Fan, jag har inte varit tydlig nog!

Jag har varit lite dålig eller slarvig med att prata om de detaljer som kan vara viktiga i hantering av hund i situationer där du försöker arbeta bort ett problem.
Jag vet att jag skrivit om det förut, men förmodligen inte i den utsträckning jag borde.

Vi börjar med det uttjatade exemplet – hundmöten.
Du kanske har arbetat med att få bort felbeteenden vid hundmöten och lyckats ganska bra., men ändå inte nått hela vägen fram.

Då vill jag trycka på den detaljen om vad hunden gör efter det att ni haft ett lyckat hundmöte.
Tänk dig att du jobbat med detta, och vid senaste hundmötet gick allt bra. Din hund var lite spänd men var tyst och gjorde inga utfall i kopplet.
Men precis efter ni passerat den mötande hunden, så blev din hund intensiv och sökte med nosen där den andra hunden gått.

Det här är vanligt att en hund gör, men det måste du oxå sätta stopp för.
Du vill förmedla till hunden – Vi struntar i andra hundar.
Men om ni då passerar en hund, och du är nöjd med själva hundmötet, men precis efter mötet låter du din hund engagera sig i den andra hunden i alla fall.
Visserligen inte genom attacker, men fortfarande ett engagemang men denna gång i luktens värld.
Om du inte sätter stopp för även detta sänder du väldigt konstiga budskap till din hund, du är helt enkelt inkonsekvent.
Alldeles nyss fick inte hunden engagera sig, nu får hunden engagera sig i alla fall.

Här är det viktigt att fullfölja efter mötet, och inte ”släppa loss” förän du verkligen märker att hela intresset, doft och annat, inte längre intresserar din hund.

Det gäller även andra tillfällen, vi kan ta exemplet med hunden du försöker visa att besök som kommer till dig är dina.
Du ”äger” hallen och hunden tystnar. Men så fort du är nöjd och allt känns bra så smyger hunden fram till besöken i alla fall. Men denna gång tycker du det är okej eftersom hunden är tyst.
Återigen, hur ska hunden då förstå att besöken är dina? Även här måste du fullfölja och ”äga” tills hunden verkligen slutat intressera sig.

Glöm inte bort vid besvärliga hundmöten eller då hunden skäller vid besök, det verkliga problemet.
Problemet är engagemang i andra hundar och i dina besök. Detta engagemang kan se ut på många sätt. Var konsekvent!

Nu är det snart dax för min medverkan i Rix MorgonZoo, cirka 06 55.

Vi hörs då, God morgon!

 

3 svar på ”Fan, jag har inte varit tydlig nog!”

 1. Där kan jag säga jag gör prexis så som du säger och det har inte get mig några bekymmer
  Då har jag visserligen inga problem före, under eller efter själva mötet
  Jag ser det inte som ett problem att dom vill kolla av vittringen på hunden som passerat
  Hade jag haft mina hundar kopplade hade jag inte tillåtit ett dragande för att komma åt vittringen, men nu går mina hundar oftast okopplade och att sniffa är ok för jag tycker det är ok
  Däremot vet jag att jag kan hindra det OM jag skulle kräva det – därav ser jag inte det som ett bekymmer
  Hundarna är med mig – inte mot mig 😉

 2. Jag tror för många hundar saknar ”ett högre mål” i livet, därför får man problem i vardagen. Jag har fr a jakthundar men ett förflutet även inom bruks, och i jakthundsmiljön, oavsett om det är träning , utställningar eller andra icke jaktliga arrangemang ser man i allmänhet väldigt lite problem med sådana saker som hundmöten. Kan inte påminna mig om att det ens går att beskriva som ett problem. Man pysslar med andra saker som att få in lydnad i heta jaktsituationer och att traggla apportering eller träna spår., Men att möta en hund är oftast ingen större sak. En viktig sak här är att man ofta jobbar rätt mycket med sin hund och kanske därför har ett rätt schysst ledarskap. Men jag tror lika mycket på att hunden ofta saknar fokus på andra hundar, det är på sin höjd nåt man jagar sida vid sida med men annars ointressant. Hunden har ett högre syfte – jakten – och därför blir andra hundar rätt oviktiga. Kan tänka mig att det är precis likadant för andra högpresterande hundar inom lydnad, bruks, vallning el dyl.
  Så istället för att fokusera på varje enskilt problem, kanske det kan vara värt att fundera på vad varje hundindivid skulle kunna utveckla som ”sitt högre mål i livet” och lägga ner mer krut på att utvecklas den biten. Att flytta fokus.

 3. Men om jag skulle följa det till punkt och pricka skulle inte min hund få gå ut. Han är ett hysteriskt nervknippe och vill gärna pipa när vi ska gå ut. Tränar detta genom att han får sitta innanför dörren tills han är tyst, sen går vi ut. Då är jag inte konsekvent enligt dig Fredrik och min hund skulle då bli förvirrad? Jag ska med andra ord aldrig låta honom gå ut eftersom han från början inte kunde sköta sig.

  Så här tycker jag att du har ett stort fel. Jag ser nosandet efter ett bra hundmöte, hälsa på människor när man är lugn och sansad och promenaden efter att man suttit tyst vid dörren som belöningar. Inte som inkonsekvens. Hunden gör det jag vill/tillåter när det passar mig.

Kommentarer inaktiverade.