Får någon träna med din hund? Idag har sjutton elever tränat med min, en hel dag!

Skärmavbild 2015-10-20 kl. 17.49.50

I dag har jag varit lärare i en dag på en högstadieskola. Samma skola jag själv gick i.
Självklart passade jag på att ta med LillaNymo så hon får lite erfarenhet, och självklart passade jag på att se till att TV4 filmade då eleverna tränade med henne.

Eleverna fick två saker att hålla sig till –
1/ Nonchalera felbeteenden, och belöna rätt beteenden.
2/Försök att tänka på att hon inte ska hoppa på människor.

Sedan tog jag ett kliv tillbaka och lät eleverna träna än det ena än det andra, och dessutom uppmanade jag eleverna att lära henne något nytt, något hon inte kan.

Jag är mäkta imponerad av eleverna, men också av LillaNymo. Vilken jäkla fin och bra hund hon är. Det bara är så.
Det här kan du se på Nyhetsmorgon fredag!

Om någon elev gör något som inte är bra för LillaNymo? – Det får hon komma över, och hur mycket fel hinner det bli då jag står några meter där ifrån!

Kan det inte bli förvirrande för en så ung hund med så många dressörer och säkert olika tekniker och sätt att träna henne på? – Jo, det blir det säkert. Det är bra eftersom även LillaNymo får ”stå på tå” för att förstå. Det här är en erfarenhet hon kommer att bära med sig och ha nytta av resten av hennes liv.

En dag på skolan med så många olika elever, hinner hon verkligen lära sig olika saker på så kort tid? – Det hon lär sig en dag som denna är inte att ”gå fot” eller ”sitta vackert”, även om det var det eleverna tränade på. Det hon lär sig en sån här dag är erfarenhet, kommunikation, umgås med främmande människor.

En hel dag, blir inte det för mycket för en så ung hund/valp? – Jo, absolut. Det är alldeles för långt för att med stor motivation lära sig något. Men och andra sidan lär man LillaNymo på det här sättet att få uthållighet i det hon ska göra. Det är inte mindre viktigt. Dessutom lär hon sova gott i natt.

En del frågor om LillaNymos dag på skolan har jag fått, andra kommer att komma. Så frågorna och svar ovan är lite för att förekomma 🙂

För mig var dagen väldigt spännande och intressant. Jag har varit i rollen som lärare förut, men då för betydligt äldre människor.

Jag insåg direkt på morgonen på den första lektionen att det var dags för en motivationshöjare, så det första jag gjorde var att förbjuda handuppräckning. Ville man säga något, så skulle eleven bara säga det rakt ut. Utan att räcka upp handen. Bara den informationen från mig på morgonen fick eleverna lite mer vakna och jag kunde redan där se en motivationshöjning.

Jag berättade detta för en lärare i lärarrummet som tittade lite konstigt på mig. Denne var lite orolig för hur detta skulle se ut nästa gång jag höll en lektion, om ingen behövde räcka upp handen vill säga.
Jag log och berättade för läraren att detta gällde idag, inte i morgon. Nästa gång gör jag helt om, och kräver handuppräckning. Variation, variation, variation……. ( som i all träning som bygger på motivation)
Jag berättade också den lilla detaljen att jag hade som krav på eleverna att vi skulle prata om ämnet, inget annat!
Vet inte om min lilla variant gjorde susen, men mina elever idag var i vilket fall intresserade, motiverade, och oerhört artiga mot mig och mot varandra.

Dessutom… den tjej som började dagen med frågan – När får vi gå hem – hon var kvar långt efter jag avslutat dagen och sagt ”hej då”.

Som avslutning på dagen fick jag också rektorn att ställa upp som figurant för en välutbildad polishund. Rektorn, en trevlig kvinna, var nervös och lite rädd, men hon ställde upp. Det blev en härlig och populär avslutning på dagen.

8 svar på ”Får någon träna med din hund? Idag har sjutton elever tränat med min, en hel dag!”

