I huvudsak finns det två egenskaper som gör att en hund bits.

Skärmavbild 2015-10-26 kl. 13.09.55

https://www.youtube.com/watch?v=PpGX27RpJz0

Den här filmen angående kloklippning, och tio andra korta instruktionsfilmer finns på Youtube……. bara så du vet 🙂

LillaNymo och jag besöker tv4 och Nyhetsmorgon på torsdag denna vecka. Då ska vi bland annat titta på då högstadieelever tränar LillaNymo som en förberedelse för hennes kommande arbete som vårdhund.

Skulle din hund kunna bita en människa?

Det första svaret utan att tänka efter blir förmodligen – ja – eller – nej!

Men om man tänker efter lite mer så inser man snart att varje hund kan komma att bita en människa om den blir ordentligt pressad/stressad.

Men vissa hundar, och här pratar jag individer inte raser, där sitter ett bett väldigt långt inne. De allra flesta hundar jag haft kan jag se framför mig situationer där de skulle bita för att freda sig. En del av de hundar jag har haft skulle till och med bita bara den fick.
Men en schäfertik jag hade för några år sedan, och LillaNymo som jag har hos mig nu, där sitter det riktigt långt inne.

Det här är ju en fråga om mentalitet, erfarenhet hos hunden. Och vissa hundar är bara så där helt genomsnälla (om jag får använda ett mänskligt uttryck).

Men den genomsnälla hunden, som typ LillaNymo….. kan man göra den hunden till en hund som bits?
Svaret på den frågan är sannolikt ja.
Genom en dålig hantering av hunden och genom att ge fördel till minsta lilla tendens till aggressivitet hon skulle visa. Det skulle ta tid och mycket träning, men det skulle nog gå.

En hund bits av i huvudsak två orsaker –

1/ En riktigt rejäl kamplust. Den hunden kan bita och vara glad och lycklig. Det är rörelser och jakt som gör att hunden biter. Det självförstärkande i detta beteende är jakten, men också själva kampen och ruskandet i bettet.

2/Aggressivitet. En hund som fått fördel i att visa aggressivitet, eller en hund som har ett visst mått aggressivitet som den kommer att använda i en situation där den känner sig pressad.

Vissa individer kan ha både en stor kamplust och en stor aggressivitet, men ändå vara en trevlig stabil hund tack vare bra nerver och en bra dådkraft. Detta tillsammans med en sund uppfostran. Medan andra individer med dessa egenskaper fast med dåliga nerver och dåligt mod kan vara ganska läskiga.

Hunden med en extrem fin kamplust kanske aldrig skulle bita för att den blev pressad, men den jagar kanske gärna efter och bits då den attraheras av en rörelse.
Hunden med stora aggressioner kanske inte alls bits när någon springer eller rör sig spännande, men biter direkt då den blir pressad.

Man kan alltså inte direkt säga att en hund som bits är så eller så. Man måste analysera varje bett och situation, samt hund från gång till gång.

8 svar på ”I huvudsak finns det två egenskaper som gör att en hund bits.”

 1. Hej!
  Jag vet ytterligare en orsak till varför en hund kan bita…nämligen smärta.
  Vår hund fick öroninflammation…och när vi tog tag i hans öra för att droppa i det….bet han en av oss. Två gånger hände detta….men så fort dropparna började verka och smärtan släppte…var han som vanligt igen.
  Hälsningar från Bodil

 2. jag ska snart få en valp.(i december) och jag undrar när kan jag börja gå långa promenader och träna den. jag är en tjej som gillar att träna hund väldigt myckat. och hunden ska bli min.

 3. Ja här hemma bor den aggressiva med dåliga nerver… Som barnen är förbjudna att leka med när de har vänner här eftersom han kan få för sig att vakta leksaker mot främmande barn. Som blir till en huggande gremlin hos veterinären. Som inte accepterar att hundvakten tar på regntäcket osv. Det är hanterbart men det blir ett mer reglerat hundägande.

 4. Du har glömt en viktig faktor till bitande hund: Osäkerhet.

  Dåliga nerver (inte sällan medfött) stress och hotfull (för hunden) situation är nog den vanligaste anledningen till att hunden kan bita.

 5. Jag äger en av världens morrigaste hundar. Men hon har aldrig bitit någon människa. Förra veckan tog hon en skadad fågel o även då fast hon har en stor jaktlust bet hon så sakta. Intressant detta.

 6. omvänt beteende, får jag inte bita katten/slåss med hunden/biter jag den som hindrar mig/tar i mig/ annan hantering snäll

 7. Ännu en orsak varför hunden kan bita : Hunden inne i sin inhägnad ( revir ). Vaktar som sjutton så att inga obehöriga har tillträde än dom han känner. Stackars den hunden som skulle våga ta sig innanför stängslet. Ännu en sak, bara husse och matte får ta leksaker och ben av hunden.TOTALT förbjudet för någon annan om dom inte vill få tänderna genom fingrarna. Denna hund som beskrivs är en 6 årig dvärgsnauzer och världens tillgivnaste snällaste hund. Husse o matte är ALLT för honom.

 8. Slutsats: Vilken hund som helst kan bitas i vilken situation som helst och det sker oftast oväntat och plötsligt. Hundar är djur och inte människor och det går inte att analysera ett djurs beteende utifrån det vi människor tycker och tänker även om ”experter” som Fredrik gör tappra försök…utan att lyckas särskilt bra. Det enda vi vet är att hunden gör det av en anledning, men orsaken kan vara svår att sätta fingret på.

Kommentarer inaktiverade.