Alla, oavsett åsikt, är mer än välkomna.

Hej Fredrik. Jag läser din blogg ganska ofta eftersom jag är nyfiken på vad du skriver och för att se allt jag inte håller med dig om.
Utan tvekan är du för tillrättavisningar och bestraffningar och min fråga till dig är om du överhuvudtaget någon gång funderat över att berätta om att det fungerar alldeles bra att bara nonchalera ett felbeteende?
Berätta lite, hur tänker du?
Hälsningar XXXX XXXXXXX Sbk, instruktör.

Hej på dig.
Kul att du följer min blogg.
Alla, oavsett åsikt, är mer än välkomna.
Att nonchalera ett felbeteende och hoppas att det får hunden på andra tankar fungerar i vissa fall, men väldigt ofta inte.
För det första är det så att väldigt mycket av det vi kallar felbeteenden inte alls är felbeteenden för en hund. Det är oxå så att många ”felbeteenden” är självförstärkande i sig, och då kan vi nonchalera ihjäl oss utan att hunden slutar med detta.
Jag tycker man blandar äpplen med päron när man pratar om detta.

Om jag ska lära min hund en cirkuskonst – Gå Fot – så kan jag nonchalera då hunden gör fel, och belöna det hunden gör rätt. På så sätt kommer jag med framgång att lära min hund vad ” gå fot” är.
Så långt är vi överens.

Men om min hund är väldigt engagerad i besökare, eller i andra hundar, och om jag bara nonchalerar detta så kommer hunden finna tillfredsställelse i detta oavsett om jag nonchalerar.
Ta jakt efter vilt som ett exempel – Ett beteende som vi många gånger ser som ett problem. Vi nonchalerar detta, men hunden slutar inte jaga för det. Och även fast hunden kanske inte fäller ett byte så kommer intresset för att jaga vilt ändå att växa.
Med andra ord självförstärkande.

Felbeteende eller ej, om jag nonchalerar eller ej – om hunden känner att den får fördel i att göra detta, så kommer den att fortsätta.

Jag är som du säger för tillrättavisningar och att förekomma, och på så sätt hjälpa hunden att ”hamna rätt” i en mängd olika situationer. Men om du tror att jag är för bestraffningar, så tror jag nog att du bör läsa bloggen oftare och framför allt mer noggrant.

Jag kan faktiskt inte heller låta bli att oroa mig lätt för SBKs instruktörsutbildningar om det är så man ser på felbeteenden rent generellt.

Tack för ditt brev / Fredrik Steen

24 svar på ”Alla, oavsett åsikt, är mer än välkomna.”

 1. Jag skrattar lite nu, inte illa menat. Jag är instruktör i IMMI- o allt du skriver ovan fick vi lära oss :-)! Då måste jag undra hur SBK tänkt?

 2. Hehe, detta fick mig att tänka på min granne som hade super problem med att hunden jaga harar och dom provade slänga hunden på rygg utan resultat (Som inte det var meningslöst nog gjorde dom detta efter hunden slutat jaga)
  Dom bestämde då att ge han utlopp för sin jakt men att dom skulle kontrollera den (Det låter ju bra) men då valde dom att dom skulle släppa han lös sent på kvällar när nästan ingen var ute förutom hararna så fick han springa och jaga dem varje kväll.
  Nu står dom med ett jätte problem kan jag lova 😛 Hunden drar omkull dom om den får syn på en hare 😎

 3. Finns det någon sbk-instruktör här som skulle vilja berätta lite om vad som lärs ut om detta med felbeteenden och dess orsak samt hur de ska/kan/bör åtgärdas? Skiljer det sig mellan olika klubbar?

  Mvh,
  Johan

  1. Min erfarenhet är att de skiljer mellan instruktörer även på samma klubb. Jag är åxå nyfiken på din fråga så hoppas någon SBK- instruktör vill dela med sig 🙂

 4. Tack Fredrik, du slår huvudet på spiken ! Min erfarenhet av SBK instruktörer är att det är engagerade människor med sunt förnuft, det tycks för mig självklart att jaktinstinkten inte går att ”ignorera bort”.

 5. Jag vill tillägga att generellt anser jag att SBK instruktörer och instruktörsutbildning tillhör världens främsta. Men allt kan bli bättre.
  Då det gäller skillnader mellan instruktörer så är den skillnaden givetvis enorm. Lika så mellan olika klubbar.
  SBK är bra, men det är oxå min klubb och det är varje medlems ansvar att påtala om något kan bli bättre (tycker jag)

  1. Håller med. Jag har faktiskt bara positiva, om än väldigt begränsande, erfarenheter av sbk.

   Dock blir jag lite fundersam om det är så stor skillnad mellan olika instruktörer och enskilda klubbar. Har SBK ingen kvalitetssäkring på nationell nivå?? I så fall borde det kanske vara det första att se över så att det åtminstone blir mer enhetligt…

   Mvh,
   Johan

  2. Tänker tillbaka på en tidigare tråd… Då togs SBK- instruktörernas utbildning av problemhundar upp. Någon som inte fått tillräcklig hjälp på sin klubb, tror jag det var. En stor bit av min IMMI- utbildning tog upp det men jag har ingen aning hur det är med andra utbildningar? Men är det inte en fråga som bör lyftas fram om det inte är så? Lite virriga funderingar från mig 🙂

  3. Från min upplaga från 2005 av ”Nya Allmänlydnad” av Sjösten och Folkesson-Bjuggren står det bland annat i kapitel 11 ”Problemhunden” att ”Vår strategi är att man kan lösa de flesta vardagsbekymmer genom att omrikta hundens intresse.” Eller ”lära hunden att tänka en ny tanke” (symboliserad av en köttbulle). Det ges sedan många råd som går ut på att ge hunden godis eller låta hunden leta godis.

