Schäferhundklubben måste snart tänka till.

Skärmavbild 2014-01-19 kl. 09.42.26

 

Jag kom hem väl från Norge i natt. Det gick skitbra dit, det var en trevlig dag där, och det gick superbra hem…. tills jag kom till Arboga. Då small det till och jag blev sliten som f-n.

Där var jag tvungen att stanna bilen och gå en sväng innan jag kunde åka vidare.

På bilden ovan ser ni en Lappskojs från Norge. Jag har ätit det förut när jag varit i Norge och dömt, och det är verkligen supergott.
Även om jag ska erkänna att det inte ser så kul ut på tallriken 🙂

Jag hade mycket hund att döma igår och för första gången så var det oxå en hel del långhår med på utställningen.
Tidigare då jag dömt långhår, vilket är en ny godkänd ras, så har det bara varit några få. I går var nästan en tredjedel av hundarna långhår.
Det känns lite annorlunda faktiskt och det blir lite stressigt eftersom normalhår Schäfer och långhår Schäfer är två olika raser. Det blir alltså två utställningar i en.

Som kuriosa kan jag nämna att jag första gången dömde långhår i Japan, och att jag var den första domaren i Sverige som dömde den första långhårsutställningen i Sverige.

Om schäferkubben ska ha kvar sin stil på bedömning och specialutställning så tror jag att vi väldigt snart måste dela upp utställningarna. Ena dagen, eller i alla fall en domare, dömer långhår, den andra dagen eller en annan domare får då döma långhår. Det blir lite grötigt annars.

I dag ska jag ägna mig åt snöplogning/skottning här hemma, samt arbeta lite med boken. Tiden går så jäkla fort och det är så mycket mer jag vill ha med i boken trots ”deadline”
1 februari.

Vi hörs senare idag 🙂

15 svar på ”Schäferhundklubben måste snart tänka till.”

 1. Tycker det är skoj att långhåren får lov att visas nu :-)! Men ja, låter som de behöver strukturera om lite när det blir så många att döma! Lappskojs är supergott trots utseendet!!!

 2. Litet annorlunda mot den svenska lappskojsen på potatismos och oxbringa och som när jag gick i skolan var en av mina favoriträtter.

  Ponera att du har en schäfer där mamman är korthårig och pappan långhårig och valpen blir en blandning av dessa hårlag. Hur dömer du då en sådan?

  1. Det är vad du som uppfödare registrerar valpen som – långhåren skiljer sig från korthåren och du kan även få vissa lite semi-hårade men som sagt bestämmer du att det är ett långhår vid registreringen så är det ett långhår resten av livet. Det är inte bara schäfer som har det problemet, andra raser är ex Collie & Tax.

  2. En valp blir inte en blandning. Korthår är dominant och långhår recessivt. Om mamman bär på anlag för långhår finns det en chans att valpar blir långhår, även om de flesta inte blir det. Bär mamman inte på detta anlag blir samtliga valpar korthåriga.

 3. Jag tycker det skulle vara fel att lägga normalhår/långhår på olika dagar!
  ”Delningen” i rasen finns redan och att dela upp rasen igen skulle bara bli nån form av ”freakshow” i slutändan!!

 4. Nu hänger jag inte med?? Så vitt jag vet så är det bara pälsen som skiljer de två varianterna åt, eller har jag missat något??

 5. Det är ju samma ras med olika hårlag. För att få långhår godkänd delade man på rasen. Både bra o dåligt…

 6. Det är stor skillnad på att vara ett ”godkänt hårlag” och att vara en ”ny ras”. Som domare kan man tycka att FS borde valt sina ord bättre. Även om det finns trevliga individer som råkar vara långhår, tycker jag ändringen kunde gjorts på ett bättre sätt. Max von Stephanitz argument mot långhår står sig än idag, det är helt enkelt inte lika praktiskt.

Kommentarer inaktiverade.