Jag gråter en skvätt då ingen ser på.

Det är körigt för mig nu fram till sista januari.
Då ska nämligen mitt bokmanus vara inne, och det är rejält knappt om tid.
Men det är bara och köra på, kanske gråta en skvätt då ingen ser på, sen på’t igen.

Känns som jag kanske tagit mig lite för mycket vatten över huvudet denna månad.

I morgon bitti, eller ska jag kanske säga i natt, ska jag sätta mig i bilen för att ta mig till Fredrikstad, Norge.
Jag ska under lördagen döma en schäferutställning där och om jag förstått det rätt så är det mycket hundar anmäld till utställningen. Enligt uppgift mycket mer än vad det brukar.
Det är faktiskt jäkligt skoj när man ändå lägger ner en dag för att döma, att det är rejält med hund.

Om det är någon som undrar varför jag inte flyger så beror det på två saker – Jag blir stressad av att flyga och till Norge är jag faktiskt hemma igen snabbare än om jag flög beroende på flygtider.
Sen gillar jag att köra bil. Dessa timmar i min ensamhet planerar jag mitt liv, skriver bok i huvudet, gör en och annan anteckning, föreläser för mig själv, och så vidare.

Man skulle nog kunna säga att jag är mer än störd då jag sitter i bilen själv 🙂

 

Hur viktigt är det att hunden äter ungefär samma tid varje dag?

En kort sammanfattning av frågor jag får dagligen 🙂

För mig är detta med rutin viktigt. Och jag anser att hundarna mår bra av detta. Det blir mindre stress, det blir lättare med rastning, och jag gillar rutiner helt enkelt.
Då jag får hem en ny hund till mig som kanske till och med har problem med att vara rumsren så anser jag att detta är ännu viktigare.

Men framför allt tycker jag detta med rutiner är bra för att slippa stress. Hundarna vet rutinerna på dagarna och tar det lugnt där i mellan.
Det gillar jag.

Då det gäller hundens mage, och sånt, angående rutiner så tror jag det finns andra som kan svara bättre på detta än jag. Med största sannolikhet Bo Edoff bland andra.
Bosse om du läser detta kan du väl skriva nåt under kommentarer 🙂

Vad äter dina hundar för foder?

Mina hundar äter uteslutande torrfoder och dom mår väldigt bra av det.
Många verkar tro att mina hundar, alla mina hundar äter Royal Canin (som är ett bra foder), men så är inte fallet.
De äter faktiskt olika foder eftersom jag tycker mig se att hundarna ”svarar” olika bra på olika foder.

Har du provat färskfoder eller BARF någon gång?

Ja det har jag.
Färskfoder är okej tycker jag, men BARF gillar jag inte.
På färskfodret tycker jag inte att jag får den effekt jag vill ha på jyckarna, även om det är okej. Men BARF tycker jag inte mina hundar mår bra av. Det blir en ojämn utfodring och jag tycker det är svårt för hundarna att vara bra i magen samt att få i hundarna rätt och avvägd mängd.
Jag är helt sjuk då det gäller hundarnas vikt och jag känner på dom varje morgon och justerar givan efter deras hull.
Jag tror ta mig f-n att jag lärt mig känna 100 grams övervikt och justerar dagligen mängd. + 30 kulor alternativt – 20 kulor. (en överdrift i och för sig, men faktiskt inte en jätteöverdrift. 🙂
Sedan gillar jag ett bra torrfoder för att det är enkelt och hygieniskt.
Så tycker jag 🙂

God morgon på er!

31 svar på ”Jag gråter en skvätt då ingen ser på.”

 1. Jag tänkte på det med mat/rutiner och stress… Om man alltid har rutiner – blir då inte hunden stressad när rutinerna bryts om det inte finns möjlighet att hålla dem?

 2. Men Fredrik, dygnet har bara 24 timmar o din motion om har inte gått igenom än ;-)! Se till att få vila emellanåt för den berömda väggen är hård! Fast jag är jättenyfiken på din nya bok åxå så håll deadline ;-)! Foder är väl en hel djungel men lär man sig den o hur ens hund funkar o vad den behöver är det roligt! Jag kombinerar lite med torr- o blötfoder o olika ” oktan”, dvs performance, regular etc. Anpassar det efter hull o fysisk ansträngning. Fick lära mig det när jag höll hus i travstall som tonåring o har gjort samma med hund. Efter hårda intervallpass fick hästarna ett extra mål ” högoktanfoder” när de varvat ned o tagits omhand. Återhämtningen gick fortare, mindre träningsvärk o väldigt få problem hålla hullet trots hård träning. Jag började göra så med min gamla dobermann, som aldrig kunde hålla vikten vid hårdträning o veterinären inte hittade något fel. Det funkade :-). Nu ska jag vara tyst en stund. Ha det gott o glöm inte ta det lugnt:-)!

