Vi hundägare måste anpassa oss efter verkligheten.

Skärmavbild 2015-10-19 kl. 13.22.37

 

I morgon ska LillaNymo och jag åka till en skola i Botkyrka. Jag ska arbeta som lärare hela dagen, och eleverna ska bland annat få träna med LillaNymo.
Detta ska dessutom filmas av tv4, och vi ska titta och prata om det på Nyhetsmorgon fredag. Det här är en perfekt träning för hennes kommande arbete som vårdhund.

 

Vi hundägare måste ta ett större ansvar, och framförallt satsa på det vi själva kan påverka!

I går intervjuades jag av TV4 nyheterna angående det nya och jättefarliga råttgiftet. Jag beskrev då bland annat att det är viktigt att man som hundägare ser till att sin hund inte går och plockar saker ute och äter.
Sedan dess har jag fått en hel del mejl där man menar att jag borde ha sagt att råttgiftet måste förbjudas och att det är orimliga krav att ställa på hundägaren och hunden.

Det här förstår jag inte riktigt.
Visst, det vore väl superbra om ingen la ut giftiga saker i skog och mark som våra hundar kan äta, det vore väl alldeles utmärkt om våra hundar kunde gå lösa istället för koppel och alla accepterade detta. Det vore väl utmärkt om grannar och medborgare kunde acceptera att hundar skäller ibland, att hundar måste kissa och bajsa ute……..

Men….. så ser ju verkligheten inte ut. Och det är enligt mig en löjlig kamp att föra. Detta eftersom vi kommer att förlora.
Det läggs ut giftiga saker i naturen – Vare sig vi vill det eller inte!
Det finns människor som inte gillar hundar – Vare sig vi vill det eller inte!
Det finns dumma lagar och regler vi hundägare måste följa och anpassa oss till – Vare sig vi vill det eller inte!

Och här menar jag att det är betydligt lättare, smidigare, bättre (för individen) om jag som hundägare ser efter min hund. Var och en håller koll på sin hund!

En hundägare (som i och för sig säkert är jättebra som både hundägare och människa) intervjuades i nyheterna, och denna menade på att saker som hunden hittade på marken som hunden vill äta, var betydligt mer intressant än om ägaren ropade på hunden. Och menade därför på att det jag sa i intervjun kanske var bra, men omöjligt… (?)

Frågan är då – Är råttgiftet det verkliga problemet, eller är problemet faktiskt att hundägaren inte har kontroll på sin hund?

Visst… en värld som är rosa och alldeles underbar, det vill jag också ha. Men det är inte så verkligheten ser ut. Och det anser jag vi måste anpassa oss efter.

 

 

 

9 svar på ”Vi hundägare måste anpassa oss efter verkligheten.”

  1. Håller med, det är ju bara att hålla ordning på sin hund.

    Men, alla lösspringande katter då? Eller äter katter inte sånt dom hittar ute?

  2. Jag håller absolut med!
    Har du några konkreta tips?

    Jag tränar min 6 mån valp att inte äta saker. Han är speciellt förtjust i harbajs som det finns mycket av på alla gräsmattor vi är på. Men vet att när som helst skulle det kunna vara något farligt. Jag adresserar problemet så fort jag ser det. Det inte är okej, med röst och fysisk kontakt.

    Jag tror även att mitt/vårt problem är att han på promenader går och nosar och letar och har koll på massa annat, så skulle han bara hänga på mig lite mer istället så skulle det bli bättre.
    Så jag försöker vara roligare på promenaden också 🙂

  3. Hej! Har försökt att leta efter någonstans jag kan kontakta dig men hittar inget. Så tänkte att jag skriver min fråga här.
    Det är så att jag har en 2 årig hanhund, en Lhasa Apso som är världens snällaste kille. Men nu har detta skett kanske 10 gånger det senaste året att han hugger efter en. Det kan va tex att han ser en smörgåsbit som någon kanske har tappat och när han försöker få tag på den och man närmar sig som blir han helt galen och hugger efter en. Jag blir helt knäckt när detta händer för han är ju min lilla kille och förvandlas till ett monster.
    Har fått tips innan att jag ska göra en byteshandel att han får godis och jag får det han har men jag får ju ingen förvarning innan detta händer. Så nu är min fråga vad är ditt tips? Han är ju inte kastrerad att set skulle kunna hjälpa för det är någon dominansgrej han håller på med.
    Med vänlig hälsning, Malin

  4. Min hund har svultit. Så hon äter allt hon kommer över och fort går det. Åtgärd för att hon inte ska få i sig något olämpligt. Munkorg.

  5. Jag anser att när man är ute med sin hund, så är man engagerad i den och aktiverar den även med ”hjärngympa”.
    Inte hela tiden, men i korta pass under promenaden.
    Då ser hunden en som en rolig ledare som hittar på saker, det i sin tur gör att hunden inte letar efter saker att göra på egen tass, som att äta olämpliga saker utomhus.

    Man visar hunden var den får nosa, låter den inte försvinna in i buskar och andra ställen där man inte ser vad som ligger på marken.
    Låter den inte dra sig fram till dofter som kan innebära fara.
    Släpper inte hunden hur som helst.
    Det är inte så svårt. Var bara engagerad i vad hunden gör under promenaden. Och aktivera den, var närvarande helt enkelt.

  6. Vi hundägare ska anpassa oss efter verkligheten?
    Ska barn som utsätts för misshandel av sina föräldrar också anpassa sig och kanske gömma sig när dom är hemma? För det går ju inte att få folk som slår sina barn att sluta, det är ju bättre om barnen anpassar sig! Är det så du menar fredrik? För världen är ju som du säger inte rosa 🙂

    1. Vilken otroligt skev jämförelse. Den felar på så många sätt att jag inte ens vet vart jag ska börja.

    2. Det handlar väl snarare om att i en perfekt värld blir barn inte misshandlade av sina föräldrar, men då det tyvärr sker så är, i detta exempel, samhället tvunget att anpassa sig efter verkligheten och vidta åtgärder för att hantera det…

      Mvh,
      Johan

Kommentarer inaktiverade.