Ha så få regler som möjligt. Det tror jag på!

Skärmavbild 2015-10-21 kl. 13.11.59

Jag har min uppfattning klar, vilken är din?

 

 

Konsekvens är viktigt i ett hundägande, men ha så få regler som möjligt!

Konsekvens är en viktig del av ett hundägande och det bygger ju på att det jag säger eller har sagt, är det som gäller.
Inkonsekvens kan skapa en osäker individ, en problematisk individ, och bekymmer för hela flocken/familjen.

Men för att kunna vara konsekvent, och för att inte begränsa hundens livsglädje, så anser jag att reglerna omkring där du är konsekvent ska vara så få som möjligt.

Det finns hundägare som har en mängd regler som exempelvis – Hunden får inte tigga vid matbordet, får aldrig gå in eller ut genom dörren förrän mig själv, får inte ligga i soffan, får inte äta upp kattens mat, får inte… får inte… får inte….

Det första som slår mig när jag hör detta är – Det måste vara omöjligt att vara konsekvent i dessa regler dygnet runt året runt. Det andra som slår mig är att hunden i vissa fall måste känna sig otroligt styrd och kontrollerad.

Vissa regler måste man ju givetvis ha, det förstår jag med. Men jag anser att de ska vara så få som möjligt.

Själv satsar jag på att bara ha en enda regel som jag är konsekvent med (även om jag tyvärr ibland måste ha någon regel till). Och det är – ”Lyssna på mig, kommunicera med mig, då jag vill det med dig!”

För i min värld, om hunden vet att den alltid måste kommunicera med mig då jag vill det, då styr jag ju allt i alla fall. Utan att tjata om massa regler hit och dit som bara gör mig som flockledare tråkig.

Skulle vara väldigt intressant att få veta hur du ser på det här med konsekvens 🙂

27 svar på ”Ha så få regler som möjligt. Det tror jag på!”

 1. Min uppfattning är att man skär inte i en frisk hund. Punkt.

  Vad gäller konsekvens så är jag nog tyvärr inkonsekvent konsekvent. Jag försöker vara konsekvent, men ibland så glömmer jag liksom bort mig. Tur hunden har överseende. 🙂

  1. Fast bland tikar, framförallt de som man inte tar valpar på, är ju livmoderinflammation tämligen vanligt (och väldigt plågsamt för hunden) och där har iaf jag läst och hört av olika veterinärer att detta bäst förebyggs genom att operera bort livmoder och äggstockar.

   Jag har spontant samma grundinställning som du men måste nog backa lite där och inse att detta inte är lika självklart som jag först trodde… Om inte annat så för min hunds skull.

   Mvh,
   Johan

   1. Det är ju ett stort ingrepp som man fundera väldigt ordentligt på om man vill utsätta sin hund för även i förebyggande syfte kan ja tycka. Det finns för- och nackdelar med kastration av både hanhundar och tikar. Dock är det min åsikt att det görs alltför lätt nu för tiden. En av de första frågorna en veterinär gav mig när jag var och gav Bento 12-veckorssprutan (!) var när han skulle kastreras. Hon förfasades över min bestämda åsikt att det inte skulle göras. Sånt där tål jag inte. Ett sådant beslut tar man om man måste/vill och då ordentligt påläst, inte för att en veterinär påtvingar sina åsikter i frågan.

    1. Visst är det ett stort ingrepp, framförallt på tikar, så det är absolut något som ska tas med i beräkningen. I detta fall med livmoderinflammation så verkar dock det alternativet vara att föredra.

     Det jag kan tycka är det främsta problemet är att det idag görs som ett substitut för uppfostran när man t.ex. har en, i sin värld, stökig hund som man inte får ordning på.
     Å andra sidan så har jag själv valt att kastrera en hankatt jag hade förut för att slippa att han skulle kissa inne. Även våra två honkatter vi har idag är kastrerade, dels för att inte riskera livmoderinflammation även hos dem men framförallt för att de ska kunna vara ute utan att vi ska behöva få en massa kattungar stup i kvarten.

     Så även om jag håller med om att man inte ska göra ingrepp på djur i onödan eller av fel orsaker så kan jag ändå se flera skäl där det ibland är klart motiverat med djurets bästa i åtanke. Ska dock villigt erkänna att det har tagit emot lite att acceptera det. 🙂

     Utöver att läsa på om sådant när det blir aktuellt, som du skriver, så skulle jag även vilja lägga att man bör försöka sätta sig in i sånt även innan det kan bli aktuellt om det rör sig om mer vanliga åkommor. Dock ska det självklart inte vara baserat på någon enskild persons åsikter i frågan. 🙂