 3. Det finns verkligen hur mycket foder som helst att välja mellan nu. Inte lätt att veta vad man ska välja. De kanske vanligaste och dyrare märkena har stor forskning bakom sig. Många tillverkar desutom medecinska foder (tex. Royal canin). Väljer man foder från dessa bolag kan man nog känna sig trygg. Naturligtvis finns det individer som inte tål antingen det ena eller det andra. Men kanske man inte ska välja ett billigt foder av något konstigt märke.

  Jag måste nu fråga om det är någon som sett bilderna och filmen som spelades in av en jägare som satte en kamera på sin Jämte (har jag för mig att det var)? När han sedan tittade på filmen visade det sig att hunden hade varit i kontakt med en varg. Han själv trodde att hunden blivit räddad av kameran som vargen bet i. Sedan har det blivit skriverier om detta.

  Jag har en egen teori om vad jag tycker att jag ser på filmen.
  Jag ser en hanhund som fått vittring på en vargtik som löper. När han kommer ikapp henne och har uppvaktat henne tillräckligt länge säger hon ifrån och ber honom dra dit pepparn växer. Hon hade nog aldig försökt att bita ihjäl honom.

  Vi pratar ju om att vargar och hundar är långt ifrån varandra och har stora skildnader i beteende, nog är det så men de är också otroligt lika varandra, är så lika genetiskt att det till och med kan bli valpar.
  Och det är även stor skildnad på olika raser av hundar i både utseende och beteende. Sen är det ju också skildnader emellan individer innom raserna. Sist men inte minst har vi ju miljön som gör att en individ hade inte utvecklas till samma hund om den växt upp hos mig eller dig.

  Jag tror inte vi ska glömma att våra hundar kommer från vargen och vi har stor nytta av att titta på de filmer som finns av vargflockar. Vi har mycket att lära.

  1. Jag har sett filmen och upplever helt klart att det är hunden som söker kontakt med vargen som i sin tur inte tycks vilja ha något med den att göra. Varför de båda agerar som de gör tror jag man gör bäst i att inte spekulera om då vi ändå aldrig kommer kunna ta reda på det.

   Sen behöver det inte utesluta att hundens liv ändå räddades av kameran. Det är ju inte syftet till bettet som dödar/skadar hunden, det är ju bettet i sig.

   Har inte hört någon som hävdat att hundar och vargar står långt ifrån varandra, utan mer att de inte tycks ha så lika beteenden som man tidigare trodde. Personligen tror jag man kan lära sig mycket av att titta på andra djur oxå då jag inbillar mig att det finns både gemensamma såväl som artspecifika nämnare/beteenden.

   Mvh,
   Johan

   1. Nej. Vi får aldrig veta varför de aggerar som de gör. Men jag kan i alla fall inte låta bli att gissa vad det är som händer.
    Sen tror jag att det är otroligt nyttigt att titta på hundar när de komuniserar med varandra (och även vargar) och gissa vad som kommer att hända i nästa ögonblick. Vi lär oss se de små detaljerna i mimiken och kroppsspråk.

    1. Håller helt klart med om att det är givande att sitta och titta på när hundar interagerar med varandra och ev. gissa vad som kommer hända. Vet inte hur många timmar jag och min sambo suttit i hagen med en kopp kaffe och ett par mackor och bara tittat på hästarna. 🙂

     Tycker även det givande att se sin hund/häst på egen hand oxå för att lära känna individen bättre.

     Mvh,
     Johan

     1. På sommrarna går vår häst( och några till) hemma hos oss. Det är underbart och sitta på basidan och titta på hästarn. Men jag har mycket svårare att läsa hästar än hundar. Det beror kanske på att jag ialla fall har lagt mer tid med hundar än med hästar. det är också otroligt roligt att se hundar och hästar (eller katter) ihop. Men man får passa sig med många hästar och aldrig en hund i hagen. Vår häst funkar hur bra som helst med hundarna, dom är med ute och rider och när jag är i boxen är hundarna med också. Men vi har många hästar i stallet som om dom bara fick en chans genast sparkar efter dom. Hundarna bryr sig föga om hästarna igentligen. Ibland kan man se en sur min från hundarna om hästen blir nyfiken och vill nosa. Men jag skulle inte ens lita på vår egen häst om hundarna gick in i hagen själva.

