Inkallning – Absolut nödvändigt, absolut livsviktigt!

En inkallning som alltid fungerar anser jag alla hundägare bör sträva efter. Det kan handla om att rädda hundens liv till och med vid extrema fall.
Hunden är på väg ut på en väg. hunden är på väg till ett hundslagsmål, hunden har börjat slagits, hunden jagar vilt och så vidare.

Då jag pratar om inkallning så blandar jag ibland ihop äpplen med päron.

De gånger jag pratar om inkallning för tävling då är det snabbhet, då är det precision, som gäller.
Skulle det inte alltid funka så ger det bara ett sämre betyg och jag får gå hem och träna mer.

Men inkallningen i vardagen är något helt annat.
Här måste hunden komma vare sig den vill eller inte, här måste hunden komma även om annat är mer intressant, här måste hunden komma även om det i vissa fall kan vara i lågt tempo.

Återigen vill jag lägga in dessa två inkallningar i Uppfostran/ledarskap – Inlärning.

Kan man ha en bra och trygg inkallning på sin hund endast med krav och utan belöning? – JA!
Kan man få ett bra betyg på tävling då det gäller inkallning med endast krav och utan belöning – NEJ!

På träning/tävling bygger jag inkallningen endast på motivation, glädje och belöningar.
I vardagen har jag detta med mig, men i huvudsak handlar det om krav.

Att då endast bygga inkallning i vardagen på belöningar, ”kommer du inte springr jag och gömmer mig” och så vidare….. Det anser jag inte är tillförlitligt!

Rådjuret springer över vägen, hunden följer efter – Tror du då att hunden bryr sig om att du springer åt andra hållet?

Nu är det så att du som följt mig en längre tid här på bloggen vet att jag alltid lär ut inkallningar med hjälp av belöningar, helt enkelt lär in ett beteende.
Men jag hoppas också det framgått att jag ganska snart även vill lägga in en kravfas i detta.

Jag blir lite oroad över detta motstånd från några till att lägga in krav på inkallning. Detta eftersom en 100% inkallning är ett måste för att kuna ha hunden lös, för att vara en ansvarsfull hundägare med mera.

Min hund angrep den andra hunden, jag fick helt enkelt inte stopp på den!
Min hund bet sönder barnens boll, och skrämde barnen, jag fick helt enkelt inte stopp på den!
Min hund sprang ut i vägen efter ett rådjur och orsakade en trafikolycka, jag fick helt enkelt inte stopp på den!

Nä, jag önskar nog att hundägare har större ansvarskänsla än så.

”Barnet är på väg ut på vägbanan”
Lösning – föräldern springer åt andra hållet!

”Barnet är på väg till den djupa poolen”
Lösning – jag tar fram en glass och hoppas på det bästa!

 

”Barnet sparkar ett annat barn, drar ett annat barn i håret”
Lösning – mamma går och gömmer sig!

 

Lär hunden att det är positivt att komma till dig!
Men glöm för tusan inte kravställningen!

 

55 svar på ”Inkallning – Absolut nödvändigt, absolut livsviktigt!”

 1. Nu är du så där … ja, vad ska man säga … så jag säger ingenting 😀

  men … hur kan man ställa krav på utförande OM den man ställer kravet på inte har kunskapen att uppfylla kravet?

  Det är ju en process, oavsett om inkallningen är för tävling eller vardag, så är det fortfarande en process från att inte kunna/inte förstå > att kunna/förstå innebörden i kravet.

  Mina hundar har ”alltid ett krav”, men kravet som jag ger är aldrig högre än att jag vet ATT min hund faktiskt klarar av att utföra det. Vet jag att min hund INTE klarar av att vara ”helt lös”, ser jag till att inte ha den helt lös förrän jag vet att hunden förstår vad ”kravet” är, vad som förväntas av hunden.

  1. … det blir lite som vad vi inom ”internetmarknadsföringen” kallar för: ”Hope marketing” … man ”hoppas marknadsföringen” fungerar, man är inte ”helt säker”, varför inte säkerställa resultatet, så slipper man göra båda parterna besvikna 😉

  2. Men förståelsen handlar väl bara om att veta vad ”kom” betyder? Efter det handlar det ju bara om motivation för att få hunden att göra det….

   Mvh,
   Johan

 2. Men Patrik. Om en hundägare, en fullkomligt normal hundägare, ropar på sin hund o denna fullständigt nonchalerar sin ägare om inte denna tar fram en leksak….. Då menar du att man helt enkelt ska hitta på något annat skoj, istället för att ställa ett krav – uppmärksamma mig då jag ropar på dig, även utan leksak i handen!

