Kan belöningar förstöra mer än vad de gör nytta?

Skärmavbild 2016-05-04 kl. 09.01.14

På instagram kan du se ett kort klipp då jag tränar lite med LillaNymo mot ledarhund. Hon ska inte bli ledarhund, men vi samlar på erfarenheter 🙂

Skärmavbild 2016-05-04 kl. 09.05.51

LillaNymo träffar Carina Jönsson, hennes uppfödare, för första gången på ett år och sedan hon levererades till mig.

I går tillbringade jag en dag nere på Kustmarken Hundtjänst. Sveriges största leverantör av ledarhundar. De levererar cirka 20 hundar per år och deras anläggning är obeskrivligt imponerande.

Kennel Kustmarken, eller Kustmarkens hundtjänst, drivs av Robert och Carina Jönsson. Två underbart skickliga och ödmjuka personer jag känt i snart tjugo år. Redan 1999 tävlade Robert, Carina och jag själv i samma landslag med våra hundar. Schäfer IPO-VM nere i Tyskland.

Vi tränade och pratade, diskuterade hund brett helt utan begränsningar – En fantastisk givande dag helt enkelt.

Belöningar är en viktig del i att utbilda en hund, att lära en hund saker.
Men det finns fällor!

Det finns faktiskt en hel del situationer i hundträning där en belöning i fråga om en boll eller en godisbit förstör mer än vad de gör nytta. Det finns situationer inom hundträningen där resultatet blir bättre, där hunden lär sig mer, av att det den nyss utfört faktiskt får sjunka in en stund.
När hunden är under koncentration och faktiskt gör rätt, och vi omedelbart belönar hunden med en godis eller boll, då finns det risk för att hunden faktiskt ”tappar” det vi nyss gjort.
Ifrån fokus och koncentration släpps alla spärrar och hunden får gå loss på en leksak. Den koncentration hunden hade, det fokus hunden hade, försvinner plötsligt och riktas om till ett stressbeteende med en boll istället.

Precis som för dig och mig ibland, så kan det vara bra för hunden och dennes inlärning att det får sjunka in en stund, att lugnet kvarstår även efter lyckat resultat.

Det är svårt att i teorin beskriva exakta händelser eller situationer, men det här känner man just då i arbetet med hunden.

Jag ska försöka mig på ett exempel, en jämförelse –

Mitt barn ritar på den nytapetserade väggen hemma med en tuschpenna. Jag ser detta och säger till!
Barnet slutar rita och omedelbart ler jag, och ge barnet ett paket glass. Sedan pratar vi inte mer om detta.

 

Kanske är detta ovan en dålig jämförelse, men när man kräver saker av sin hund – att inte engagera sig i andra hundar, att inte bita grannen, och så vidare – och istället för att låta hunden ta till sig detta i lugn och ro, ger hunden ”en väg ut” ur detta dessutom kopplat till stress, då blir det inte alltid bra.
På det här sättet kan du skapa en hund som istället för att vara lugn och harmonisk i olika situationer, söker sig till stress och aktivitet i dessa situationer. Helt enkelt en hyperaktivitet.

Ta ett hundmöte som ett exempel –

Här vill jag att min hund ska vara helt lugn och neutral.
Den hund jag har nu beter sig illa vid hundmöten. Jag ställer krav på att min hund ska uppträda korrekt, och kravet förstår hunden och finner sig i detta.
När jag haft en lyckat hundmöte med den här hunden så innebär det att min hund äntligen har en låg nivå av stress i sig (därför är hunden lugn vid mötet). Men eftersom jag vill belöna att hunden gjort mötet bra så belönar jag ivrigt efter mötet. Det kan ju aldrig vara fel, eller hur?

Men det är ju som att vilja att en hund ska ligga ner och ta det lugnt, men varje gång den lägger sig för att göra just det, så aktiverar jag den igen………

Är du med???? Man kan aldrig förstärka en hunds lugn och avslappnande beteende med en boll eller godis!!!! En hund sover inte mer och bättre bara för att man belönar den med en godis varje gång den sluter sina ögon!!!!!
Tvärtom kommer den bli mer stressad.

Samma sak gäller ju vid ett hundmöte som gått bra. Hundens stressnivå är låg, därför går mötet bra. Och då ska vi höja hundens stressnivå igen (?)