   Säkert en bra strategi för nybörjaren som aldrig kan gå helt fel. Men det känns ändå otillräckligt.

   Det står om ledarskap också, att det handlar om ett ”konsekent förhållningssätt till hunden i alla lägen”. (Men om man alltid förhåller sig passiv då?)

   Jag har inte den nyaste upplagan. Men är inte denna bok SBK:s officiella hållning till träning och problem?

  4. Jag håller med dig Fredde. SBK står sig bra. Ingen av dom andra utbildningsanordnarna i Sverige står sig lika bra.
   Problemet är att det slinker igenom instruktörer som inte alls håller måttet. Som ny instruktör får man gärna ta hand om valpkurser därför att många andra erfarna instruktörer inte vill hålla på med det. Sen lär man ut felaktiga råd till nyblivna hundägare.

 6. Jag tror det beror mycket på hur varje individ tar till sig sbk utbildningen. Och vilka egna erfarenheter och inputt varje person har,. Därför tror jag att det skiljer sig en hel del även bland SBK instruktörer generellt. Jag är sbk instruktör m lång erfarenhet av hund och jag är Jan Gyllensten nörd och jag tagit privata lektioner av honom både i Skåne och även hyrt upp honom hit flera dagar , privat mycket just för att utvecklas i att lära andra. Jag jobbar m att vara steget före i all uppfostran samt att vara tydlig o tala om för hunden vad jag vill .
  Jag har i yngre år tagit del av bra personers kunnande inom SBK. Så som sagt visst kan det skilja mellan Instruktörer , men ibland kan väl det behövas kanske 🙂

 7. Jag är första hunds ägare och jag gick valpkursen och unghundskursen på SBK. När jag läste era kommentarer om att det är upp till varje hundägare hur dom tar till sig det som instrutören lär ut.
  Som första hundägare så gjorde jag det dom sa och tog för givet att det var rätt.
  Jag visste inte bättre då. Så nu har jag lärt in att vrålstirrar min hund på andra hundar fasten den sitter fint vif min sida så ger man godis och berömmer. Gissa om jag har problem vid hundmöten!!:-D Under två år så har det bara eskalerat och numera är hon nästan okontrollerbar.
  Så att det är upp till varje hundägare tycker jag är lite fel. Jag visste ju inget om hundar då, det var ju därför som jag gick valpkursen. Tycker nog att dom kunde ha sett att min hund var på tok för intreserad av amdra hundar för att bli belönad.
  Så jag måste tyvär säga att brk inte är att lita på.

  1. Nä, det där är en viktig punkt! Alla är nybörjare någon gång o det blir inte alltid rätt när man går kurs, oavsett vem man går för. Nu får jag säga som Fredrik o säga att det går att åtgärda- med en tränare som förstår dig o hunden o som du känner du kan lita på! Lycka till 🙂

  2. Bojen, jag förstår hur du menar. Jag har märkt att många instruktörer är nöjd så länge hunden sitter/går fint vid din sida. Hur hunden är i övrigt,som ex du skriver,det verkar dom inte se.
   Ex,i somras var det en förstahund ägare på en kurs,och jag stod och tittade medans jag väntade på min träningskompis. Hundägaren får inte sin hund att sitta. Hunden är superstressig.Efter ett tag sätter sej hunden,stirrig och huvudet,blicken överallt. Då får hunden en godis.Instruktören berömmer. Jag tänkte,berömmer vad? Hunden skulle ha varvat ner förre berömmet.Hunden var inte mottaglig för berömmet. Tänkte inte instruktören på det?

   Annat ex är en hundägare som hade problem med hans hund drar och går ”slalom” i kopplet. Han frågade instruktören hur han kunde få bort det beteendet. Han fick inget svar. Öht.

   Så,duktiga instruktörer? Njaa..

  3. Jag har turen att ha hittat en instruktör som är bra. vi har börjat med basic valpträning på min snart 4-åriga hund. Så snart kommer vi nog ha en bra hund. 🙂

 8. Som tur är så är efterfrågan stor när det gäller att utbilda sig tillsammans med sin hund men detta sätter oxå stor press på klubbarna runt om i landet att få fram fler och fler instruktörer. Sbks utbildningar är bra men jag tror nog att ibland så är det som så att de som utbilda sig är lite för ”nya”. Kunskaper kommer inte bara med utbildning utan även med erfarenheter som man bygger upp under åren. Nu menar jag inget negativt med att många som utbildar sig är nya i hunderiet, jag tycker det är bra att utbilda sig men det kanske skulle vara mer krav på de som börjar sin utbildning redan som allmäninstruktör.
  Jag skulle nog aldrig som instuktör på klubben be en kursdeltagare nonchalera ett oönskat beteende i uppfostran men precis som sägs här tidigare, jag kan nonchalera när min hund inte gör rätt i moment inlärning men det är två helt olika saker.

 9. Min erfarenhet är att det skiljer sig väldigt mkt från klubb till klubb och mellan olika instruktörer. Jag vet folk som fått tips om elhalsband på valpkurs, och på kursen jag var så var det mut-träning för hela slanten (alltså håll en godis framför nisen på hunden konstant typ). Men jag vet också en del riktigt duktiga personer som jobbar så tror absolut det går att hitta nåt som passar, man får väl känna efter och aldrig lita blint på vad någon säger oavsett om man går privat eller hos SBK.

Kommentarer inaktiverade.