Trots tidig morgon hinner jag med en fråga.

Skärmavbild 2014-01-16 kl. 16.37.10

 

God morgon från Karlstad.
God även om det är en tidig morgon för att vara en lördag.
Nu drar jag mot Fredrikstad, Norge.
Bedömningen börjar 10 00 och jag bör vara där tjugo minuter innan.
Enligt min nav i bilen ska jag ha tre timmar till utställningsplatsen, men jag vill ha några minuter tillgodo i snöstormar och annat skit.

Jag hade svårt att somna i natt, men ett par timmar har jag sovit i alla fall. Resten får gå på motivation och erfarenhet 🙂

Men en fråga hinner jag med trots arla morgon.

Hej Fredrik

Jag har läst lite från 3 av dina böcker och har några frågor om träningarna i böckerna.

Kan man träna på för många övniningar såsom ”fråga”, ”sitt”, ”ligg”, ”fot”, ”slalom” osv ?

Hur ofta borde man leka med sin valp ?

Försöker leka så mycke som möjligt med henne och aktiviera henne men känner att jag knappt hinner med annat då.

Vet att de är omöjligt att jämt få sin hund att gå fot. Men hur ska jag göra för att få henne att gå så att inte kopplet blir spänt och så jag kan gå med henne lugnt ?

Har läst runt lite men är lite snurrig runt hur man övar med henne så att hon kommer förstå ?

Är så tacksam för svaren, är ny med hund.

Hej och tack för bra frågor.
Ja, du kan lära din hund hur mycket som helst och lära hunden hur mycket som helst inom samma period. Problemet ligger hos dig. Kan du bara själv hålla isär alla kommandon och tecken, då kan även hunden det.
Det som jag älskar hos hundar är att ju mer man lär dom, desto lättare är dom att lära mer. En fantastisk snöbollseffekt kanske man kan säga.

Du ska leka med din valp då du har tid och du behöver inte känna någon press. Ibland hinner du inte, men ibland hinner du.
När jag pratar mycket om att leka med hunden så menar jag i huvudsak lek istället för att ”bara” ge godis.
Känn ingen press över detta utan ta det som det kommer.

En valp måste man lära att gå i koppel. Ingen valp kan detta från början.
Jag tycker man måste skilja på en hund som ligger på ”allmänt” i kopplet och inte har ett mål i detta, mot en hund som drar i kopplet för att komma till något specifikt. Ex vis personer, hundar, luktfläckar eller annat.

Jag utgår i mitt svar att det handlar om det första exemplet och tycker därför att du ska ta det lugnt även med detta.
Gör så att varje gång du är ute och går och din hund ligger på lite för mycket i kopplet, strunta i det.
Men när valpen av olika orsaker tar kontakt med dig – Belöna!
Denna belöning kan vara ett leende från dig, en klapp i mungipan, lekstund, en godis eller vad som helst som bekräftar att då din valp är uppmärksam på dig – lönar sig.

Tack för bra frågor och jag hopas att andra duktiga bloggare oxå svarar på dina frågor under kommentarer. // Fredrik Steen

 

Nu mot Norge!
Följ mig på Instagram under dagen @hundcoachen

 

Ett svar på ”Trots tidig morgon hinner jag med en fråga.”

  1. Kör försiktigt. Vägen från Rakkestad till Fredrikstad kan vara hemsk. Du kör förbi min lilla ort på vägen mot Norge 🙂

    Har en nyinflyttad tio veckors schäfertös, en 10 månaders tös och en 5-årig kille. Jag kör nu i första hand med mycket kontakt. Hon ska lära sig sitt namn, hon ska lära sig vem jag är och belönar så fort hon tar kontakt med mig. Vill ju att det ska vara kul och positivt att komma till mig. Lek, godis, eller bara mys. När vi är ute så är det mycket stretande i början, men hon var van vid koppel när hon flyttade in, så det går riktigt bra med den biten, ser jag att hon stretar mot en viss punkt stoppar jag bara upp, hon tar kontakt med mig ganska snart, då belönar jag. När det gäller lek så leker hon ju en del med de andra hundarna, så det är ju inte bara jag som behöver vara lektant. Men vi leker också mycket. Jag plockar in småträning som sitt, ligg, kom, stanna i olika situationer under dagen. Börjar enkelt. Vi lär känna varandra just nu, ska hitta en rutin och jag ska lära mig hennes mönster, rumsrenhet är ju det som tar mest tid nu. Ut och in hela tiden

Kommentarer inaktiverade.