     2. Nej, man ska nog vara klart försiktig. Själv fick jag lära mig den hårda vägen att alla hästar inte gillar hundar.

      Som du skriver så upplever jag oxå att det är väldigt individuellt, både för hundar och hästar, vad de tycker om varandra och man bör nog vara väldigt uppmärksam. Det kan gå väldigt fort när det väl händer…

      Mvh,
      Johan

     3. Min gamla häst älskade mina tre shih tzuer. Vi kunde sitta i boxen eller hagen i timtal. Däremot gav han sig på en stallkollegas schäfer rejält. Försiktighet gäller absolut. Min sista häst tyckte tussarna var OK men avgudade ridgebacken. Att sitta o studera hästar o hundar är det mest fascinerande man kan göra tycker jag. Håller med Johan fullt ut. Fika o titta 🙂

  2. Det du nämner har även bevittnats av jägare som har sin hund i löplina vid huset.
   När deras tikar har löpt så har dom lockat till sig varg hanar, tror till och med att en varg besteg en tik vid ett tillfälle men jag ska låta det vara osagt.
   Sedan bettet vargen ger på filmen är ju inget bett av aggression, titta på hundar som verkligen leker och då hur dom biter varandra.
   För en person som inte har erfarenhet av detta ser det ut som ett angrepp men det är helt enkelt en lek/kommunikation.
   Har bilder där det ser ut som om vår förra schäfertik skulle döda en annan schäfer men det är/var inget annat än lek.
   Det som dock kan bli lurigt är om vargen helt plötsligt får för sig att försvara reviret vid dessa möten, då kan det sluta illa.
   Vill man veta lite mer om varg så kika på denna länk, riktigt bra info och programmet är i flera delar och handlar om forskare på Grimsö och varg.
   Dom tar upp varg möten med hund m.m.
   En av forskarna är Tobias Gustafsson känd ifrån boken ”Spårhunden och lukterna”
   http://www.youtube.com/watch?v=6XTpkbT9p9c&feature=BFa&list=FLcr66qb4DUZnvOUUsjmn2dw

   1. Nja, jag såg inget som påminde om lek utan snarare att vargen ville freda sig från hunden. Däremot tror inte jag heller att vargen var ute efter att döda hunden. Då hade nog utgången blivit annorlunda.

    Har oxå hört historier om tikar som blivit bestigna av vargar, men jag låter det nog oxå vara osagt.

    Mvh,
    Johan

 4. Det blev enklare att välja foder när min ena lille blev gluten/spannmålsallergiker. Dom får även en mushboll eller 2 i maten. 🙂 För den goda smakens skull 😀

  Trevlig helg nu alla.
  Vi ska ha 1 års kalas för småkillarna idag, eller jag iaf. Tramsig som man är hahaha….

   1. Tack. 🙂
    Nä, det fungerar inte alls. Har dom delade. Vi få se vad vi ska göra. Ingen som kommit med ngt bra tips heller. Vi har testat gå ut med dom båda två, säger till dom när svansarna bara åker upp en liten ynka bit bara. Tar bort dom från grinden när det ska vaktas morras, eller vakas över den andre , MIN grind tack! osv…men dom vill slåss ändå!
    Det är min lille (Kax) som är värst. Grinig fan det där *S* Fast just nu ligger dom nos mot nos vid grinden som delar kök o hall o sover….konstiga dom där djuren.

 5. Ang. detta med rutiner så är det min erfarenhet, både från hästar och hundar, att för strikta rutiner faktiskt kan orsaka stress. Har sett både hästar och hundar som är vana att få mat en viss tid bli klart uppjagade när det är matdags…och gud förbjude att maten blir försenad. 😉

  Själv kör vi med lite slappare rutiner både hemma och i stallet med goda resultat. Maten serveras morgon och kväll men inte på exakta tider. Med hästen så har vi (ofrivilligt) testat båda sätten och det var en väldigt märkbar skillnad när vi gick från ”slappa” rutiner till strikta och sen tillbaka till slappa…till de slappare rutinernas fördel. Såg precis samma mönster med de andra hästarna i stallet oxå.

  Det är iaf mina 5 öre i den frågan.. 🙂

  Mvh,
  Johan

  1. Jag håller med dig Johan. Hundar är vanedjur och väldigt känsliga för rutiner. Alltför strikta rutiner skapar en förväntan hos hunden och det i sig leder till stress.

  2. Jag håller med Johan där. Fick en riktig aha upplevelse. Jag har nyss börjat på ett nytt jobb med nya jobb tider och förr gav jag alltid henne mat vid 16.30 ganska prick. Nu blir det mat vid 18.00. Jag har undrat varför hunden vankar hemma från 17.00 taget och framåt. Inte alls tänkt i matbanor. Utan funderat på allt annat, men själklart är det maten. Hon blir hungrig vid 16.30 och 17.00 så skriker det nog i hennes mage. Inte undra på att hon inte kan vara still. ”Tomma tunnor bullrar…”
   Kan man hålla tider så är det nog bra men jag tror inte att våra pälsklingar mår illa av mat på olika tider. Vargen och vildhunden mår ju bra av det.

