Så gör jag, sen funderar jag inte så mycket mer.

fintax

 

En fin bild på en väldigt fin individ och ras 🙂

 

 

Fråga –

Hej Fredrik!
Ska hämta en valp långt ifrån där vi bor.
Hur ska jag transportera den?
I en hundbur eller låta någon hålla den i famnen under bilfärden.

Valpen har aldrig åkt bil, den har aldrig varit ifrån tiken, den har många syskon osv.

Buren ger ingen trygghet vilket däremot famnen gör.

Vilket är bäst?

Med vänlig hälsning

 

Svar  –

Hej, jag skulle varken hålla den i famnen eller i bur.
Det finns nog många bra varianter av detta, men jag gör så här då jag transporterar en valp för första gången – 

Först ser jag till att golvet framför passagerarsätet är väl täckt med tidningar (papper).
Sen sätter jag valpen vid mina fötter på golvet. Då har valpen kontakt med mig och jag kan röra vid valpen. Dels så är det bra eftersom valpen inte ser ut genom fönstret och allt som far förbi, det är bra för trafiksäkerheten, samt att det är bra om valpen kräks.

Om den kräks är det bra om du inte ömkar valpen, eller gör en stor sak av det hela. Därför är det bra om golvet på bilen är väl skyddat så man inte behöver ”bry sig” och göra en sak av det.

Så gör jag, och sen funderar jag inte så mycket mer.

Det kommer att gå bra // Fredrik Steen

 

I första delen av April kommer jag att föreläsa ett par timmar i Eskilstuna.
Lite mr info om detta lite senare  🙂

God morgon!

13 svar på ”Så gör jag, sen funderar jag inte så mycket mer.”

 1. Hej brevskrivaren,

  Fredriks tips är mycket bra! Det viktigaste är att du absolut inte ömkar valpen det minsta. Du ska koncentrera dig på allt annat än vad valpen gör. Även om du väljer att ha valpen i knäet så får du inte engagera dig i den förrän den ligger helt stilla och rofylld.

  Du kan också be uppfödaren att träningsåka bil med valpen några gånger. Det borde alla seriösa uppfödare göra som en självklarhet.

  Jag hade en valpkull på sex i somras och alla fick åka bil ensamma med mig och en kompis tre gånger var innan de flyttade. Kompisen körde och jag satt med valpen i baksätet. De reagerade olika första gången, allt från att vara nyfikna och vilja undersöka bilen till att sitta blickstilla i famnen, eller bara lägga sig ner direkt. När de flyttade hemifrån (mellan 9-11 veckor gamla) så var alla helt ok med bilresan hem.

  Men jag tror att Fredriks tips om att sätta valpen på golvet mellan dina fötter i framsätet är mycket bättre än att låta den vingla omkring på sätena där bak. Om den aldrig har åkt bil förrut.

  Om valpen aldrig åkt bil så skulle jag dessutom ta det stegvis. Först sitta i bilen en stund innan ni startar. Sedan starta men stå kvar. Sedan köra iväg och ta det jättelångsamt i skarpa svängar och plana ur kurvor. Man kan också parkera bilen i vägrenen och bara stå stilla en stund om valpen blir alltför ångestladdad. Om man så bara kommer några hundra meter åt gången så kan det vara värt det.

  Lycka till!

  1. ps,

   jag glömde skriva att om ni stannar under resan så är det också bäst att låta valpen få komma ut och nosa omkring lite, kanske kissa en skvätt, innan ni fortsätter. Det brukar lugna ner en ångestladdad valp enormt. Nu pratar jag om valpar som skriker som stuckna grisar och kränger som elvispar för att ta sig ur situationen. Jag hämtade en sådan valp som en kompis hade köpt en gång och den var helt utom sig av skräck. Men det är absolut ett undantag. Alla andra valpar utan någon som helst bilvana som jag hämtat har varit rätt coola.

