Blandraser, oregistrerade hundar, eller renrasiga hundar – Mig spelar det ingen roll!

Skärmavbild 2016-05-08 kl. 18.51.07

Träning av polishund med en ödmjuk och skicklig förare.

Skärmavbild 2016-05-08 kl. 18.52.16

Hela helgen har varit underbar. Jag har bara gjort det jag älskar. Varit på sjön, och tränat hund, om vartannat dessutom. Uppe på det bara med människor jag trivs tillsammans med.

Efter dagens hundträning blev det givetvis en kopp kaffe och hundprat. Vid bordet fanns bland annat tre polishundförare. En av dessa är specialsök-förare, en man som för övrigt ska hjälpa mig med LillaNymo en del, mot hennes specialsöksutbildning.

 

Inspelningen av säsong 2 – ”Mitt liv som valp” är i full gång. Jag har redan fått en del kritik för att vi spelar in en del med valpar som inte är registrerade i kennelklubben. Alltså, att det vi gör på så sätt skulle vara oseriöst och inte bra.

Jag kan direkt och utan eftertanke förstå kritiken. Men så fort jag tänker efter i någon sekund – Så förstår jag det inte alls!

Det kryllar av oregistrerade hundar (blandrashundar) i vårt land. Dessa hundar med dess ägare är precis lika bra och viktiga som vilken renrasig individ som helst.
Och även om jag är domare inom kennelklubbsorganisationen, uppfödare, och aktiv inom organisationen, så har jag NOLL problem med detta. Tvärtom så är det minst lika viktigt, och inte minst lika givande för mig som hundälskare.
Sen är det klart att jag tycker alla ska vara med i Svenska kennelklubben, men det är absolut inget måste för att jag ska förälska mig i en hund, eller för att jag ska vilja hjälpa en hundägare.
Dessutom hoppas jag kunna övertyga dessa om att gå med i vår förening/organisation.

Jag älskar hundar – Blandraser/oregistrerade/renrasiga – Jag älskar hundar!

 

Och i programserien ”Mitt liv som valp” så kommer det att vara lite blandad kompott, och det är jag glad för 🙂

 

 

 

 

8 svar på ”Blandraser, oregistrerade hundar, eller renrasiga hundar – Mig spelar det ingen roll!”

 1. Bra sagt! Har själv haft båda delarna. Å alla är lika fina på sina sätt. Men tyvärr så kan man känna sig lite utfryst med blandis på vissa kurser.

 2. Glädjande att du skriver positivt om blandisar! Det gör mig så ledsen att min fantastiska jämthusky, ett resultat av en tjuvparning, enligt vissa ”hundrasister” skulle vara mindre värd…

 3. Hej Fredrik!
  Hur ska man göra för att få kontakt med dig??? Har ett akut problem med min hund. Som jag behöver råd för hur jag ska hantera på bästa sätt. Annars kanske jag blir tvungen att omplacera eller avliva henne! Tacksam för svar! / Maria

  1. Fredrik föreläser ibland på olika ställen eller har ”drop in” träning på tex en djuraffär. Det går nog att maila honom också och han svarar när han har tid. Han brukar även tipsa om andra instruktörer här på bloggen.

   Ett tips är att inte hota med avlivning om du inte får hjälp. Även om problemet känns svårt och akut för dej så tycker inte jag att det är riktigt snällt att skriva så. Det kan inte kännas bra att få veta att ” om du inte svarar och har tid” så avlivas en hund. Det finns mänga bra instruktörer som tar i mot kunder/hundar som du kan vända dej till. Lycka till!

 4. Oregistrerade hundar är för mig de hundar som inte är reggade i jordbruksverket. Där hoppas jag att de Feedrik förespråkar att alla reggae sina hunda. För många gör det inte trots att det är lag på det.

  Eller menar du oregistrerade hundar de hundar som är renrasiga utan papper? Om så är dessa inräknande som bland raser.

 5. Vad härligt att höra att du älskar alla hundar och inte bara dom renrasiga! Det är ett tecken på att du är en bra människa och i helt rätt roll.
  Kram från en blandrasmatte-med-adopterad-hund-från-Irland-som-är-ett-av-dom-bästa-beslut-jag/vi-gjort-som-hjälpte-henne-till-ett-hem. Vårt hem.

Kommentarer inaktiverade.