 1. Helt underbart att höra! Detta är ingenting som lärs ut på lärarutbildningen.
  Jobbat i näringlivet men idag lärare. Det du beskriver är som att släppa loss kopplet.
  ”Pressure against pressure! fungerar inte! Intuitivt och helt rätt.
  Min förra tik var med mig i skolan vid några tillfällen och det föränrade stämmningen i klassen. Även de få som var rädda för en schäfer. Jag talade om att om du inte vill hon ska komma fram till dig, så gör hon inte det. Eleverna fick gömma saker och Shiva fick leta rätt på dom. Hundar kan föändra mycket i skolan. Fantastiskt fint du är en framtida lärare med hjälp av hund.

 2. Är hunden i balans är vell det en jättebra grej att göra 🙂 en av mina hundar som kom hit som omplacering med diverse stress problem är idag en harmonisk och underbar hund. Honom har jag idag med mig i vården på mitt jobb, och då jobbar jag både med dementa och psykiskt sjuka. Han uppför sig exemplariskt 🙂 och är väldigt omtyckt av alla 🙂 så varför inte han är ju i balans då kan han hänga på 🙂

 3. Hej! Jag behöver hjälp! Jag skriver på helt fel inlägg men skit samma. Min lilla valp på 6 månader är väldigt aggressiv och gör utfall när mat är i närheten. Inte mot människor men mot andra hundar. Kvittar om den andra hunden är gammal, ung, stor eller liten. Hon gör riktiga utfall. Det kvittar om det är den andre hundens mat och det kvittar om det är hemma eller borta. Jag lägger självklart ner henne och väntar tills hon är lugn och hon får resa sig när jag säger till. Vet inte mer jag kan göra. Hoppas på svar, tips och hjälp.

  1. Att lägga ner henne skapar bara mera frustration… Låt hunden äta i ett annat rum själv, ställ ner maten och ta bort den så fort hon lämnat platsen. Konkurera inte om mat. Ge maten låt hunden äta och ta bort skålen. Konkurrens om ben om hunden gör det så låt den äta ben i ett annat rum. 6 månader är en ålder då det händer mycket i hunden och det är oftast i den åldern dom ”testar sina vingar i flocken ” såsom att inte komma på inkallning, matvägran, vakta runt maten osv och det är oftast då ägare får långsiktiga problem om dom inte har verktygen att lösa de. Om du gör så att du fattar besluten runt maten ( genom att ställa ner skålen låt hunden vara i ett lungt rum och ta bort maten när hunden lämnat platsen) slutar lägga ner hunden, och låter hunden äta ifred från dom andra då den just nu inte hanterar flocken. Så kommer inte beteendet komma upp och till slut avta. Konkurera aldrig om mat du gett det skapar bara att beteendet blir större och hunden vaktar mera. Lycka till 🙂

 4. Javisst har andra tränat min hund. Då jag gått kurser har han fått ställa upp som visningsexemplar och han har även blivit handlad i utställningsringen av en okänd person. En del är lite emot detta men jag tror det beror på hur social hunden är samt hur väl den gillar olika belöningar. Om den gillar belöningar och människor så är det inga problem tycker jag att låta hunden tränas av någon annan 🙂

 5. Jag har min hund på arbetet varje dag vilket jag inte skulle kunna ha om jag inte accepterade att han hanterades av andra och att andra ibland gör trick med honom. Det är klart han blir förvirrad ibland när kommandona inte är samma som jag använder men det tycker jag bara är bra träning. Min hund är därför extremt van vid människor och ovanliga situationer. Enda gången det blev lite stressigt för honom var när brandlarmet gick eftersom han ville se till att alla kom ut ur kontoret men nu har vi tränat på det också……

 6. Självklart har andra fått träna mina hundar. En ggn fick en äldre dam ta min 1 åriga collietik på kursen i stället för hennes bångstyriga dobermanntik. Damen slet o slet med denna pigga och ouppfostrade dobermann. Jag tyckte synd om henne och sade till henne att träna på min tik i stället så tar jag hennes hund. Gick utmärkt både för min hund och hennes dobtik som fick lära sig att det finns mottstånd i världen. Nu hade jag haft flera dobermann så det var inga problem. Men skönt för damen att kunna träna med en hund som var följsam och inte studsa som en boll hela tiden. Sedan gick det bättre med hennes dobtik och damen fick tillbaka sina krafter igen.

Kommentarer inaktiverade.