Bristande ansvar, romantiserande omkring hund

20130912-095012.jpg
Detta kan man läsa om på Aftonbladet.

Om man läser artikeln å tror på den tror jag att denna hund å barn hamnade i denna situation pga av slapphet, nonchalans.
Det här gör mig arg å förbannad.
Stackars barn… Stackars hund.

Det låter som att denna händelse hände via lek, via stegrande upphetsning hos hunden.
Det är långt från säkert att denna hund är knäpp på något sätt. Ändå kommer den förmodligen att avlivas, om jag tyvärr ska gissa.

Vidrigt på alla sätt… Stackars barn o hund.

28 svar på ”Bristande ansvar, romantiserande omkring hund”

 1. Javisst är detta vidrigt på alla plan,hundägare kontra hundvakt…Å dessa barn som råkade ut för detta….

  inte konstigt att jag personligen är för koppeltvång,har vart med om för många som inte tar sitt ansvar när det gäller sina hundar….

  Har själv råkat utför ett antall överfall av lösa hundar varierande ras å storlek,å alla säger likadant att dom trodde inte dom tänkte inte att detta skulle ske….

  Ärligt så är jag så trött på allt detta,så det kanske ska till mer strängare lagar….

  Vad vet jag men dtta är min personliga åsikt…..

 2. Det är så tragiskt….

  Snälla Fredrik

  Förklara för mig hur sånt här kan hända…Jag har två rottisar och (tikar) och oavsett upphettsningsnivå skulle de aldrig börja dra och slita i mina barns (eller någon annans barns lemmar) av enbart Lek hur mkt den än stegrades upp. Att de tar ”fel” och råkar få med ett finger när de ska ta ”kamptrasan” eller dyligt, självklart, MEN de släpper ju direkt när de känner att det är ”fel”

  jag säger inte att de inte skulle göra ngt, för situationer uppstår, men de skulle INTE uppstå enbart av upphettsning via lek..

  med det sagt menar jag inte att hunden i denna händelse är ” knäpp” eller liknande men jag anser ändå att någonstans är det fel. jag tycker Inte det känns okej. Jag tycker inte att en hund ska kunna ”tappa fästet” så här mtk. Vill absolut inte Romantisera gällande hundar, men ahh blir frusterad, så här ska det inte vara !

  jag blir så ledsen över att sånt här händer med ”min” underbara ras.

  1. Jag har själv haft rottis och är ganska säker på att alla kan bli överexalterade och börja slita och dra i ett barn i lek. En ung hund i synnerhet.

   Men en skillnad kan ju vara om en hund inte har ngn erfarenhet alls från att leka med barn, då har den ju inte heller fått lära sig några gränser.

   1. du är välkommen att träffa mina hundar..du kan ta med ett bildäck eller den största kamptrasa eller kampstock du kan hitta på…mina barn ställer gärna upp

    tacklade så de flyger metervis, absolut, men inte en chans att någon av de börjar slita och dra i deras kläder eller armar!

 3. Sällan fel på hunden, bristande kunskap och ofta dåligt ledarskap och okunskap om sin ras. Då kan detta va ett faktum. Ett människoproblem inte ett hundproblem vh

 4. Jag hoppas verkligen att avlivning inte är ett alternativ i detta fall, för om artikeln stämmer så ser det ju ut som om hundens lek gått över styr.

  Allt ansvar ligger på hundvakten och ägaren, enligt mig.

 5. ”Hundägaren hade inte talat om hur hunden var” om man är medveten om sitt ansvar som hundvakt frågar man väll en sån sak? Om inte annat tar inte risken och släpper lös hunden?

  Bra katt för övrigt 😛

 6. Hundvakten är medveten om att hunden inte har någon erfarenhet av barn samt restriktioner att hunden alltid skall hållas kopplad. Hundvakten har på eget bevåg bestämt sig för att ”träna” hunden i ovan nämda situationer utan ägarens vetskap och godkännande varpå situationen urartat bortom hundvaktens kontroll. Hur det hela gått till och konsekvenserna för både hund och barn är mycket tragiska och med största sannolikhet mister ägarna sin kära familjemedlem trots att mentaltestet inte visar att hunden är farlig enligt ett tiotal erfarna och framstående hundexperter.

  1. är det så som är fallet så är det ännu mer tragiskt om hund o ägare blir drabbade för att hundpassaren inte lyssnat på vad den blivit tillsagd!! =/

  2. Det spelar ingen roll vad en hundexpert säger för 2 barn är allvarligt skadade av hunden, den är farlig! Eller ska man säga till barnen som drabbats av hunden att experterna säger att hunden är ofarlig så det som hände kan inte ha hänt??

   Hunden borde inte ha varit farlig. Säkert är det en snäll hund som lekte för hårdhänt eftersom den inte lärt sej ett bra beteende. Säkert har ägaren brustit i hundens uppfostran och hundvakten agerat totalt oansvarigt. Det är alltså inte hundens fel att den är farlig och det är jäkligt orättvist att hunden ska bli avlivad för att människor inte varit ansvarsfulla. Men farlig är den bevisligen, lika farlig som dom flesta hundar skulle vara om dom hamnar i fel händer.