 2. Hej, när jag skulle hämta min schäfervalp ifrån Hudiksvall till Göteborg, satt jag i baksätet med valpen i knät, han skrek och skrek, faktiskt många mil, vi stannade och lade hans filt på golvet i bak där jag satt. Han tystnade då och somnade, hela vägen till Göteborg. Ett tips

 3. Tycker att uppfödarna verkar oseriösa. Man tränar väl bil minst en gång innan leverans och valparna bör vara ifrån mamma innan man hämtar, vi lät vår kull sova själva ihop med syskonen och vi såg till att tiken inte var hos dem hela tiden de sista dagarna. Valparna hade desdutom tränats både i bilåkning och lite miljö.

 4. Jag gör som Fredrik med en liten tvist. Jag tar ett badlakan, lägger det på sätet och låter det gå rakt ner framför sätet och sedan ut på golvet och in under det hunden ligger på. Alltså, jag lägger tidningar/fäll ovanpå badlakanet och sitter själv även på det. Då riskerar inte valpen att åka in under sätet och trassla in sig eller göra sig illa på fjädrar och andra stålgrejer som finns där. Det blir då liksom en liten koja/grop där valpen kan röra sig och lägga sig som den vill samt ha ryggstöd åt alla håll. Badlakanet skyddar även sätet mot eventuella spyor från hunden.

  Har man inget större badlakan går det ju att ta ett vanligt lakan.

 5. När jag hämtade min schäfer som valp 9 veckor gammal i pakchong ca 15-20 mil norr om Bangkok. Så somnade han direkt i mitt knä på tillbakavägen till Bangkok.
  Troligtvis njöt han av luftkonditioneringen i bilen och slappnade av.

  När vi i november däremot var och hämtade våran dvärgpincher i nordöstra thaland.
  Så renderade det i att han spydde ett antal gånger på golvet i bilen. då han ej var van att åka bil. När han hade spytt några gånger. Så¨la han sig ned och kopplade av resten av resan hem till vårat hus i Yasothon ca 10 mil därifrån.
  Han har sedan dess inte haft några problem att åka bil ö.h.t.

 6. Vi hade vår schäfer i baksätet mellan våra vuxna barn och det gick bra. Men jag har en fråga till dig, en arbetskamrat sa till mig i veckan att om polisen stannar en så får man böta för att man har hunden lös i bilen. Han hade hört radion om en kvinna som hade fått 40 dagsböter för hon hade sin hund på passagerarsätet – kan detta stämma? Man ska ha sin hund bakom nät eller i bur.

  1. Bra fråga. Jag trodde att det var lag på att ha hunden i bur, bakom galler eller bältad men en kompis blev stoppad av polisen när hennes hund satt lös i framsätet och polisen sa inget om det. Hon var ”dum”nog att fråga när hon skulle åka iväg och den polisen sa att det var dumt att ha hunden lös men ingen som hon kunde få straff för.
   Vad gäller?

   1. Då visste nog inte den polisen om det.
    Då jag vet folk som fått böter för lösa hundar i bilen.
    Den ska antingen vara bältad (säkerhetssele) eller sitta bakom galler.

    1. Detta står på jordbruksverkets sida.
     Det är lag och infördes tydligen 2010. Men många poliser känner inte till detta.

     Om du transporterar enstaka hundar i personutrymmet i din bil ska du se till att de transporteras på ett säkert sätt. Du kan också transportera hunden i kombiutrymmet på din bil om du har god uppsikt över den under hela transporten. Hunden ska inte riskera att bli skadad eller lida i samband med transporten. Du måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar.

     1. Så synd att min kompis inte fick böta för hon åker fortfarande runt med hunden i framsätet.

 7. Ett skitdåligt svar i min mening. Håll valpen i famnen i framsätet och låt den titta ut om din vill. Det är så människor minskar risken för åksjuka och det är så djur gör det samma!

Kommentarer inaktiverade.