Kan din hund gå ”fot”?


Ni som läser min twitter har redan sett denna bild på mitt hus.
De som följt min blogg sedan i julas kommer kanske ihåg mitt bergsprängande 🙂

Nu håller jag på att bära taktegel från baksidan till den nya delen på framsidan. Detta för att det nya takteglet kommer vara mycket svartare eftersom det blir nytt.
På detta sätt blir tillbyggnaden lite mer diskret sett från gatan.

Lär din hund gå ”fot”!

En del hundägare mejlar mig om varför inte deras hund kan gå ”fot” när dom säger till hunden.
För mig är det stor skillnad på när hunden ska gå ”här” eller gå ”fot”.
”Fot” är för mig då hunden går i en perfekt position vid min sida med 100% uppmärksamhet på mig samt följer minsta riktningsförändring och tempo.

Att lära en hund gå ”fot” kan ta lite tid. När en hund kan detta så är det ändå bara under en mycket begränsad tid man kan begära detta av hunden.
Det handlar om minuter, inte mer.

När jag lär mina hundar att gå fot så brukar jag göra så här –

Jag har en leksak hunden vill ha och tycker är kul.
Jag leker en stund med denna leksak, tar sedan tillbaka den (liksom snor den) och vänder sedan bort från hunden gåendes.
Hunden kommer då att fälja efter och försöka få tag i leksaken. Då hunden kommer in i rätt position på min vänstra sida och tittar på mig i mina ögon – då ger jag hunden leksaken.

Detta gör jag några sekunder varje dag. Efter en mycket kort tid så lär sig hunden snabbt att just ”denna position” gör att hunden får leksaken.

Då hunden kan detta brukar jag lägga in kommandot ”fot” någon sekund innan jag ger belöningen.
Snart är kommandot ”fot” en signal till hunden vilken position den ska vara i, samt att den snart får något kul.
Sen bygger jag bara vidare och vidare, med längre och längre tid i korrekt position och uppmärksamhet innan hunden får sin belöning.

Prova detta du oxå 🙂    (om din hund inte kan gå ”fot” redan)

Nu ska jag åka in på ett par möten och annat.

Upp och hoppa nu sjusovare!!!!!!   🙂

Godmorgon, vi hörs om en stund igen 🙂

12 svar på ”Kan din hund gå ”fot”?”

 1. Jag är imponerad av din morgonpigghet… Jag är så trött så jag mår illa..:D

 2. God morgon.

  Vad gör man om vovven gör allt rätt men vägrar titta i ögonen? Det kan ta ett bra tag innan han gör det och då bara sneglar liksom.

  1. Att titta i ögonen… Det är ju ett relativt nytt påfund.

   Att hunden ska gå som en ”ostkrok” runt ens ben med huvudet i en konstig vinkel och titta en i ansiktet var inte ett ”fotgående” från början. Förr skulle hunden gå vid sidan av dig placerad så att halsen eller bogen var i höjd vid knät.

   Jag vet inte, men är det verkligen nödvändigt att hunden ska titta dig i ögonen?

   Jag själv har problem när hunden går runt benet, nästan är framför knät, och det stör mig i mitt gående. Jag snubblar till ibland och slår i knät i hunden – och så ska det väl ändå inte vara? Det är inte snyggt tycker jag – men det är min personliga åsikt.

   1. Det är fortfarande så att hunden ska gå rak i kroppen tätt intill föraren – men utan att tränga – med bogen eller nosen i jämnhöjd med förarens knä. Något krav på ögonkontakt finns inte.

    Det är dock få hundar som klarar att hålla perfekt position i alla svängar och tempoändringar utan att hålla ögonkontakt. Risken är att en hund som tittar rakt fram använder kroppskontakt för att hålla positionen. Men jag har haft en hund som klarade att hålla positionen utan att titta på mig!

    Hundar som tränger, slingrar sig runt förarens ben, går som ostbågar snett framför ger jag neddrag. Det är inte korrekt position!

    Tänk på att belöna där du vill ha hunden. Dvs ge inte godis med höger hand framifrån. Tänk dig ditt ben med en lodrät linje i mitten, belöna med vänster hand på eller bakom linjen, aldrig framför. Om du belönar med att kampa så kliv själv ur positionen och lek näsa – nos. Pröva att gömma en leksak i din armhåla och släpp ner den när hunden går rätt, då får hunden den i rätt position. Går hunden snett utåt med baken men inte för långt fram kan du ge godis utifrån – när huvudet vänds utåt åker baken inåt. Du kan t.o.m kasta godis eller boll snett bakåt åt vänster en period för att ytterligare förstärka ”hävstångseffekten”.

    Tänk också på hur du själv går. Om du alltid tittar ner på hunden vid träning, men tittar rakt fram på tävling, kommer hunden att söka sig till fel position framför dig för att försöka se ditt ansikte. Den är ju van vid det! Vänj hunden vid att du tittar rakt fram även på träning men belönar längs mittlinjen av ditt ben.

    Mvh Anja, lydnadsdomare

  1. Tid?

   Jag har samma ”problem” men jag bråkar inte så mycket med det. Hon får däremot beröm och uppmuntran när hon INTE hänger längst ut i kopplet utan tar kontakt med mig. Drar hon FÖR mycket så stannar jag bara och väntar tills hon slackar kopplet och går mer nära mig.

   Fast jag har problemet med att jag går för lite med henne i koppel – bor så att hon kan gå väldigt mycket lös.

 3. Om hunden inte förstår att titta upp på dig så kan du prova att spotta godis när hunden tittar upp,eller gå tillbaka o öva kontakt o starter .Lycka till:)

 4. Jag har omvänt problem. Fot går utmärkt det har yrvädret fattat. Men här fattar hon inte att få den lilla dåren att gå brevid på promenaden är såååå himla svårt ,att detta ska va så svårt att fatta..hmmm någon som har en bra ide ? Jag vill ju inte att hon går fot på promenaden.

 5. Jag har aldrig lärt in fot på min hund,det viktiga har varit gå fint! Däremot går hon fot på det gamla viset när hon är lös! Hon får ju gå fritt men två meter framför och bakom! Då räcker det med en harkling så är hon vid min sida!
  När kopplet är på så är det som vi har ett band mellan oss och då är inte kommunikationen lika bra, men idag går hon fint i koppel med efter hon fått göra sitt behov!
  Det jag märkt med att hålla henne max två meter är att hon själv stannar upp och kollar vart hon har mig! Hon kan se kaniner ekorrar fåglar men hon bryr sig inte!

Kommentarer inaktiverade.