Det här är givetvis väldigt teoretiskt, men inte mindre sant för det.
Men utan tvekan är det något vi bör tänka på lite oftare i alla fall 🙂

 

 

14 svar på ”Kan belöningar förstöra mer än vad de gör nytta?”

 1. Väldigt klok synpunkt värt att tänka på i belöningssmmanhang. Men vore det då inte bättre att klappa hunden lugnt efter t ex ett hundmöte? Jag menar, måste man inte belöna för att hunden ska förstå att den gjort rätt dvs förstärka beteendet. Eller menar du att man inte alls ska belöna? En klapp tänker jag, behöver ju inte vara stressrelaterad men ändå positivt förstärkande. Tack för en bra blogg. Mvh

 2. Om det bara är teoretiskt från din sida vore det väldigt intressant att veta hur du kommit fram till det och varför du skriver det som att det är fakta. Du skriver ofta så om saker du inte verkar ha testat själv vid fler än ett par tillfällen, eller fokuserat på de som misslyckats med träningen, främst då inom positiv förstärkning.
  Vissa saker du skriver om håller jag med om i vissa situationer – med vissa individer. Ändock har jag många gånger sett flera av de beteenden du påstår alltid skapar stress hos en lugn/passiv hund att hunden bara tacksamt tar emot belöningen och bibehåller sitt lugn, jag har sett stressade hundar bli tränade med exakt samma träningssätt och blivit lugna, trygga hundar. ”Capturing calmness” har gjort underverk för många hundar men om jag förstår dig rätt så kan det inte fungera.
  Du har flera gånger sagt att man aldrig kan sluta lära sig inom hundträning, men trots det vägrar du gång på gång att se att positiv försäkning faktiskt fungerar (även om det inte är menat för alla då det som med vilken ”metod” som helst kan gå fel om man inte förstår vad man gör).
  Jag tycker du ska ge dig själv en chans att förstå det och ta in det med öppet sinne. Sen behöver du inte vända och träna efter det men om du aldrig ens försökt förstå dig på det och sett vilket fantastiskt förhållande dessa människor har till sina hundar och hur bra det fungerar för dom, förstår jag inte hur du kan skriva om det som du gör.

  1. Är ingen expert på Capturing Calmness (faktiskt första gången jag hörde talas om det nu), men kollade upp det lite nu och de instruktioner jag såg var väldigt likt det Fredrik beskriver ovan, dvs. att man inte ska belöna med något som orsakar stress/uppspelthet när man tränar detta…!?

   Mvh,
   Johan

    1. Ingen fara…du kommer nog igen snart. 🙂
     Hoppas Karin återkommer så vi kan försöka bena ut detta… 🙂

     Mvh,
     Johan

  2. Kan du inte förtydliga Karin och Sanna vad du menar? Jag förstår inte heller vad som är fel med det Fredrik skriver, för mej verkar det som ni läser texten och förutsätter att det är fel.
   Jag vet att det är lätt att man gör så om man inte gillar ett tänk eller person. Oftast handlar det nog om ens egen osäkerhet, man är trygg om man är i sin egna box och vågar inte se utanför den.

   1. Synd att ni inte har tid/lust att svara för ämnet är intressant. Det viktigaste jag lär mina hundar är att hitta sitt eget lugn. Dom ska inte gå vid sidan eller ligga och vila med en förväntan på mej och mina belöningar utan njuta av att koppla av. Det känns egoistiskt att hunden ska vara uppkopplad till mej hela tiden. Jag förstår att man ibland måste hitta lösningar för att åtminstonde få ett uppkopplat lugn men då är det hundar med stora problem.

 3. Jag håller med Karin. Jag anser inte att man kan generalisera till att alla belöningar alltid är stresshöjande för alla hundar. Dels fungerar tuggande som stressdämpande och dels är det en träningsfråga att kunna belöna hunden och att den behåller fokus och/eller lugn. All belöning bör inte betyda ”Tjoho, nu är vi klara” utan snarare ”Bra, jag gillar det du gör, fortsätt så!”.

