Är det en bestraffning att brotta ner sin hund när den gör fel?

Skärmavbild 2016-03-07 kl. 21.21.06

 

Alla som har följt mig en tid vet att jag är helt emot bestraffningar. Jag är däremot för tillrättavisningar.

Skillnaden för mig gällande båda två begreppen är –

Bestraffning – Något jag gör efter det att hunden gjort något den inte får göra!
Tillrättavisning – Något jag gör INNAN min hund gör fel. Alltså mer ett sätt att hjälpa hunden att göra rätt.

”Fyyyy, det där ger du f-n i…” – bestraffning när hunden redan tagit smörgåsen!
”Du, den där smörgåsen är min…..” – tillrättavisning när hunden är på väg att ta smörgåsen!

Men…. många beskriver för mig i deras berättelse om när hunden gör något fel, att de håller fast sin hund, att de brottar ner sin hund och så vidare.
Den typen av bestraffning eller tillrättavisning har ofta en motsatt effekt.
Ofta så förstärker det bara beteendet hunden gör och som är fel. Detta eftersom ”brottningsmatchen” med ägaren ger hunden något den ofta vill ha – Aktivitet!
Därför kan man till och med säga att en ”brottningsmatch” med en hund som ex vis på en promenad börjar nafsa/bita/leka med sin ägare, snarare förstärker beteendet. Att ”brottningsmatchen” med hunden snarare fungerar som en belöning istället för det motsatta.
Dessutom är det så att du inte ger hunden något val – Det skapar ofta konflikter!

Jag är i princip emot bestraffningar, men om man ska arbeta med någon typ av tillrättavisning, och vill göra det med hjälp av fysisk kontakt, då är det snarare raka motsatsen till ”brottningsmatch” som gäller. Alltså snarare ”stöta ifrån” med snabb rörelse som gäller.

Hur gör du mot din partner då du vill visa att du älskar denne – Kramas!
Hur gör du mot din partner då du med fysisk kontakt vill förmedla att du blir sur/grinig över det partnern gör – puttar till, vänder ryggen till………!

Samma sak gäller med hunden!

Dessutom är det så att när du med hjälp av din fysiska kontakt ”skapar avstånd” till hunden, då ger du också hunden ett val – Göra fel, eller göra rätt och vara nära igen!
Detta val hunden då får göra är det hög inlärningsgrad på enligt mig.

Så tänk på det!

 

13 svar på ”Är det en bestraffning att brotta ner sin hund när den gör fel?”

 1. Nja……vända ryggen till köper jag nog inte. Hundar som behöver tillrättavisa varandra vänder knappast ryggen till. Brotta ner gillas inte heller. Förekomma om man har möjlighet och med blick, kropphållning och fysisk kontakt funkar det bra. Fysisk kontakt kan självklart variera i tydlighet beroende på situationen.

 2. Hundar går sällan in i konflikt om balansen i flocken finns.
  Har en fralla passning här som är vansinnigt stabil i huvudet hon går aldrig in i konflikt. Hon ställer sig bara högrest och stilla inte ett ljud och inte en utmanande blick, hon kan sin roll och är i balans,

 3. Jag tryckte ner min hund en gång när han inte stannade på uppmaning utan rusade fram till två plötsligt uppdykande hanhundar som var kopplade med långkoppel !min lille , typ Havanaise, anföll den stora colliern som inte rörde en min !när jag kom fram tryckte jag ner min hund o där fick han vara tills han blev lugn ! Han var stukad hela dagen o jag var uppskakad av det snedda ! Har aldrig gjort så tidigare o kommer aldrig göra det igen ! Tyvärr bär min lille hanilska utöver det vanliga !

 4. Tack Fredrik!
  Det här inlägget behövdes verkligen efter vissa kommentarer till dina inlägg där det beskrivs precis den typ av bestraffning som du nämner här (inte kommentarerna här utan i tidigare inlägg). Men det behövdes också efter att du har skrivit om ”fysisk kontakt/tillrättavisning”, jag tror att många (inklusive mig själv) inte har sett den förklaring du gör här i tidigare inlägg. Bra förklaring!
  På vår 10 månaders märks det Så tydligt att All uppmärksamhet (oavsett om det från människans håll är tänkt som tillrättavisning) endast förstärker hans oönskade beteenden – att vända ryggen till och visa ”jag tänker inte ens kolla på dig om du ska uppföra dig sådär” fungerar bäst för oss 🙂

 5. Skulle aldrig putta min partner när jag är arg och skulle heller aldrig tillåta att han gör det på mig! Tycker det är respektlöst. Annars bra inlägg 😉

 6. Hej har en snart åtta månaders valp som väger 30 kg.Hon hoppar och biter när någon hälsar på hemma hos oss i händer och i kläder och i gamla hunden.Får även bitryck i koppel ute hon är stark och det är inte så lätt att avstyra.Jag måste ha strypkoppel på för att hon ska kunna gå någotsånär.När hon får dessa ryck hemma så tar jag in henne i en bur som jag var tvungen att skaffa.Jag har haft hund i hela mitt liv är 60 nu men aldrig behövt använda en bur typ som straff./mvh Lena

