hotfullt sätt så ska du stå still.
Men du ska inte visa dig ”undergiven”, tvärtom ska du göra dig stor och hela tiden ha koll på hunden, fronta hunden.
Tänk på att dina eventuella små rörelser ska vara stela och dominanta.
I detta läge så ska det verkligen vara en speciell hund om den då angriper dig.

Ofta kommer en bitning i en situation som denna då människan försöker ta kontakt eller vänder sig bort.
Hunden får då styrka och mod att angripa.

Om hunden skäller aggressivt, bli inte mer rädd för det, tvärtom så anser jag att faran är mindre om den skäller.
Så länge den skäller angriper den generellt inte.

Har du en väska, paraply, pärm eller annat, ha då detta föremål emellan dig och hunden. Kommer hunden alltför nära så använder du föremålet, men med små distinkta rörelser.

Om hunden trots allt attackerar dig – Försvara dig med full kraft!
Det är du eller hunden.
Sparka, slå, skrik, gör dig stor, var hänsynslös!
Undvik att putta på hunden, eller brottas med hunden.
Då kommer hunden att vinna och du blir mer biten.

Nu tänker säkert någon att jag har fel, framför allt med det sista – försvara dig!
Några menar att det förvärrar situationen.
Och att man istället bara ska hålla sig lugn även om hunden biter.

Men här förlitar jag mig på min erfarenhet.

För det första så är det omöjligt att vara stilla och lugn om man blir ordentligt biten. För det andra så anser jag att om man handlar rätt mot en ensam hund, då har man en 90/10 chans att vinna.

Om man inte försvarar sig utan bara försöker vara lugn (vilket inte går) så kommer man att låta, putta, kränga, vilket i sin tur triggar hunden mer.

 

Det var lite om det 🙂

Jag har nämligen av någon orsak fått tre mejl om ämnet idag, samt pratat med en journalist om detta (det kommer i skov som ni vet)

Nu ska jag hjälpa en elektriker och dra lite el här hemma.

Är ni nyfikna på min frus nya frisyr, kolla min twitter 🙂    #Fredrik_Steen

11 svar på ”Nu ska jag prata lite självförsvar!”

 1. Ok, det där är jag med på. Men vad gör jag om jag har hunden med mig då? Vad skulle mina då stela och dominanta rörelser säga till min hund? (Om man ens ska agera så då.) Skulle det säga att ”jag tar hand om det här” eller ”kom igen nu, den där tar vi”? Hoppas du är med på vad jag menar…

  1. Bra tänkt där, tycker jag…

   … om hunden är med, så tror jag att den attackerande hunden kommer att rikta in sig på hunden och inte på människan… kanske inte precis i början, men sen …

   … och om den attackerande hunden riktar sig på båda så tror jag att den attackerande hunden hamnar i underläge eftersom det är 2 mot 1 …

   … jag skulle nog låta min hund försvara både sig själv och mig … men, jag har en stor hund så det är lättare att tänka sig det scenario. Har man en liten hund så kan situationen se helt annorlunda ut …

   …Klurigt 🙂

  2. Förra sommaren var jag ute i ett litet skogsområde med hunden (som då var ca. 5 månader) och såg att ett gäng på 5-6 lösa hundar (samma ras på allihop) kom springande mot oss (såg de innan och märkte när de fick syn/vittring på oss). Skulle inte kalla de aggressiva, men tydligt dominanta och utmanande.

   Hur som helst, när jag såg att de var på väg mot oss kallade jag in min hund och kommenderade henne att sitta och tog själv ett steg framför hunden och väntade in den kommande flocken.
   När de var ca 10 m. ifrån oss och inte visade någon antydan till att vilja hålla avstånd, tog jag ett tydligt/stelt steg fram, fällde ut armarna som en fågelskrämma och körde ”arga leken” med dem.
   Efter ett litet tag (~20 sek.) kom ytterliggare en hund och då började några av dem andra sakta röra sig runt mot sidorna samtidigt som den nya hunden tog ett steg mot oss. Då röt jag till ordentligt varpå alla hundar stannade till och efter 5 sekunder hörde jag hur någon kallade på hundarna varpå alla utom den nya hunden sprang tillbaka till den som kallade på dem. Den nya hunden stod kvar och körde arga leken med mig i 10 sekunder innan den oxå beslutade sig för att springa tillbaka till de andra.

   Som sagt, jag upplevde dem inte som aggressiva men helt klart utmanande. Den nya hunden som kom sist upplevde jag som väldigt dominant.

   Vet inte om det skulle funka i andra lägen, men det var så jag löste den situationen iaf. Är väl lite som Fredrik beskriver hur man bör göra…

   Mvh,
   Johan

   1. Fan, vad duktigt gjort… och duktigt av din hund att sitta kvar också. Det hade nog inte ”mina” hundar göra 🙂

     1. Verkligen kul att se bilderna.

      Själv går jag och väntar på att min äldsta grabb skall komma tillbaka från sina studier i Australien så att han kan ta fina bilder på hundarna 🙂

 2. hej

  har en bekant vars aussiehane 9 mån bet henne ordentligt runt båda handlederna då hon skulle ta ifrån honom en pinne (mindre trädgren), hon undrar om han kommer att göra det igen!? Vilket råd kan du ge? Om hon ska tala om för honom att han inte äger såna saker så kanske det händer igen. Har rått henne till att försöka byta ut men det funkar inte ngt vidare han är ”grengalen”.Jag tror hon har provat med olika saker som folk har rått henne till.
  mvh/M

 3. Det finns försvarspray att köpa, som jag har beställt. Bra mot både lösa hundar och människor. Den är självklart ofarlig och laglig.

 4. Handlar väl mest om otur.. Om hundarna bråkade med varandra, var det väl kanske inte riktigt hans hand som skulle bitas i…? Men vad vet jag? 🙂

  Fick mig i alla fall att undra en sak.. Folk som lär sin hund att morra på kommando -skulle inte det kunna locka fram en liten aggressiv sida hos hunden?
  (Har egentligen inget med inlägget att göra, men jag frågar i alla fall ^^)

Kommentarer inaktiverade.