 4. Min kloka hundtränare beskriver inlärningsmoment som ”visa – beröm – belöna”. Beröm skulle motsvara det du, Sanna, beskriver som: ”jag gillar det du gör, fortsätt så!” och belöna är ”Moment slut! Det gjorde du bra!”. Både beröm och belöning kan vara så otroligt mycket olika saker – om man gör det bra. Beröm kan t.ex. vara en lugn smekning, ett stillsamt ”bra” eller ”rätt”. Olika sätt att belöna har Fredrik redan tidigare bloggat klokt om. Så tänker jag att det dessutom är skillnad på inlärning och uppfostran. Och på olika hundar, hussar/mattor och tillfällen/situationer. Det är så otroligt många faktorer som spelar in att det inte går att säga vad som är rätt eller fel. Det kan omöjligt finnas *en* universalmetod. Tänker jag.

 5. Hej Fredrik

  Intressant skrivet och tydliga och bra exempel. Det är märkligt att människor med mjuka metoder ofta är så kritiserande och dömande i sina svar, jag får inte riktigt ihop det.

  Det verkar som vi har kommit ifrån glädjen av samarbete och kontakt mellan hundägare och hund i träning och vardagssituationer. Jag var på en kantarellsökkurs med min hund. Hon var överförtjust. Det var så roligt att hitta kantareller och vi (husse och matte) var lika exalterade som hon. Samtidigt så ropade kursledaren: Belöna – ge henne massor med godis! Det gjorde vi motvilligt, för vi upplevde att godiset snarare blev en distraktion som flyttade fokus från den glädje vi alla upplevde i kontakten och samarbetet med varandra. När vi kom hem kräktes hon upp allt hon fått och efter det fick vi rådet att inte ge henne mat före träning.

  Det är alltså så vi ska göra för att få samarbetsvilliga hundar. Inte ge dem mat före träning eller tävling. De ska vara så hungriga att de gör allt för att mätta sina magar, istället för att glädjas och inspireras av att få arbeta med husse eller matte. Med det menar jag att inte ska sluta belöna våra hundar med godis. Det gör jag också, men jag vill inte att det ska överbrygga den glädje och kontakt jag och min hund utvecklar i vårt samarbete.

  Jag belönar aldrig hundar med godis vid hundmöten. Därför att jag förväntar mig att de ska klara av det. Hellre håller jag den aktuella hunden nära mig, pratar lugnade och låter den se den mötande hunden. Godiset kan komma efteråt, men det är ingen självklarhet. Jag möter ibland hundägare som har problem i hundmöten och tar hunden åt sidan med en godis i handen eller håller en godis i handen under hela mötet. Dessa hundar är ofta så fokuserade på godiset att det knappt märker att de passerar en annan hund. Hur ska de då sätta godiset i samband med att de är duktiga och vad har de egentligen gjort för att få belöning? För mig ser det ser snarare ut som om man belönar ett beteende som man vill ha bort, än ett beteende man önskar sig utav hunden.

 6. Fredrik: Hur gör du för att gå vidare,när (som jag nu förstått,enl din blogg)
  -det är slut i förhållande,och du har förlorat en 10-årig vän.?

  Ärlig och seriös fråga.

 7. Man ska väl fokusera och belöna det man vill uppnå.
  Inte belöna för det som aldrig har hänt. Det är ju ungefär som att man drömmer på natten att ens barn går in på ica och snattar. För att sedan när man vaknar belöna sitt barn för att det varit duktigt och inte snattat. Självklart kan godis vara avledande vid ett hundmöte. Men då är det ju inte egentligen frågan om en belöning. Utan en distraktion för att få hunden att focusera på något annat.
  Det viktigaste måste väl ändå vara att bygga upp en bra relation med hunden. Vilket gör hunden uppmärksam på det man säger utan en massa godis belöningar.
  Och använder man dessutom godis för frekvent. Så tappar det ju en del av den effekt som ger det beteende som man vill uppnå.

  Till exempel om min hund hamnar i ett slagsmål med en annan hund. Så struntar ju han högaktingsfullt om jag står och viftar med en godisbit. Däremot så lyssnar hunden och avbryter om jag och hunden har en bra relation. Därför då överväger det jag säger mer än det roliga att bråka med den andra hunden.
  Och dessutom kan ju belöningar vara så mycket andra saker än godis.
  Men precis som fredrik skriver så är det ju svårt att få hunden att först det rätta i något som aldrig hänt. Eftersom en hund inte analyserar händelser som en människa gör.

Kommentarer inaktiverade.