3 extra minuter om dagen. Det är nästan som trolleri.

Skärmavbild 2014-01-15 kl. 19.48.39

 

Många frågor och brev jag får handlar om följande –

Min valp lyder inte, hur ska jag få den att lyda?
Min hund lyder inte alls, kan överhuvudtaget inte gå ”fot!”
Hur gammal kan hunden bli innan den börjar lyda?

Och så vidare……

Alla hundägare som har dessa frågor rekommenderar jag starkt att läsa min bok (bilden ovan).
En hund blir inte lydig om man inte med positiv förstärkning lär hunden att vara lydig.
Det finns inga genvägar.

Lydnad, alltså ”fot”, ”sitt”, ”ligg, ”kryp”, ”stanna” och så vidare kan man bara lära hunden genom att hunden förstår att den får en belöning om den gör på ett visst sätt.
Svårigheten med att lära en hund något, valp eller vuxen, är att belöna rätt så att hunden verkligen ser detta som en belöning, men oxå att få hunden att utföra det man vill en gång så att man kan belöna.

Du kan med fördel börja lära en ung valp lydnad, men du kan oxå lära en gammal hund lydnad. Det gamla ordspråket – Det går inte att lära gamla hundar att sitta – är således helt fel.

Däremot kan det nog vara så att det är svårare att finna en belöning som hunden blir imponerad och glad över ju äldre hunden blir.
Du vet, gammal är oxå rutinerad 🙂

I min bok – Hundcoachen Fredrik Steen, Aktivera din hund och bli en bra ledare – skriver jag bland annat om att många hundägare underskattar betydelsen av att några minuter om dagen träna lydnad och cirkuskonster med sin hund.
Om du ger hunden tre minuter extra varje dag och dessa tre minuter försöker du med hjälp av belöningar lära din hund diverse saker, så lovar jag dig att du har en helt annan hund efter bara tre veckor.

Dessa minuter ger en nästan otroligt resultat och på den mest bångstyriga och stökiga hund blir resultatet tydligt och väldigt trevligt.

Låt mig verkligen klargöra att ingen hundägare ens kan fundera på lydnad om inte hundägaren själv tränat på detta.
Exempelvis ”att gå fot” – Det kan ta månader och till och med år att få till på ett bra och tryggt sätt.
Första tiden kanske du behöver träna mer eller mindre varje dag, och det kanske handlar om korta träningsfrekvenser på kanske 20 sekunder.
Successivt kan man öka tiden, men det tar tid och du måste träna och framförallt ge hunden fördel i att göra rätt.

Att – sitta, ligga, krypa, stå, gå fot – på kommando är något som inte är naturligt för en hund. Därför måste du lära hunden att göra detta med belöningar.
Du kan inte kräva saker av en hund som inte är naturligt för hunden att göra. Du kan bara få till detta genom belöningar och positiv förstärkning.

Kort och gott, investerar du inte i din hund då det gäller positiv träning då kan du inte heller tro att din hund ska lyda dig.

God morgon vänner!
Så enkelt är det!   🙂

 

29 svar på ”3 extra minuter om dagen. Det är nästan som trolleri.”

 1. Hur lär du en hund med förväntanspip under lydnadsträning att det är rätt att vara tyst?
  Pipen kommer ju inte regelbundet.
  Med vänlig hälsning,
  Carina

 2. Alla mina x-tra minuter går till mina två nu snart 5 månaders valpar och nog har det gett resultat =)
  Har börjat tidigt, då det är min egna uppfödning
  Redan nu kan jag börja suga på karamellen
  Rumsrena, inkallning, stanna, hyfsad fot funkar….med störning =P
  Jag ger gladeligen en x-tra minut till av ett pressat dagsschema för att redan nu se att det jag börjat forma, visar resultat
  Det är den känslan som gör att man orkar och håller motivationen

 3. Hej! Den där boken är så himla bra och lärorik. Den är en stor hjälp och rolig att läsa. Jag tycker om ditt sätt att tänka och se på hunden Fredrik. Jag har tagit massor med hjälp ur dina böcker till min hund och det har gett resultat. 🙂

 4. All tid jag lagt på mina har lönat sig! Lägger du tid i valpåldern o har en tillitsfull relation hardu igen det om något händer!!! Hundens återhämtning o ev rehab går mkt snabbare o lättare om du har något att stå på. Vet att jag tjatar men det är snart ett år sedan min ridgebackhane råkade rejält illa ut o det har varit blod, svett, tårar o timmar av jobb. En annan bonus är att vi jobbar ännu bättre ihop nu :-)! Det värst jag hört som instruktör är: ”Lära honom gå fot? Det är väl medfött på en schäfer?” Valpen var tre månader o drog som sjutton men det var en schäfer o de trodde allt var medfött 🙁

 5. Min blandis tik som kom till mig när hon var 4 år, hon tittar på mig när vi är ute på promis, som jag tolkar som: ska vi inte träna nu? Hon går vackert brevid mig då å stannar jag så sätter hon sig. Hon tycker det är kul. Men med inkallning är det rn helt annan historia. Där kan jag ha bacon eller rent kött i näven, har hon bestämt sig för att inte komma, utan hittat nått annat spännande, som soptunnor eller kaniner, då kommer hon när hon själv vill. I rast gårdens är hon duktig på inkallning..men inte i skarp läge s.a.s… Tips? Råd? Hon kommer från Spanien. Har bott i ett shelter typ i 4 år innan hon kom till Sverige. Om nu det har någon betydelse. ..

