I morgon bitti kl 06 55 cirka kan du höra mig på RixFM

Där och då svarar jag nämligen på en hundfråga 🙂

Jag har tittat igenom alla kommentarer från mitt inlägg i morse och måste säga att jag tycker ni är bäst. Men någon skriver nåt i stil med – Om man gör rätt från början och leder hunden rätt, då behöver man aldrig tillrättavisa.

Jag kan bara hålla med om detta.
Gör allt rätt, styr hunden rätt innan den gör något dumt eller får ett så kallat felbeteende så är allt lugnt och bra.

Men….. säg det till hundägaren som inte gjort allt rätt från början. Säg det till hundägaren som tagit över en hund i vuxen ålder.
Mycket märkligt resonemang måste jag säga och det är möjligt att jag tolkade kommentaren fel, men gjorde jag inte det så tycker jag kommentaren är taskig mot hundägare som idag faktiskt har ett problem med sin hund.

Man kunde också höra på radio och nyheterna idag att så kallade ”kamphundar” har ökat i vårt samhälle från bara några hundra upp till idag 7000 hundar.
Samtidigt som denna enorma ökning sker så kan man inte se ”attacker” i samma utsträckning och till och med långt därifrån.

Nu är jag inte helt säker på vilka raser jordbruksverket lägger in i begreppet ”kamphundar”, men jag tycker ändå detta är väldigt positivt.

Sen kan man fråga sig, är det bra att en ras ökar i antal på så kort tid?
Kan det göra rasen sjukare, sämre mentalt osv?

Men då ska man komma ihåg att då man många gånger säger att en ras har förändrats och försämrats mentalt, då utgår man ifrån rasens ursprung och användningsområde.
Och eftersom inga seriösa uppfödare av en ras som kan ingå i begreppet ”kamphund” vill föda upp hundar som är idag som de var för kanske 200 år sedan så blir det inte så enkelt.

Med tanke på att dessa raser ökat lavinartat, men attacker från samma raser procentuellt verkligen minskat, då måste man väl verkligen säga att det går åt rätt håll.

Go kväll, hur, vad, tycker du?

 

17 svar på ”I morgon bitti kl 06 55 cirka kan du höra mig på RixFM”

 1. Även om ”man gjort fel” från början, så kan man ALLTID, och jag menar, ALLTID i framtiden ”leda rätt” så slipper man ”komma dit” där man behöver ”väcka upp hunden för kommunikation” 😉

  Kul du ”plocka upp” mitt ämne jag puffa för på twitter 😛

  Nä, det kan aldrig vara bra. Tydligen fanns det 250 st reggade amstaffs år 2000, idag åtskilliga fler. Bra? Nä, men det är ju så att när efterfrågan ökar så ser tyvärr uppfödarna till att fylla det tomrummet genom att ”ta vad man haver hemma” 🙁

  1. Håller med till en viss gräns. Det beror på vad som händer under rehabiliteringen. En kompis tappade helt självförtroendet när omplaceringshunden bet henne rejält illa! Hon är mkt duktig på hund o även problem, haft ett antal omplaceringar som gått att ” laga”. Den här small av utan förvarning en dag så jag aktar mig för att säga alla. Det var inte ens hon som lagt grunden på den hunden o jag tror det är viktigt att förstå att ibland är det inte hållbart för varken två- eller fyrbent.

