Släpp, loss – Ska det bygga på krav eller belöning?

Skärmavbild 2015-10-28 kl. 21.13.04

Vilket härligt gäng…. Dessutom i en helt fantastisk miljö.
Fyra Ridgeback framför ett slott. Skulle kunna vara en inspelningsplats för en Bond-rulle 🙂

 

Idag blev det en lång arbetsdag igen. Åkte hemifrån 05.45 och kom hem till bostaden vid 21.
Jag längtar till fredag, då är denna hemska vecka över. (även om helgen även blir lite ansträngande. Två fester, vinterkonservering av båten, och en hittills hemlig inspelning för mig och Lilla Nymo på söndag)

Men i morgon bitti, torsdag, är jag och LillaNymo på Nyhetsmorgon vid 09 45. Och senare på kvällen vid 20 00 är det ”Mitt liv som valp” som gäller. Nu har jag inte sett morgondagens program när det är redigerat och klart. Men har man inte redigerat bort alltför mycket av den träning vi gjorde, då blir det faktiskt ett riktigt bra program (hundträningsmässigt alltså) Programmet är ju alltid bra å andra sidan 🙂

 

Loss, hunden ska släppa det den har i munnen då jag säger till – Ska det bygga på krav eller på belöning?

Släpp när jag säger till, det tjänar du på – Så tänker jag då det gäller att en hund ska släppa då jag säger loss.
Detta gäller i vardagen, lydnaden, och även i skyddsarbetet.
Visserligen blandar jag in en kravfas i detta, men träningen b bygger ändå på att hunden får ”fördel i” att göra som jag säger.

När en hund får en korvbit i munnen (som ett exempel) då ska den veta att om jag säger loss, så ska den spotta ut korvbiten. Det ställer jag ett krav på. Men samtidigt vet hunden att om den spottar ut korvbiten så kommer den få äta upp den mer eller mindre omedelbart.
I skyddsarbetet likaså. När jag säger loss, då måste hunden släppa. Men samtidigt vet hunden att när den släppt så får den bita igen.

En hund gör alltid det den får fördel i att göra, och det gäller även i detta.

Men då kanske någon undrar hur jag gör med en matglad labrador som älskar korv. Så fort hon får den i munnen så sväljer hon ju korvbiten.
Det är helt sant, men då börjar jag träningen med att hon inte får ta den i munnen. Jag håller den i handen och för fram den mot hennes mun. När hon ska till och ta korvbiten från min hund säger jag – loss. Alltså innan hon tagit den.
Då reagerar hon med ögonkontakt (frågande) och jag belönar med korvbiten och ett varsågod.
Snart kan hon få ta den i munnen, men spottar ut den så fort jag säger loss (kort tid första gångerna). Men jag lurar henne aldrig på korvbiten.

Man behöver (bör) alltså inte träna loss genom att hunden måste ha något i munnen. Det räcker faktiskt med att hunden ”tänker på ” att ha den i munnen. Då har man chans att träna framgångsrikt, och hunden lyckas inte trots att den gör ”fel”.

Nu dusch, sen natti natti!

 

 

20 svar på ”Släpp, loss – Ska det bygga på krav eller belöning?”

 1. Fredrik,vet du att man kan öva det där i tystnad,alltså helt utan kommando som ’loss’.

  Försök tänka utanför dina bruks/lydnads tankar. Gör som hundar,kommunicera utan ord.

  1. Håller helt med dig Thea!-
   Vi människor måste lära oss också att ta hänsyn till arternas Beteende–inte att förglömma/

 2. Håller med er både Thea och Hanna.
  Med tystnad och hundspråk har jag fått min omplacering som verkligen ägde allt han fick tag i, att ge mig saker.
  Jag kan tappa något litet, som ett hårspänne, eller en skruv på golvet. Hittar inte jag det jag tappat så gör han det och ger mig det.

   1. Det är superenkelt speciellt om man redan börjar med valpen som gärna biter i saker. Man belönar med att kasta godis på marken varje gång den börjar bita i saker. Sedan får den ett förbannat bra föremålsintresse och det blir inte detta losstjaffs:)

   2. Har inte gjort något speciellt, förutom att när min hund kommit med saker till mig, annat än det jag tappat, har jag tackat hunden.

    Ex. vis. en sådan sak som att han har haft ett tuggben, som han kommer med till mej, för att han vill att jag ska delta i leken. När han har släppt det, har jag sagt ”tack” och gett honom en godbit, samt att han fått tillbaka benet genast efter det.
    Det har utvecklats med tiden utan speciell träning.
    Tills han började plocka upp saker som låg på golvet och kom med dem till mig och jag tackade honom varje gång han gjorde det.

    Så nu när jag tappar något, så kommer han med det och jag har fortsatt att säga ”tack” varje gång han gör det.

   3. Om hunden plockar upp saker inne är det inga problem men hur gör ni om hunden äter något 20 meter framför er på promenaden?

    Hur skulle ni göra om det var viktigt att hunden inte släpper ett föremål innan ni säger loss? Bär det lugnt och stilla bara.

    1. Min hund får inte äta något från marken ute.
     Det har jag visat genom att kasta ut en godbit som jag förbjudit hunden att ta, men han har fått något godare från min hand istället.

     Den andra frågan är väl mer inom bruksträning, det använder jag mig inte av.

     1. Hur förbjuder du hunden att ta det på marken? Svårt om hunden hittar något 20 meter framför att hinna med att springa dit och hindra med kroppspråk? Eller litar du på att den aldrig tar något?

     2. Anna: När jag förbjuder hunden att ta något från marken, måste jag göra det med övningar/inlärning och det gör jag genom att lägga godiset så att vi passerar det, samtidigt som jag förbjuder hunden/hindrar den att gå fram och visar vad den får göra istället.
      Belönar med en godis från min hand när vi gått några steg och upprepar detta de antal gånger det behövs.

      Skulle han vara för långt bort, så ger jag ett ljud ifrån mig, som gör att han vänder sig om och då kallar jag på honom.

      Svårt att beskriva såhär, men jag brukar säga att man får prova och om hunden gör som man vill, är det rätt. Det finns bara en som kan visa om det är det och det är hunden.
      För övrigt finns inte rätt/fel ”metod” att leda hunden.

  1. Sen är det vell så att du aldrig heller konkurrerat om det din hund ägt. Dvs du har vell inte tagit grejerna ifrån hunden i tid och otid, och försökt visa att ”du äger allt ” eller? För så har jag uppfattat dig att du inte tänker. Antar du istället jobbat på ett sätt som gjort att din hund fått ”fördel i att ge dig grejer ” och att du belönat just de beteendet?

    1. Ja det gör de va:) tänkte nästan de 🙂 jag förstår att du inte har problem. Du konkurera inte om mat/ting vilket skapar förtroende och gör att du sen även kan ta grejer i en situation där du måste, utan att det blir konflikt. 🙂

 3. Hej Fredrik!

  Vi har problem med vår jack russell på 4 månader.
  Han gnäller och ylar så fort någon lämnar husset.
  Har du några tips på hur man kan dämpa eller bli av med det?

Kommentarer inaktiverade.