     Mvh,
     Johan

 2. Väldigt konsekvent är jag, det som gäller idag gäller också imorgon, nästa vecka, nästa månad, nästa år..

 3. Tror också på att vara konsekvent.. Många gånger ”skapar ” man problem som aldrig behöver bli ett problem.. Vad gäller kattmat här hemma så står den högt så bara katterna kan ta den, blir därför aldrig ett problem. Före ut genom dörren får dom gå, men är dom för mycket ”igång ” tar vi det i kopplet och lungt och stegvis ut genom dörren. Jag tror det är viktigt att ta ansvar runt hundarna och förebygga då blir det sällan problem… Vet den hunden jag nu fått hem han har slagits med familjens hane och vaktat mat under bordet, när jag äter vaktar han inte för har han gjort de har jag plockat bort honom från situationen. Det som slår mig är att om hunden inte Fixade att dom åt varför skulle hunden då tvunget vara med i köket. Ta bort hunden så den aldrig får tillfälle att vakta något. Det är ofta här hemma hos mig som han fått gå ut ur rummet och inte delta då han gärna morrar och blir utåtagerande. Men han har också genom konsekvens blivit bättre. För mig är det obegripligt att dom aldrig satt gränser åt honom. Han skulle avlivas om det inte var så att någon kunde tagit honom och väldigt få vill ha utåtagerande hundar. Så regler ihop med konsekvens är viktigt men det får ju vara en balans Som du säger 🙂

 4. Mina hanhundar är kastrerade eftersom den ena ylade, sov/vilade sällan och åt inte när det var en tik som löpte i närheten vilket det ju är jämt om man bor i närheten av folk. Det sista halvåret var det konstant och då valde jag att kastrera honom. En tid senare kastrerade jag även den andra när jag började se samma beteenden. Vi har haft en hund som blivit påkörd och dog en gång för länge sedan och jag var rädd att det skulle hända dom också om de skulle sticka efter en tik. Jag tänkte dock igenom det väldigt mycket, frågade massa folk, skrev för- och nackdelar osv. Jag tycker väl att man helst inte ska göra ett ingrepp på en frisk hund men jag gjorde det ju ändå… Jag ångrar mig dock inte utan det känns som att det var ett bra beslut.

 5. Kastrerade vår hane eftersom han ylade när det var löptik. Vi bor i en tätort. Det är alltid löptik. Även om vi fått honom att inte yla hade han inte mått bra. Han är urtagen ur avel pga höfterna så varför plåga honom? Han är en nöjd hund utan ett uns fett på kroppen.
  När det kommer till regler har vi några viktiga. Inte äta katternas mat innan de är klara. Aldrig hoppa ur bilen förrän vi sagt ok (jag har sett hundar hoppa rakt ut på hård trafikerad väg, därför den regeln). Jag har inte ens inkallning. De håller sig runt mig eftersom jag är opålitlig och försvinner om de inte har koll på mig. Det är inte mitt jobb att ha koll på dem. Det är deras jobb att ha koll på mig.

 6. Jag har eg lämnat denna blogg,men måste bara göra ett inlägg om kastrering.

  Vår 12-åriga tik är kastrerad då hon blev sjuk pga skendräktighet.Nu är hon pigg och frisk och slipper jobbig skendräktighet.

  Är det verkligen så enkelt att vara för eller emot kastrering?
  Tikar som mår dåligt av skendräktighet,hanar som mår dåligt av löp-lukt.
  Ska hunden sen inte gå i avel,så varför inte?

  Sen är det konstigt att folk kastrerar katter och hästar på löpande band,men när det gäller kastrering av hund,så är det nästan tabu.
  Varför är det så?

  1. En hankatt pinkar inne och är vidrigt jobbig rent ut sagt om den inte kastreras slåss också med andra katter och avlar på kattbrudar hej vilt :p . Eftersom de inte är som en hund varken hormonellt eller kontrollerade i koppel anser jag det två skilda saker vad gäller kastrering. En honkatt kan få upp till en koloni av ungar på ett år. Så katter bör absolut vara kastrerade. Hundar är förhoppningsvis kontrollerade här i Sverige på ett annat sätt och inte springer på bygda. Jag tycker en hund kan kastreras om det är i syfte medicinskt sett. Men inte ”bara för att” eller i tron om att ”lösa ett beteende ” eftersom beteenden inte sitter i kulorna 😉 sen tycker jag det var tråkigt att läsa du inte tänker skriva på bloggen du är ju den enda som vågar säga vad du tycker och inte klappar Steen på huvudet 🙂 så fortsätt skriv 🙂 trevlig helg Tea 🙂

   1. Bra att du tog upp det Hanna! att beteendet inte sitter i kulorna 😀

    Vissa har sagt till mig att dom ska kastrera sin hanhund för att den är så vild och olydig och för att den inte ska vara intresserad av tikar längre?!… öh… då brukar jag svara att din hanhund kommer att vara intresserad av tikar även om du kastrerar den, för det är ju inte hjärnan du tar bort på hunden 😀

    1. Fast jag vet hundar som haft det jobbigt med löptikar som blivit märkbart mindre intresserade (och stressade) av löptikar efter att de blivit kastrerade.
     Hur förklarar man det? 🙂

     Mvh,
     Johan

     1. Hej Johan.. ja när det kommer till hormoner så förstår jag dom blir lugnare av kastrering. Men jag menade problem såsom beteenden av utfall, svårt att vara själv hemma osv osv osv
      . Många kastrerar i tron om att hunden blir problem fri då 🙂 händer dock sällan att den blir problem fri 😉

     2. Du har säkert rätt i dina iaktagelser, men det har jag oxå. 🙂
      Då dessa skiljer sig trots att båda har rätt så innebär det rimligtvis att det finns en eller flera orsaker som uppenbarligen påverkar som varken du eller jag (eller någon annan för den delen!?) känner till.