  Inte konstigt att det ser ut som det gör ibland #oroad

  1. Nä, det är inte vad jag menar, det är vad du ofta tolkar det som.

   Min mening är att OM det händer, ge fan att släppa hunden lös, den har inte den kunskapen ännu, och det är HUNDÄGARENS ANSVAR att inte släppa en sådan hund lös där man måste ”hoppas den kommer”.

   Du kan ställa vilket jävla högt krav som helst, men finns inte kunskapen för att uppfylla kravet, ser jag inte någon mening med att ”ställa ett sådant krav”, för då är det upplagt att misslyckas från början.

   Man får helt enkelt ”sänka kravet”, så hunden lyckas fler gånger än den misslyckas (8 rätt av 10 brukar vara en bra nivå att ligga på) och tills dess får man ha ”nödbromsen i”, t ex långlina.

   Och, sedan är det massa andra grejjer som behöver sitta på plats, för att få en inkallning att fungera, och som är långt viktigare att jobba med, t ex relationen, är jag tillräckligt resursstark (eller som du förklarar det, är hunden impad av mig, vilket den blir OM man är resursstark) … sedan får man ta det gradvis för att få en säker inkallning

  2. Jag håller med dig att man ska ställa krav men hur gör man när hunden vet vad jag vill men struntar i det, går man fram och hunden skuttar iväg, hur får man den att förstå att man menar allvar. Att bli arg kanske hjälper på vissa hundar men andra kanske struntar i det. Hur gör man?

  3. Men denna ständiga debatt.
   Nu funkar inte detta tips Fredrik för henne.
   Så ge då hennr ett annat tips som både bygger deras relation att hunden väljer henne och att problemet upphör.
   Har ni inte råden be henne då kontakta någon som verkligen kan hjälpa henne lösa hennes bekymmer.
   Du kan ju hjälpa henne då Patrik istället för att bara ha debatt.
   Så hon får den hjälpen hon behöver. :)!

  4. Fredrik
   Ett krav på inkallning bygger väl på att hunden vet vad den ska göra och ha en säkerhet i detta.
   I det jag skrev så betyder det inte att man ska vara kravlös.
   Men man måste väl ta saker och ting i rätt ordning. Att ställa krav på en hund som inte kommer eller bara kommer ibland blir det väl lite fel om man börjar med att skälla på hunden för vad den gör fel istället för att börja med att säkerställa inlärningen så man är säker att det fungerar i oprovocerade situationer. Personligen klappar jag om min hund vid inkallning. Och tycker detta lyckas bra. Och lyssnar han inte så kan jag självklart ryta till ibland. Men en hund som lärt sig att man kommer för att få godis. Blir ju lite opedagogiskt om nästa fas är en utskällning.
   För mig lät det som om frågeställaren inte riktigt kommit över inlärningsfasen ännu även om hunden var 4 år?
   Blir ju ungefär som om du jobbar som lärling som snickare. Och chefen kastar ritningarna för ett helt hus i handen på dig. Och sen börjar snacka om att detta bör man kunna kräva av en snickare o.s.v när du gjort hälften fel av okunskap.

 3. Jag beskrev en inkallningsövning i långlina i förra inlägget ”Ställ krav-belöna”.

  Om man inte har långlina på så kan man gå mot hunden och visa missnöje tills man får det ögonblick där hunden tittar upp på en. Om man sedan kan närma sig ytterligare beror på relationen. Är den svag så får man uppmuntra därifrån. Uppmuntrad ögonkontakt brukar leda till att hunden kommer. Släpper hunden ögonkontakten så kan man åter gå framåt med missnöjd min. Hunden lär sig då att den inte behöver fly undan, för den kan ”stänga av hotet” genom att ta ögonkontakt med människan, som då stannar och blir vänlig igen.

  1. Den var bra, men säg att din hund är lös ofta och ”alltid” kommer på inkallning men just den här gången står den och tvekar hur gör man för att poängtera att den måste komma nu?

 4. Många vägar ”bär till Rom”. För att få till inkallning har jag gjort övningar i det korta kopplet under promenader till att börja med, sedan gått vidare därifrån.

  Och ja, tysta dagar är helt suveränt. Numera behöver jag inte säga mycket öht. Jag kan säga hundarnas namn, när de tittar på mig, visar jag med kroppsspråk vad jag vill att de ska göra. Har gester för inkallning, ”kom” för att de ska sitta, stanna, ja i stort sett allt.
  Mycket sällan jag använder rösten.

