Vem vet, snart kanske hunden pratar med oss.

Skärmavbild 2015-10-25 kl. 18.40.44

Det är andra än människor som blir fascinerade av månsken 🙂

 

Jag blir kvar ute på ön till i morgon bitti. Det innebär att jag ställer klockan på 04 35 för att hinna in till City i tid.
Men det är det värt!

 

-”Hund väckte familj och räddade alla från att brinna inne!”
-”Hund hoppade i vattnet av sig självt och drog in ett barn som höll på att drunkna till strandkanten”
-”En polishund hittade en bomb och räddade en stor mängd människor från att bli sprängda i luften”

Det finns hur många hjältehistorier som helst då det gäller hundar, men förstår hundarna verkligen vad de gör?

Jag tror inte det!

Om jag ska börja med det som är enklast – polishunden som hittade bomben.
Vi vill hitta en eventuell bomb för att vi inte ska bli sprängda i luften. Hunden vill hitta bomben för då får den en leksak av husse/matte.

Hunden som väckte familjen då det brann, den gjorde sannolikt det eftersom branden gör hunden osäker. Det luktar inte som vanligt, det låter inte som vanligt, och så vidare…

Hunden som hoppade efter barnet i vattnet reagerade sannolikt på samma sätt som hunden vid branden – Här är något som inte stämmer, osäkerhet och så vidare….

Jag vågar påstå att det är ungefär som ovan, men det gör väl inte hunden mindre hjälte för det. Hundar är hjältar – punkt slut!
Men samtidigt tycker jag det är viktigt att komma ihåg att hundar inte kan tänka som vi, att de inte tänker som vi.

Man har avlat på hundar som är bra på att kommunicera, bra på att förstå oss människor i 15000 år eller mer, klart som tusan den är bättre på att leva och förstå oss människor mer än vad exempelvis en varg är.

Du kan lära en hund ord som exempelvis – Bord, lägga sig, uppe, på – och du kan lära hunden att ex vis – Lägg dig uppe på bordet…. Det är inte ens speciellt svårt vågar jag påstå.
Man bara för hunden även kan ordet – under (i ett agilitysammanhang ex vis) – så tror jag inte hunden skulle förstå om du helt plötsligt säger – ”Lägg dig under bordet”.
Tränade man lite på även detta så skulle även detta fungera efter ett tag, men det skulle inte fungera direkt som om du skulle säga det till mig.

Men vem vet…. om 5000 år till, då kanske hunden till och med pratar med oss.

Spännande och intressant som tusan tycker jag. Även om jag inte riktigt håller med några som forskar inom området. I alla fall inte om allting i detta ämne.

8 svar på ”Vem vet, snart kanske hunden pratar med oss.”

 1. Läste ganska nyligen en intervju med Per Jensen som, som vanligt, hade en del intressant att komma med. 🙂

  I ett nötskal handlade det om att dels verkar det som hundar har betydligt mer empati med människor än man först trodde. T.ex. har man sett att hundar reagerar på en snyftande/gråtande person med svansen mellan men med öronen framåt, något som hunden normalt inte har när en trycker in svansen mellan benen.

  Man har även kunnat fastställa att hundar som man pratar med mer som en människa (jfr. att ge enskilda kommandoord) kan lära sig dels att tolka tonfall men även att lägga ihop flera olika kommandon som inte tränats in i kombination, t.ex. ”lägg dig under bordet” trots att man inte tränat på just detta men gjort andra saker med bordet och andra saker som den ska lägga sig under.

  Klart intressant tyckte jag iaf… 🙂

  Mvh,
  Johan

 2. Jag fattar vad du menar men exemplet haltar. Om jag ber dig lägga dig under bordet och du direkt fattar vad jag menar så är det för att du en gång för länge sen lärt dig vad under bordet betyder. Säger man det till ett väldigt litet barn fattar inte de heller direkt. Dvs samma som för hunden, man fattar det man lärt sig.

 3. Sällar mig till skaran som säger att hundar redan pratar med oss. Det är bara vi som ska lära oss att lyssna till dem.

 4. Som barn blev jag räddad av en mycket intelligent border collie. Paralyserad stod jag på en äng och hade en hord med galopperande kor mot mig. Då dök hon upp och vallade bort dem. Krävs mycket eget tänkande för henne att förstå faran. Nu har jag en egen hund och han påminner om henne. Gäller bara att ge förtroende och ordentligt med spelrum så hunden kan nå sin fulla potential. Hundar behöver få vara med och utforska. Inte bara lära sig lyda.

Kommentarer inaktiverade.