Räknar man ihop allt blir man ofta förvånad.

Skärmavbild 2015-10-24 kl. 18.31.22

Hur tjock ska en hund vara?

En hund ska vara lika tjocka som du och jag borde vara. Alltså inte alls överviktiga!
När hunden arbetar hårt bör man kunna skymta revbenen. När du lägger handen på bröstkorgen ska du kunna känna revbenen utan att gnugga allt för hårt.

Vissa hundar har längre päls, och då kan det vara bökigare att se, därför är det viktigt att känna.

En valp och unghund ska hellre var för smal än tjock. Extra kilon under uppväxten, och därmed onödig vikt under uppväxten påverkar leder och hälsa mer än vad många tror.

Vissa raser ska vara tjockare än andra raser!

Jo, så är det i och för sig. En Rottis ska vara kraftfullare än en Vinthund, men det innebär inte att Rottisen ska vara fet.

Jag vågar påstå att exempelvis två raser som ska ha några extra kilon, Labrador och Rottis, ofta och till och med väldigt ofta, är alldeles för tjocka. En arbetande hund, ska ha de bästa förutsättningarna för just arbete, och då är extra kilon att bära på bara negativt.

Vid viktnedgång, ökad motion eller minskad mängd mat?

Generellt vill jag påstå att det är mängden mat som gäller. Mindre mat om hunden ska gå ner i vikt. Givetvis måste hunden även ha motion, men och andra sidan är det viktigt att successivt börja motionera en hund. En riktigt överviktig hund måste först gå ner i vikt innan motion kan starta. När väl motion kan starta måste det göras successivt.
Det som inte ska underskattas eller glömmas bort är det man ger hunden mellan måltiderna. En kaka då och då, eller belöningar under träning. Räknar man ihop allt detta så får man ofta en chock över hur mycket hunden får i sig.

 

8 svar på ”Räknar man ihop allt blir man ofta förvånad.”

 1. Bra ämne som borde lyftas fram mer! Finns tyvärr alldeles för många feta hundar. Många av dem är dessutom väldigt unga och då undrar man ju hur det ska bli sedan.
  Kanske något som försäkringsbolagen borde ta tag i? Det borde kosta dem mycket pengar!

 2. Jag misstänker att det är lätt att bli lite hemmablind även om man känner på sin hund allt som oftast. Eller kanske på grund av det. Jag ”tvingar” folk att känna på min hund och tala om vad de känner. Det ger mig lite extra info som är bra att ha. Plus att jag försöker se till att åka till djuraffären och väga grabben någon gång i veckan. Allt detta tillsammans med eget omdöme är en bra kombination för bra info som jag ser det.

  Sen verkar det vara en känslig fråga för folk det här med deras hundars övervikt. Tyvärr ska tilläggas, för det är ju hundens bästa man ser till. Jag är därför alltid brutalärlig när någon frågar mig. (Det är ju inte så att jag springer fram till folk jag möter och talar om att deras hund är en tjockis, även om det finns tillfällen då jag skulle vilja göra det.)

 3. Har lite problem med att hålla vikten på min schäfertik, man kan ana, att hon har revben. Säger jag att hon är för tjock får jag ofta höra motsatsen. Är också lite syrak på min karl som gärna smusslar till henne någon godbit från kylskåpet med kommentaren, att det gör ingenting, tyvärr. Tyvärr.

 4. Hej Fredrik!
  Den här frågan har inte med inlägget att göra, men jag behöver hjälp med detta då jag letat information o inte hittar någon.

  Jag har två tikar i mindre storlek. Den äldsta är 6 år o den yngsta är 11 månader. Den yngsta har just fått sitt första löp, den äldre är kastrerad. 

  Igår hände det en sak som aldrig hänt tidigare o jag känner mig lite osäker i hur jag ska göra. 

  Båda vovvarna låg i soffan. Den äldre tiken nosade lite på den yngre o då blev den yngre riktigt sur. Hon morrade till (hördes att det inte var lek) o brottade ner den äldre o markerade mot strupen. 

  Den äldre tiken visade undergivenhet, blottade strupen o la sig på rygg. Ingen av hundarna blev skadade. 

  Först lät jag dem vara men sen tyckte jag att den yngre var för ”på” så då flyttade jag på henne (hon morrade då mot mig som hon aldrig gör annars ) jag höll bara ner henne på rygg tills hon slappnade av. 

  Vad tror du hände? Hur hanterar man detta om det skulle hända igen?

  Ett tillägg, tidigare har den äldre tiken visat vem som bestämmer o morrat till (dock aldrig brottat ner valpen eller markerat mot strupen.

 5. Jag har en vit herdehund på två år. Han äter bra och det han ska, får bara leversnittar ibland när vi tränar. Han är ovanligt stor och gänglig, vilket både mamman och hans syskon är, i alla kullar.
  Förra året var vi hos veterinären, som ojade sig över att han var för mager. Då hade han matvägrat en liten period pga löpande tikar och var rätt smal. Efter det har jag koll på maten och som sagt, han äter det han ska och ibland lite mer.
  Tittar jag på just vit herdehund, som ras, finns dom i lite olika variationer i kroppsbyggnad. Jag vill inte att min hund ska äta annat än sin mat och godis, då tänker jag inte enbart på vikten utan även tandsten, som också kan ge en hund mycket problem.
  Man gör saker i all välmening, ändå kan det bli så galet. Bra ämne.

 6. Jag undrar var jag kan ställa frågor till dig Fredrik????vill fråga om våran taxvalp han föddes17 juli,,,,

 7. Och har du någon Facebook grupp man kan dela olika tips råd om sin valp,,,, min undran är detta bitandet som våran taxvalp Axel håller på med???och skäller på alla, ,,,

Kommentarer inaktiverade.