   1. Om jag får tillåtas spekulera lite så tror jag vankandet mer beror på förväntan än hunger. Varför jag tror det är för att jag ser det som mer troligt att ”förväntanskänslor” triggas igång så systematiskt än hungerkänslor.

    Men det är ju lätt att testa. Ge hunden lite mat mitt på dagen så att hon inte är lika hungrig och se om vankandet uppstår på samma sätt ändå. 🙂

    Mvh,
    Johan

    1. Absolut det ska jag göra. Tack för förslaget.
     Men är inte förväntan nästan samma sak?
     Hon förväntar sig ju mat det har hon fått vid den här tiden, det säger ju magen i vilket fall.
     Eller är jag helt ute och cyklar?

     1. Jag vet inte men jag tror det är en skillnad mellan de två (även om de säkert kan hänga ihop lite).

      För att förenkla det lite så tror jag att förväntan uppstår rent mentalt i skallen pga mentalt stimuli medan t.ex. hunger uppstår i kroppen pga fysiskt stimuli.

      Förväntan kan mao. uppstå för i princip vad som helst och när som helst på dygnet medan hunger bara uppstår när de fysiologiska systemen triggas igång.

      Om jag varje dag leker med min hund kl. 11.45 så kommer den troligtvis förvänta sig det efter ett tag och visa det genom att bli väldigt angelägen trots att jag en kvart innan rastat och lekt med hunden ordentligt…typ. 🙂

      Men jag kan ha fel. Återkom gärna när du testat. 🙂

      Mvh,
      Johan

     2. Man kan förenklat säga att hunger kommer från inre stimuli, alltså hunden får kroppsliga signaler som påverkar den. Medan förväntan styrs av yttre stimuli som kommer från hundens omgivning.

  3. Ja rutiner håller vi här hemma åxå! Till djuren iaf. Mat samma tider varje dag. Det blev åxå samtidigt när lille Kax blev dålig i magen. Min gamla häst visste när klockan var 22 och dom skulle få komma in! Rejsade runt som bara den i hagen om det var liiite försenat! Jobbigt blev det på våren när dom fick vara ute dygnet runt! Det tog ett tag innan hon fattade att, fasen vi kommer inte in 🙂 Idag är dom jag har inte lika känsliga för klockan. Men man ser när dom vill komma i o käka o sova. Det är ju åxå tyvärr så idag, att Många djur har magproblem, typ magkatarr, fast man inte förstår det eller ser det på djuret, o då är rutinerna bra att följa, till att börja med.

  4. Håller med dig där, här hålls inte alls strikt på rutiner och tider och vi, hundarna och jag, stressar sällan. Hundarna sover tills jag går upp.
   Har haft häst också och hade heller inte där utfodringsrutiner efter klockan vilket gjorde att man kunde ta sovmorgon utan att hästen fick fnatt i stallet, han låg och sov istället tills det kom någon och väckte honom, ja han låg helst och sov. 🙂

 6. Rutiner, jo vi har rutiner, men dem är inte huggna i sten… hundenf år morgon och kvällsmål, men tiderna varierar och jag tittar inte ens på klockan när jag ger henne, brukar sammanfalla med våra egna rutiner och har inte märkt något på henne att det skulle göra henne något att tiden kan variera. Kan nog skilja 1-2 timmar i värsta fall så är ju inget jätteglapp men är glad att vi inte är exakta, hur gör man då om man åker bort en kväll tex, tar med hundens mat om den måste ha en viss tid?! eller hoppar man över den tiden just då bara? tror inte det ena är mer rätt än det andra så länge man ser att hunden mår bra =)

 7. Vi har rutiner men dom är inte speciellt tidsbundna. Min hund får sin mat i små ”portioner” ganska jämt fördelar under hela dagen, inga stora mål alltså. Han får alltid endel ute under promenad/aktivitet och ofta något att pyssla med när vi kommer in. Formen är liknande från dag till dag men själva tiderna varierar.

  1. Hade jag däremot jobbat samma tider varje dag, tror jag snabbt att vi hade gjort saker på ungefär samma klockslag varje dag, så det hänger nog mkt på det tänker jag.

 8. Tja vargarna får ju inte maten serverade samma klockslag varje dag, dvs älgarna kommer inte springandes förbi kl 7….12…och 20 varje dag 😉

  Jag tycker regelbundna tider skapar stress och förväntan istället ! Oftast trycker det på efter maten så det är inga problem med att de inte gör ifrån sig utomhus.

  Men alla flockar ser olika ut och respekterar det.

Kommentarer inaktiverade.