      Så slutsatsen måste väl då i dagsläget vara att det inte går att säga huruvida en kastrering skulle hjälpa/påverka en hanhund som har problem med löptikar utan det är helt enkelt en chansning…eller? 😉

      Mvh,
      Johan

     3. Hej Johan har jag skrivit någonstans att du hade fel?? Nej det gjorde jag inte.. Jag höll med att när det gäller hormoner så förstår jag man kastrerar.. Förstår tyvärr inte ditt syrliga inlägg…

     4. Ledsen Hanna,
      min kommentar hamnade fel. Den var inte riktad till dig utan till Jens kommentar nedan..som inte heller var ett svar på min kommentar ser jag nu. 😀

      Skyller på att det var fullmåne när jag skrev det och att jag skrev det på min mobil som har en på tok för liten skärm. 😀

      Mvh,
      Johan

     1. Har jag fel? så du tror att hanhundar tappar intresset för tikar/löptikar om man kasserar hanhunden?… knappast! 🙂

      Jag garanterar till 100% att hanhundar är intresserade av tikar även fast dom blivit kastrerade, jag har själv haft en kastrerad hanhund och tik hemma, och hanhunden var väldigt intresserad av tiken och försökte även para sig med tiken när hon var i löpen.

      Sålänge länge hanhunden har hjärnan kvar i huvudet så kommer den vara intresserad av tikar, oavsett om den har kulorna mellan benen kvar eller inte, intresse för tikar sitter i huvudet på hunden och försvinner inte för att man tar bort kulorna, så är det! 🙂

 7. Jag fattar inte riktigt vad du menar med ditt inlägg. Skulle ditt inlägg vara ett svar på fråga om huruvida man ska kastrera?
  Jag som ny hundägare får ju höra att man ABSOLUT ska kastrera för att sen i nästa sekund får höra från någon annan att man absolut INTE ska. Inte blir man klokare av att söka info på nätet om det heller.

  1. Frågan är inte huruvida man ska eller inte ska kastrera utan snarare varför och i vilka situationer det kan vara ett lämpligt resp. olämpligt alternativ.

   Visst är det lite knepigt att sålla i all information som finns därute, men försök leta upp ett par olika oberoende källor och se om de säger samma sak. Gör de det är du nog på rätt spår. Gör de inte det letar man upp ett par till etc… 🙂

   Det tycker jag är en rätt smidig metod att sätta sig in i ett nytt ämne iaf…

   Mvh,
   Johan

 8. Kastrera? Aldrig en frisk hund som mår bra. Men jag har full förståelse för dom som kastrerar för att hunden mår dåligt/risk för sjukdomar men ALDRIG för att ”få en fogligare” hund. Konsekvens, får aldrig gå före ut genom dörren, bussen passerar precis utanför vår uppfart. Aldrig hoppa ut ur bilen utan tillåtelse av samma anledning som redan på pekats. Annars kan det vara lite si och så med ”reglerna” 🙂

 9. Kastering på hund är inte ett enkelt val. Det är inte bara att säga att det är fel att kasterera på friska hundar samtidigt som det inte bara är att säga att det är rätt att kastera. Det beror på individen. Men att kasterera löser absolut inte alla problem, ibland kan det tom bli värre med kasterering om hunden har mycket rädslor exempelvis. Jag tycker vetrinärer behöver ha mer kunskap om vilka hundar man bör kasterera. Testosteronet kan hjälpa rädda hundar att bli mycket tuffare och en bättre individ. Jag är varken för eller emot men mina hanar jag haft har aldrig kasterats och det har funkat bra:). Man får helt enkelt känna efter, själv skulle jag nog ta hjälp av någon riktigt kunnig som arbetar med hund och är duktig på mentalitet innan jag kastererar min hund för de kan ge bättre svar än många vetrinärer.

 10. Hej
  Fick inrådan av vet att kastrera min 11-åriga jaktlabbe, då hon hade fått diabetes, hennes argument var att om man tar det så snabbt som möjligt då diabetes upptäckts så kan det gå tillbaka, vilket det faktiskt gjorde, men hon sa också att det fanns inga garantier för att det inte kan komma tillbaka, vi tog chansen och hon fick bättre livskvalité. Sen är det också svårt ställa in rätt dos på insulin mm med just tikar pga hormoner. Men vi valde rätt

 11. Hanna,Johan,Jens-

  Ang han-hundars intresse för löptikar så handlar det även där om ras/individ.
  Jag har haft en hane som gick i avel och inte alls brydde sig när tikarna i flocken/familjen löpte.

  Min syster hade en hane som var överintresserad av tikar,oavsett om dom löpte eller inte.

  Kastrering Ja eller nej? Beror helt på anledning. Vill man ha en mer foglig,lugn och lydig hund,så nej.

  Är hunden sjuk av skendräktighet eller (som hane) matvägran och stress,så ja.

Kommentarer inaktiverade.