    1. Det var väll en himla tur om barnen enbart fick skrapsår och en jäklans hundrädsla? För mej är det allvarligt..

 7. Tycker att det är väldigt tragiskt det som har hänt och HOPPAS att de inte väljer den lätta vägen att genom att avliva hunden.
  Synd om alla inblandade !
  Jag tycker att om man lämnar bort en hund ( tycker inte ras ska spela någon roll ) så skulle jag vilja att den personen är kunnig och kan hantera hunden ( grundlydnad) och ha den kopplad eftersom personen är hundvakt och hunden lyssnar inte lika bra som med husse eller matte.
  Lätt att det händer olyckor då tyvärr…
  Otur att det var en ras med dåligt rykte sen innan för i rätt händer med bra uppfostran och ansvarig ägare så är det än toppen ras

 8. Människor med dålig insikt finns det över allt..om alla tar ansvar för sina hundar och tänker ett steg längre, så är det mycket som aldrig skulle uppstå eller behöva hända.
  Det har blivit en sådan nonchalans bland hundägare så det är skrämmande! Jag är otroligt trött på att ständigt och jämnt möta dessa människor och deras hundar! Vad fan är problemet?
  Spelar egentligen ingen roll vilken ras det är, förutom att en större kan naturligtvis ställa till större och allvarligare skador, utan även alla dessa med små hundar som är helt hopplösa, och man låter det bara vara!
  Påpekar man för dessa att tänk om din hund tex var en schäfer eller boxer eller liknade, du kan ju tänka dig hur det skulle se ut..svaret är oftast-Ja det skulle ju aldrig gå..nej men är den lite är det okej att uppföra sig hur som helst? Eller?
  Man behöver inte ha en lydnadschampion, men om hunden inte är säker och kan uppföra sig, ja då får man ha den kopplad, och personen som håller i andra änden av kopplet har det fulla ansvaret att se till sin hund!
  Vill man kunna ha den lös, så får man vända sig till en plats där det fungerar och är inhägnat, och där man har översikt så ingen ska behöva känna sig osäker. Jag är ständigt och jämnt på min vakt när jag rastar mina hundar, inget roligt alls..

 9. Hej!

  Jag tycker nog att vi romantiserar våra hundar. Vi får inte glömma att dom är hundar. Vi romantiserar även våra vargar. Med tanke på vad som hände på Kolmårdens djurpark. Att det hände är inte så konstigt. Man får inte glömma att en varg är en varg. Och att en hund är en hund. Dom kan inte veta autotatiskt hur man ska bete sig med barn eller mäniskor. Visserligen är våra hundar domestiserade och har genetiskt ett mycket bättre samarbete med mäniskor än vargar. Men dom är ändå hundar. Vi måste fostra dom. Många tycks tro att det inte finns något ont i en hund och att är vi bara snälla mot dom så är dom snälla mot oss. Det finns lite inbyggt i dom att försöka vara ledare. Det finns i människor också.

  1. Nej, det finns nog inte ”inbyggt” i hunden att den ”ska vara ledare”, snarare tvärtom faktiskt, det är liksom det fina med domesticeringen … hade inte ”vargarna” som kom människor nära, för 40 000 år sedan, kunnat samarbeta och vara vänliga, så hade vi idag inte haft hunden. Dvs, tvärtemot vad du säger 😉

   En hundflock och en vargflock fungerar totalt olika.

   Vargar har en partner för livet, de är monogama. Hundar har många partners, de är polygama.

   En varglfock är ”starkt bunden” (via familjebanden som föräldrar och syskon)
   En hundflock är ”löst bunden”

   m fl andra saker som är totalt motsatta

   1. Ja du Patrik, Du kan mycket du.
    Men du citerade mig fel, och kanske jag skulle sagt leda eller bestämma över något eller någon. Men skit samma. Och att hunda o vargar inte är det samma. Det menar jag ju också när jag säger att hundar är hundar och vargar är vargar. Men du vet väll att våra hundar härstammar från vargen. Och har många liknande beteenden. Jag tror inte vi ska glömma det heller. I alla fall ska vi nog veta att en hund inte tänker som en mäniska och uppför sig så.

    1. Sorry, då förstod jag lite fel …

     Jodå, men du vet även att domesticering gör väldans mycket, det har ju visats i experimentet med hur snabbt man förändrade räven i ryssland, så snabbt som 5 generationer så hade man rävar som uppträdde som hundar … det gick lika snabbt åt andra hållet 😮

    1. Visst är det mycket som är likt, en av sakerna som definitivt inte är likt mellan varg och hund, är hur en flock är uppbyggd och hur flockarna fungerar.

     Det som är lika, är väl i stort sett signalsystemet och stora delar av DNA, i övrigt är de faktiskt inte så lika varandra som så många tror 😉

     1. Signalsystemet och DNA är likt säger du vad är det som skiljer dem åt så mycket förutom skillnaden på hur de lever i flock?

     2. Jag skulle vilja säga att språket i alla fall är vädigt likt. Å jo DNAt är också likt. Du vet väl att vargar och hundar kan para sig och få valpar, till och med fertila valpar.

     3. Patrik jag ställde en fråga för att jag inte vet vilka de stora skillnaderna är. Levnadssättet är den största skillnaden jag kan komma på i övrigt tycker jag vargar och hundar inte är speciellt olika. Men jag är ingen expert så jag vill verkligen veta 🙂

     4. Ok jag kan säga de likheter jag vet om först de stora likheterna är DNA, Signalsystem (stor, viktig likhet tycker jag) dessa har vi ju redan nämnt. Metabolismen är väldigt lik förutom att många verkar tro att hundar lever lika bra på vete som på kött. Reproduktion, skillnaden där är att våra hundtikar ofta löper två istället för en gång per år. Ungarna lever av naturliga skäl längre med föräldrarna i en vargflock medans vi människor tar över fostran mm efter ca 8 veckor. Vilda hundar lever också i flock men visst de är mer svävande flockbildningar. Har kanske missat något men nu vill jag veta de stora skillnaderna som gör det i princip omöjligt att nämna hund och varg i samma mening 🙂

Kommentarer inaktiverade.