 7. När min hund började hoppa och nafsa, både i lek, vid träning och när han inte fick godis, såg jag det precis innan han började gick det att sätta honom ner tills han lugnat ner sig. Han eskalerar liksom. Jag läste också då att nonchalera hunden, vilket jag gjorde och vände ryggen till. Då hoppade han på mig bakifrån och jag höll på att stå på näsan. Hinner jag inte sätta honom ner, då har jag problem. Eller hade, får jag väl säga. Då handlar det inte om annat än att slita sig till vilket pris som helst, har en hund i panik och fullständigt stressad. Även om jag inte heller gillar brottningsmetoden var alternativet att släppa honom lös, vilket absolut inte hade varit bra. Men att få honom på sidan (trots otaliga blåmärken på mina armar efter hans tänder), bara hålla i honom tills han lugnat ner sig helt, var det enda jag kunde göra.
  Idag hoppar han sällan, mycket sällan. Jag hinner se och korrigera men om han blir överstimulerad, gör han försök. Nu kan jag lägga honom som vanligt utan att brottas iaf.
  Han tigger inte mer än två sekunder vid matbordet och är inte manisk med leksaker 🙂
  får jag tillägga.

  1. Ett råd är att aldrig vända ryggen till då det är din svaga sida. Du vet byten fälls från sidan eller bakifrån 😉 så inte konstigt han såg sin chans. Jag hade inte gett honom ett uns ögonkontakt och varit tyst . Och kortat kopplet och stått med mage åt honom.

   1. Ops, hur menar du?

    Om det fanns en risk att hundar såg oss som bytesdjur så vore dom livsfarliga. Inte stor chans att vi skulle fixa ett angrepp av en större hund och ett barn skulle vara chanslös även mot en mindre hund.
    Ett rovdjur som inte kan fokusera totalt på bytet är chanslös.

    Att en familjehund med stressproblem skulle angripa oss för att den ser sin chans att ta ett byte verkar vara fria fantasier eller vet du om någon hundguru som påstår det?

   2. Nu var det mer så, att han var lös och jag gick bara förbi honom, alltså nonchalerade. Då hoppade han mot min rygg istället, jag kanske inte skrev det så bra. Det beteendet gick inte att nonchalera alls, inte på något sätt då eskalerade han bara till ett panik tillstånd och då handlade det enbart om att slita sig. Enda sättet att lugna honom, om jag hann se det, var att sätta honom tills han var det. Men i panikstadiet, var det bara ligga tills han lugnat sig.
    Idag gör han det inte längre, utom nåt litet försök, men det är lätt avstyrt. 🙂
    Men om han kommer, lös eller med koppel och försöker så knyter jag handen framför mig. Det lärde jag honom var stopp. Så det kan han nu. Han hoppar aldrig av glädje 🙂 lek eller att hans ”tålamod” tryter (inte vet hur han ska hantera en situation eller blir överstimulerad).
    Så jag menar bara, att det beror på situationen. Min hund har inte farit illa och när han kommer upp igen, är han som vanligt. Inte ett dugg stukad eller nåt annat negativt.

    1. Menar att han kan börja försöka hoppa vid lek, inte kan hantera en situation, blir överstimulerad. Vilket han lätt blir, men har lärt mig vad jag kan o kan göra med honom för att undvika det.

 8. Tack Fredrik för det här inlägget.
  Du har ju träffat min tik, och jag har nu haft hennes son hemma i drygt ett halvår. Både mor och son är hundar med massor av energi och nyfikenhet. Båda är hundar som ”tar för sig”, är begåvade med gott om skärpa och vakt. Dom har dessutom en hel del integritet.
  Den här typen av hundar behöver tydliga regler, men får absolut inte bli förtryckta! Dom måste få ha kvar sin nyfikenhet och förmågan till att ta egna initiativ, på samma gång som det är ett måste att dom VILL samarbeta med sin förare.
  Den ”lille” väger idag nästan 40 kg, och jag kan nästan garantera att hade jag tryckt ner någon av dom, så hade jag fått gigantiska problem.

  I förrgår lämnade jag ”lillkillen” vidare till polisen, där jag hoppas han får göra en strålande karriär.

 9. TACK Fredrik! Precis vad jag behövde. Tappar snart huvudet pga min 8 mån bostonterrier. Hur go som helst men börjar bli jäkligt dominant. Och just på promenaderna (varje gång!!) så ska han bita efter fötter och händer på mig. Ska prova detta imorgon 🙂 Ska sen försöka hitta en vettig tränare att ta hjälp av (om du vet nån i Skåne så skriv gärna ☺).

Kommentarer inaktiverade.