  1. Tysta kommandon kör vi ofta med och de fungerar bra både på sitt, ligg, hit och rulla, men som Jeanette säger, vad gör man om man inte har en lina till hands och det dyker upp ett rådjur. Det är omöjligt att gå eller rusa emot Zita, för hon har redan hunnit hundratals med meter ifrån mig upp på hygget. Hon kommer tillbaka efter ett tag, glad och lycklig och viftar på svansen och får naturligtvis en belöning då. Den förra schäfern jag hade var helt omöjligt på inkallning, men… Ett kommando han verkligen löd på var Plats. Om han så var en meter upp i luften sjönk han ihop på magen och där låg han tills jag hämtade upp honom. Hade honom ofta lös ute i skogen där det fanns gott om möjligheter för honom att rusa iväg.

   Ha en bra helg. 🙂

   1. Zita och Gizmo verkar rätt så lika i sättet 🙂
    De gånger han springer efter ett rådjur eller hare är få och han kommer tillbaka lika snabbt som han försvinner men det är inte ok det vet jag men samtidigt vill jag ju att han ska få vara lös, hinner jag se viltet först så kan jag hindra honom att kuta efter men det finns tillfällen när jag inte hunnit se dem.
    Om han kommer tillbaka snabbt för att jag ropar på honom eller om det är för att han inte hinner ikapp vet jag faktiskt inte.

    1. Håller med dig Jeanette, det är likadant med Zita. Hinner jag upptäcka viltet först kan jag styra henne, och jag vet inte heller om det är för att hon tröttnat på att jaga eller för att jag kallar på henne, som hon kommer. Men snabbt går det, hon kan ligga helt lugn och avslappnad och sova den ena minuten för att i nästa minut flyga iväg som en skottspole. Ingen förvarning där inte med spetsade öron och sniffande nos. Det bara säger pang.

    1. Jo, nog kunde han valla alltid. Gick på bruks med honom på den gamla ”hårda” tiden, har för mig att man mer eller mindre tvingade ner hundarna då.

    1. Du, Patrik, hur ska man kunna träna inkallning om man inte kan ha hunden lös? Man måste ju kunna låta bli linan också någon gång ibland. 🙂

 5. Hej!
  Det där med förbudet att inte komma till dig tycker jag att man löser ganska tidigt i hundens ålder. Ganska tidigt kommer ofta det där med att när ni ska koppla hunden eller den ska hoppa in i bilen eller att ni ska gå in igen efter en utevistelse. Så tänker valpen att nää jag vill inte. Man ser på hela hunden att den säger ”du kan inte ta mig”. Den lilla valpen räcker det nästan att ta ett hotfullt stamp mot den för att den ska vika sig. Och i det läget är det bara att slå om och bli den gulligaste i världen, och valpen kommer. Den lite äldre hunden brukar i detta läge dra en repa och ropa ut att ”du kan inte ta mig” då får man glömma att man ser fånig ut när du jagar din hund ( för i denna ålder är det nog så att du inte kan ta den.) Men du får morra och vrålandes jaga den ända tills du ser på hunden att detta inte var så kul längre. När du ser att hunden försöker stanna men inte vågar för du verkar så arg ska du genast bli den där gulliga igen och börja backa och locka på hunden. Mycket beröm men ta den inte bara gulla. sen reser man sig och hunden följer med. Gör den inte det får man ta en sväng igen. På detta får du sedan ta den vanliga inkallnings träningen. På apellplan bara med possitiv förstärkning så hunden kommer med fart och fläckt .Och i skogen, genast,och med kravet att den måste. Ha gärna två olika ord så man inte förstör apellplans ”hitet”.

 6. Håller med att inkallning är en av de viktigaste saker en hund behöver kunna i vardagen. Jag hade en hyvsad inkallning på min hund som ung (kom 8 av 10), men sedan började jag träna för lydnad, det resulterade i att min hund blev bättre på den vardagliga inkallningen också. En annan sak som jag tycker är bra att lära hunden är plats. Och då syftar jag inte på platsliggning som på tävling, utan ”lägg dig där du är, nu, och stanna där tills jag kommer och hämta upp dig”. Lättast beskriva är väl att tänka rutan i klass 3 & elit fast där är det en inkallning som avslutar det.