   1. Sedan kanske inte alla hundar går att fixa (vet att vissa inte håller med mig, Hanna 😉 ), har själv haft en sådan, oavsett vad man gjort så har det blivit bättre/bra, för att nästa dag åka fritt fall ned i botten av källaren …

    MEN! Du, som ”ägare”/”handler”, har alltid ett val, där det ”går att leda rätt” 😉

    1. Patrik det jag sagt om de hundarna du pratar om som inte går att ”fixa ” är,,,, att. Rätt person är jag övertygad om att med tid och tålamod kan få balans med en mycket svår hund, dock är rätt person åt en svår hund mycket svårt att hitta, och då kan det vara bättre att låta en sån hund sova, själv omplacerar jag inte dessa hundar du pratar om längre, just för att rätt person är svårt att hitta, skulle jag ha hunden själv däremot hade det varit en helt annan sak, känns som du inte alls förstår det jag sagt till dig på FB så många ggr då vi pratat om detta,
     Hm,,,

    2. Tror vi som följer Fredrik här kanske ibland glömmer att en del inte följer vårat tänk även om vi åxå tänker olika :-)! O val, de som inte kan välja? De som faktiskt saknar kunskap/ fömåga men ändå älskar sin hund?

  2. Men Patrik, nu säger du ju det jag sa i inlägget.
   Sedan, du var nog inte den enda som hörde på radio idag 🙂

  3. 2012 registrerades 909 hundar som ”amstaff” hos Jordbruksverket.
   2012 registrerades 451 American Staffordshire Terrier med stamtavla hos Svenska Kennelklubben!

   Min Jack Russel är 50,001 % Amstaff och 49…% Rottweiler, så den är registrerad som American Staffordshire Terrier i Jordbruksverkets register.

   Välj själv hur du vill registrera din hund, tycker du att pudel är lite mesigt regga den som Dobermann hos Jordbruksverket: http://bit.ly/1bgwcCg

   Registreringsstatistik American Staffordshire Terrier, Svenska Kennelklubben 2013 var 416 st (44 var importer)

   För övrigt är artikeln i SVR rena dyngan ”vilket stort problem” syftar journalisten på? Thomas Jonasson thomas.jonasson@svt.se

 2. Ska lyssna imorgon! Ditt tänk är så fruktansvärt bra Fredrik. Jag är så impad och tar alla tips o råd du bloggar om :):)

 3. Om det var min kommentar som det syftades på så var det avsolut inte min mening att förminska någons problem eller säga att det ”bara” är att göra rätt så löser sig allt. Vad jag menar är att se till varje situation och individ och ha som mål att inte låta hunden hinna bli onåbar/stressad/frustrerad/låst innan man går in och försöker styra av, det va egentligen bara det, hoppas ingen tog illa vid sig, och isåfall ber jag verkligen om ursäkt.

 4. Fredde, eller någon annan administratör. Ni måste godkänna kommentarer emellanåt, eller glömmer ni bort det?

  Varför? Ni har ställt spamskyddet ”lite hårt”, och därför behövs säkerligen ett par gk kommentarer innan det ”låses upp” … BÄTTRING!!!

 5. Hej, alla !

  Fredrik du verkar verkligen skit bra och följer dig ibland t.ex. på my dog, bloggen samt när du var på radio1. Men kommenterar aldrig, vet inte riktigt varför.

  Hursom helst har en fråga… VAD SKA JAG GÖRA när det finns en hund som bor 500 meter ifrån mig som anfallit min hund 2 ggr nu under ca drygt 1 års tid? Vill ju inte anmäla till polisen, vill inte att den avlivas, är en rottweiler och jag har en border collie typ… WHAT TO DO? alltid tonåringar som är ute med hunden och prata med dem hjälper inte. 🙁 vill ju inte att hon ska bli påflugen igen, hon blir bara osäkrare o osäkrare så har extremt problem med hundmöten då hon nu blivit anfallen 5 ggr totalt… (bl.a. av en grand danois)…

  mvh oss 🙂

  1. Enda rätta är faktiskt att anmäla OM det inte går att kommunicera med den hundens ägare/handlers (de som rastar hunden).

   Varför? Förebyggande syfte så inte fler än du råkar ut för den hunden, för det har nog redan hänt.

   ANMÄL ANMÄL ANMÄL!

   Vi ska inte ha sådana nonchalanta hundägare, gynnar varken oss hundägare eller hundar av ”viss typ”

Kommentarer inaktiverade.