  1. Mitt tips är belöningsutveckling och Premacks princip. Tycker att Fanny Gott och Thomas Stokke har många smarta ideer på det området, finns ett kapitel i deras bok Shaping som tar upp det på ett pedagogiskt sätt (tycker iaf jag). Det finns många roliga/effektiva sätt att träna med störningar där hunden liksom får en känsla av att både få kakan och äta upp den på ett finurligt vis 🙂

   Fint med Spanien-hund, många av mina bästa hundkompisar kommer därifrån 🙂

    1. Jag missade nog poängen…gör hon något mer än att belöna när hunden kommer på inkallning?

     Såg nåt klipp där man höll fast valpen först så att den fick kämpa lite för att komma och hämta belöningen/lockmedelet. Är det det som är grejen?

     Mvh,
     Johan

     1. Johan>>
      Det är ett sätt att höja intensiteten på hunden och det fungerar riktigt bra och används i en del typer av träning.

      Jag kommer tyvärr inte in på länken ovan.

     2. Ok, så det är det som är grejen, alltså att t.ex. hålla fast hunden lite så att den blir mer motiverad att komma till föraren?

      Länken funkade för mig, men tyvärr lyckades jag inte få en bra bild av konceptet. Kikade lite på u-tuben, men det var mer snuttar på resultaten efteråt än själva träningen.

      Mvh,
      Johan

     3. Ser nu att kursen är stängd, men i denna e-kurs så fick man en 5 minuters video varje dag i 30 dagar, alla med en ny övning att ta till för att öka intresset för en själv och få en kanoninkallning …

      Kursen var bra, riktigt bra …

 6. Ja dom där minuterna är ovärderliga! Man märker snabbt att hunden/valpen blir mer lyhörd i både vardagen och träningen. När jag träffar på människor som säger att de inte har tid och träna så brukar jag fråga om de tittar på tv på kvällarna. Svaret är nästan alltid ja och med alla dessa reklampauser som kommer titt som tätt så kan man lugnt få ihop en halvtimme träning varje kväll;-) Här hemma så bestämmer jag innan vad jag ska träna på och t.ex så kan det bli ingångar, om man då gör 5 repetitioner varje reklampaus (säg att under en film är 5 pauser) då har jag ju enkelt gjort 25 repetitioner med valpen varje kväll. På en vecka så skulle det bli 175 repetitioner ingångar på en vecka. Så jag håller med dig, ta vara på dessa värdefulla minuter!

 7. Hej Fredrik, tack för fin blogg! Hittar ej din bok ovan, den verkat slut på förlaget? Finns det någon anna väg. Måste beställa eftersom jag ej bor i sverige. Trevlig dag! M

 8. Fot fungerar bra, likaså långlina i skogen. Inkallelse, sitt, ligg, spår samt diverse konster utförs med bravur. Promenader däremot, med koppel där hon får nosa fritt, är hopplösa att få till. Har prövat ALLT men inget fungerar. Hennes nos styr över både henne och mig :-). Har någon något bra förslag?

 9. En annan sak, som är klart effektivare än ”dessa 3 minuter om dagen” (även fast det är bättre än ingenting, och ger resultat) är att istället uppmärksamma hunden på ”alla bra saker den gör” i vardagen, även ”fast de är självklara”, istället för att ”uppmärksamma alla fel” den gör.

  NÄR hunden gör fel, led bara undan den utan ”större liv”

  NÄR hunden gör rätt, även om det bara är att ”sätta sig”, gå undan och lägga sig, ja allt du tycker den gör som du vill, så ge den uppmärksamhet genom en klapp, en gotta, lite lek ….helt enkelt vanlig positiv uppmärksamhet.

  jag lovar att det gör STOR skillnad i relationen och uppmärksamheten mot dig 😀

  1. Riktigt visa ord Patrik !!!

   Varför bara uppmärksamma det negativa ?
   När vi alla gör nått bra så vill vi höra det och så även våra hundar.

  2. Jag skulle säga att det betyder lika mycket för vårt välbefinnande som för hundens att ge den uppmärksamhet och belöna. Den lyckokänslan jag får av att ge ett leende eller en klapp som genast besvaras av en svansviftning eller en nöjd suck slår allt annat.
   Eller hunden som genast kommer med en självbelåten min när man ropar på den och VET att den kommer få beröm-Nu var jag jäkligt duktig eller hur matte? Det spelar ingen roll att hunden alltid kommer, jag blir lika full i skratt åt den stolta minen varje gång.
   Det är viktigt för hunden att bli belönad men det är minst lika viktigt för mej att få ge beröm och bli belönad tillbaka…

Kommentarer inaktiverade.