 7. Beundrar dig Fredrik! Du sätter ord på mitt sätt att göra! Fast jag är värdelös på att förklara! … Jag bara gör liksom:-)… Blandar hejvilt mellan alla dessa sk metoder… Å resultatet på mina tre hundar- ovillkorlig inkallning! Ena hunden är en gråhund(jagar älg). Även han cyklar/går lös å möter katter hundar folk- utan minsta problem! (Skäller älg i skogen). Har ett hunddagis bestående av en flock på 20-30 hundar som alla är tillsammans. Tävlar i lydnad med en av mina hundarl. Så japp. Tycker mig ha hyfsad koll på ledarskap å lydnad och hur man får önskat resultat…. Å Fredrik- du har så jäkla rätt!!! Så skönt med någon som fortfarande har kvar lite sunt förnuft! Ibland måste man helt enkelt få berätta för hunden, att du, det där är inte ok! Har velat skriva å tacka dig tusen ggr för ditt sätt att se på det här med hundar… Å nu kunde jag inte hålla tyst längre!!! Så keep up the good work!!;-) du är enligt mig- BÄST!! 🙂

 8. Jag hjälpte en tjej(Pia)förra veckan med apportering. En ettårig jaktgoldentik (Vila))där jag innan fick veta att hon kommer på inkallning och hon kan gå vid sidan. Bra grund mao, bara börja apportera.
  Det började med att Vila sprang fram till min hund(Fido) för att hälsa på honom och Pia ropade flera ggr och gick tlllslut och hämtade Vila. Alltså kopplade och drog med sej hunden tillbaka. Sedan gick vi upp en bit i skogen och Vila snodde runt i kopplet, nosade, försökte hälsa mer på Fido

  1. Jäkla padda! Fortsättning
   Vila gick inte vid sidan ett smack. När vi stannade för att plocka fram dummis så sa jag att vi lägger hundarna en stund och pratar. Även att ligga passiv en stund hade jag fått veta att det kunde Vila..inte.
   Det var alltså tre saker som Pia sa att Vila kunde men som hon inte kunde. Hon hade ingen inkallning, inget fotgående och inget ligga tyst och vänta. Jag sa inget då utan enbart observerade.
   Jag gick iväg en bit och kastade en dummie som Vila skulle hämta. Vila skulle ha suttit still vid sidan när jag kastade, stuckit iväg och leta reda på den och sedan sprungit till Pia för att lämna den. Det gjorde inte Vila, naturligtvis…
   Efteråt så pratade vi och jag sa att Vila kan ju inte inkallning, hon vet inte vad sidan betyder och hon vet inte vad som menas med att ligga passiv när det inte händer något skoj, hur kan du förvänta dej att hon ska kunna det när någon kastar en dummie åt henne? Varför bli arg då när hon inte lyder?

   Jag är ganska säker på att Vila faktiskt inte förstår.
   Det bli en ond cirkel med en hund som inte förstår och en matte som varvar mellan att vara rolig, bjussa på godis eller bli arg. Kraven ökar, frustrationen ökar, ilskan ökar trots att hunden inte förstår varför matte är arg. Jag tror det här är ganska vanligt..
   Nästa gång hunden inte kommer på inkallning trots att den vet vad ordet hit betyder, fråga dej då om den verkligen vet det? Förstår den att Ett ordet HIT betyder att den ska komma direkt oavsett vart ni är eller vad ni gör? Eller är det femte Hit och en arg matte som innebär att man ska komma? Är ordet Hit en hint om att matte har nåt gott att bjussa på?
   När man vet att hunden kan ordet Hit oavsett plats, situation och störning så kanske den är direkt olydig om den inte kommer. Kanske…

 9. Jag anser att avsaknaden av kravställning på hundarna har ökat i takt med
  Att klickertänk ock ignorering av felbeteenden kommit fram!.detta ser jag ex på varje vecka
  Å det är fakta å inget gnäll på metoder hit å dit,utan en verklighet!..tyvärr.

  1. Pj, då har du inte förstått klickerträning över huvud taget skulle jag vilja säga, för den hunden har LÅNGT MER KRAV än den traditionellt tränade jycke, det förstår man, när man förstår sig på klickerträning 😉

   Dock, inom klickerträning kallar man krav för kriterier, kanske det som förvillar för dig 😀

   1. Kanske är så att många som ägnar sig åt ”klickerträning” inte har förstått vad det går ut på?

    Mvh,
    Johan

     1. citerar: ”Krav = det här ska göras”

      Det stod inget efter, varför inte det? Du tolkar ordet, just för hur du ”tolkar krav”, dvs

      Krav = det här ska göras, annars ???? … hmmm, annars vad?

      Du ser.

