Förmodligen betydligt mer än vad du tror.

Jag får en del frågor om hur mycket sömn en hund behöver, och idag fick jag en BreederMagazine där man just tog upp ämnet.

Man menar att detta är individuellt men att man nog kan påstå att den medelstora hunden sover mellan 16-18 timmar per dygn. Valpar behöver ännu mer sömn.

Man skriver oxå att man aldrig ska väcka en hund som sover eftersom hundar behöver sin sömn för att må bra.

Alltså, förmodligen mer sömn än vad många faktiskt tror.
Intressant och bra artikel tycker jag.

7 svar på ”Förmodligen betydligt mer än vad du tror.”

 1. Ja, det stämmer. Har läst två böcker om stressade hundar. I båda står det att hundar ofta är överaktiverade och därmed blir stressade.
  Man behöver inte gå långpromenader varenda dag. Man kan ta kortare prom. och aktivera hjärnan emellanåt.
  Eftersom jag har tre hundar så händer det att jag alternerar mellan hundarna. Om en av dem har fått en långpromenad en dag, så får han en kort akviteringsdito dagen efter och jag tar ut en annan hund på en långpromenad istället.
  Jag älskar att röra på mig så det är en fördel att ha flera hundar.

  Vi har också en dag i veckan då vi inte gör något alls, då blir det bara kissrundor.
  Det är också en sak som rekommenderas i de böckerna.

 2. Inget nytt under solen. Tyvärr bra väldigt få som förstår det, vilket skapat problem och stress förstår många vovvar.
  🙂

 3. Märks tydligt på min om han inte fått tillräckligt med sömn, han blir skitsur. Så sur att det bara är jag som kan handskas med honom då

 4. Visst är sömn viktigt (vilket artikelns hänvisning till en synnerligen oetisk studie där hundar som nekades sömn dog tydligt påvisar), men jag tror vi blandar äpplen och päron i själva frågeställningen. Det kan ju faktiskt vara en påfallande skillnad mellan ”hur mycket sover en hund?” och ”hur mycket sömn behöver en hund?”. I dagens samhälle där många hundar får oroväckande lite aktivering och sällskap (en studie kom fram till att många hundar ute i samhället får bara 1 timme stimulering om dagen. De är hemma själva om dagarna, de kommer sällan ut och i så fall korta stunder med troligtvis ofta oengagerade och/eller trötta ägare). Du gled in på samma oroväckande ämne och förklarade det mkt bra Fredde @ cafésnacket du hade på Stockholms Hundmässa förra året. Dock ganska intressant att understimulering verkar vara så pass utbrett samtidigt som två tidigare kommentarer i detta blogginlägg går åt andra hållet, mot överstimulans och stress. Jag tror dessvärre att det motsatta är ett betydligt vanligare problem för många av våra fyrfotade vänner.

  Som sagt, att säga hur mkt sömn hund behöver är inte det lättaste. Vem vet, det kanske är 16 timmar. Jag är dock rädd att många hundar ute i samhället säkert hamnar på fel sida om 20-timmarsgränsen, men det kan ju påverkas av att det inte alltid är lätt att dra gränsen mellan ”sömn” och ”vila”. Jag vill dock ändå säga att jag tror att man i vissa fall hamnar lite fel i just denna diskussionen om man enbart lägger fokus på tiden hunden sover, men ”glömmer bort” hur hundens övriga liv ser ut. En hund som kanske sover 15 timmar om dygnet behöver ju inte nödvändigtvis ha ett bättre liv eller må bättre jämfört med en hund som sover över 20 timmar om vi förutsätter att den sistnämnda hunden får oerhört mkt stimulans och dylikt och den första hunden inte får det i någon större utsträckning.

 5. Det är ju även skillnad mellan valp/unghung,vuxen och äldre hundar. En valp och en äldre hund (8+?) behöver mer vila än en hund i ’sina bästa år’.
  Men vad är vila/sömn? En hel natts sömn behöver alla hundar. (Tänker polis hundar som går skift,och tär på sömnrytmn/annan historia)

  Vi ger våra hundar aktivitet på dagen. Beroende på ålder,individ,storlek mm så skiftar det hur. En äldre hund,som vår 11-åriga spaniel här,så kan det räcka med en liten promis,och så får hon sen ex följa ner i tvättstugan,eller på en biltur när vi handlat och bära in nån vara. Apporterande 😉

  Varken bra med under eller över stimulerande hundar.
  Fredrik,du som är ganska mycket i rutan,kan du inte berätta och förklara detta med vardaglig stress. Under och över stimulerad.(!?)

 6. ”Forskare” som inte vet var gränsen för djurplågeri går utan istället driver sina försök så långt att djuren dör i denna typ av ”onödiga” studier, anser jag borde åtalas!
  Inte ett dugg intressant – BARA TRAGISKT!

 7. Håller med Rolle. Tragiskt. Vad är det för människor som kan utsätta hundar för något sådant. Inga hundmänniskor i alla fall. Gör att hela studien känns helt oseriös. Icke hundfolk som forskar på stackars hundar och med största sannolikhet drar slutsatser därefter. BOTTEN och BEDRÖVLIGT. Stackars hundar vad de måste ha lidit på grund av dessa stolligheterna.

Kommentarer inaktiverade.