      Krav = det här ska göras > konsekvens
      Kriterium = det här ska göras > konsekvens

      Vad är nu skillnaden? Inte något, det som KAN skilja, är vilken konsekvens man är villig att använda sig av 😉

     2. Krav för mig är att man genomdriver det man har sagt, oavsett om man väntar ut hunden eller använder röst, använder kroppsspråk, använder kopplet eller tar i hunden för att styra den rätt.

      Krav för mig är inte ”Sätt dig, annars får du en korrigering” utan ”Sätt dig, annars vidtar jag någon åtgärd som stimulerar dig att sätta dig – tills du har satt dig ner”.

      De allra enklaste sakerna kan man ställa krav på efter en mycket kort inlärning, typ att sätta sig.

      Andra saker kan man kräva först när hunden kan det, t ex att apportera något.

      Ytterligare andra saker kan man aldrig kräva, såsom ”slicka dig om munnen”.

     1. Håller också med dig Gunilla. Krav = måste absolut pronto. Att man sedan inte ska utnyttja det till varje pris för att få kadaverdisciplin på hunden är en annan femma. 🙂

   2. D det så du menar så VILL jag inte förstå klickerträning! Ett kriterie låter hunden försöka om och om igen! Det är inte krav

  2. eller, de som då utövar klickerträningen, som du sett, har inte förstått sig på vad klickerträningen går ut på.

   För att få tillgång till belöningen (eller belöningschans) måste ett visst kriterie (kravställning/krav) uppnås, annars faller inte belöning ut 😉

 10. Inkallning är det min hund kan bäst för jag har verkligen lagt ner hur många timmar som helst på det efter att min hund stack till skogs när han var ca 12 veckor o hittade han 24 h senare. Nu när han är 1 år kan han kuta till en hund och om han är precis framför och jag ropar vänder han direkt utan att tveka, så himla coolt! Detta gör ju så klart att han kan njuta av att vara lös o vara med på kurser utan problem! 🙂 Enligt mig det viktigaste man kan lära sin hund!

   1. Jajamensan. Jag promenerar mycket i skogen där det finns vilt och ofta får han upp ett spår och följer det ca 30 sek o sen kommer han tillbaka till mig. Har även hänt att han är mitt i språnget för att ta en fågel eller ekorre och han kommer alltid. Jag har följt fredriks metoder om att bli en ”jaktledare” så han är inte så intresserad av vilt när jag inte ”jagar” eller uppmuntrar, ibland får han faktist jaga fåglar om jag säger så 🙂 jag har även med han när jag rider i skogen där det kryllar av harar, rådjur o även älg och han sköter sig kanonbra! 🙂

 11. Hej!

  Fredrik kan du ge exempel på kravfas vid inkallning så blir
  det lättare att förstå och göra rätt för en annan sen med sin hund.

  Mvh Sandra

  1. Inom ”klickerträningen”, är hunden ”alltid” i en kravfas … egentligen är det ett dumt sätt att ”förklara något”, kravfas?

   Jo, kravfas kommer man till, när hunden KAN det man ställer krav på att den ska utföra 😀

 12. Berggren! Om vi säger så här då!..om din hund inte kommer när du ropar då? ?..I en farlig situation ex?? Vad gör du då?? Jag tänker inte hymla med att min hund ska veta vad som gäller om det är allvar! Han vet att om han ignorerar mig när jag kräver det tar det hus i hee..e!! Ska hunden veta att den har ett krav på sig ja då har den inga alternativ mer än ett! Vad gör du?? Ignorerar att han inte lyssnar å börjar om med roligare belöningar eller? Nu är det inte på en lydnads plan vi pratar om.

  1. Om du vet att du har en hund som inte lyssnar varför släpper du den lös då. Blir ju dömt att misslyckas. Jobba på relation tillit resurs i vardagen. Och använd en långlina i början.
   Så slipper de ”ta hus i helvete” 😉
   Och om man som ägare har ett humör. Ja då kanske ägaren får jobba på de.
   För vem vill av egen fri vilja lyda någon som är förbannad.
   :p

   1. Håller klart med om att varför släppa en hund som man inte har en bra inkallning på. Bättre då att jobba på den under olika störnIngar.

    Däremot tror jag de flesta är benägna att lyda någon som är förbannad så länge det finns en relation. Ju bättre relation desto mer benägen att lyda tror jag man blir. Sen att det troligtvis försämrar relationen på sikt om det sker ofta är ju en annan femma. 🙂
    På länge man inte är drogad eller blir fysiskt tvingad så sker ju allt av egen fri vilja.

    Mvh,
    Johan

Kommentarer inaktiverade.