Presentera inte ”repriser” för hunden.

Skärmavbild 2016-05-09 kl. 18.27.12

 

– HUNDAR I VARM BIL MÅSTE VI HJÄLPA VARANDRA ATT DET INTE FÖREKOMMER. DET ÄR VIKTIGT OCH DET HÄNDER VARJE ÅR, FLERA GÅNGER PER ÅR TILL OCH MED. VAR VAKSAM, PÅMINN VARANDRA, TA ANSVAR –

 

Frågor om ”besvärliga hundmöten” fortsätter att komma i massor. Jag har skrivit flera gånger om detta på bloggen, och jag gör det igen. Kanske lite annorlunda, men ändå.

-Du måste veta hur du tycker ett bra hundmöte ska se ut. Vet inte du det själv, då är det omöjligt för dig att lära hunden, och omöjligt för hunden att göra rätt. Bestäm dig och vik inte från din egen vilja eller uppfattning. Det måste vara målet.

-Att ett besvärligt hundmöte är att hunden gör utfall mot en mötande hund, det är vi sannolikt överens om. Men om du tränar detta och får bort själva utfallet – Fullfölj mot ditt uppsatta mål och nöj dig inte med att hunden går vid din sida men ”raggar” (bara som ett exempel). För nöjer du dig här, då är det fullskaliga problemet snart tillbaka.

-Många är nöjda när hundmötet är över, och låter sin hund rusa ut för att nosa/kontrollera efter den andra hunden. Det är fel. Tillåter du detta då är du väldigt inkonsekvent mot hunden. Har din hund varit duktig och uppfört sig som du vill vid själva hundmötet, vik då inte från din uppsatta målsättning och låt din hund engagera sig i den andra hunden efter mötet.

-Belöna rätt uppträdande, men fundera en stund över hur belöning ska se ut. Kanske kan belöningen bara vara en smekning av hundens kind. En boll eller annat kanske gör att hunden ”tappar bort” vad den just gjort och inlärningen blir låg. Belöning av naturliga beteenden blir ofta inte bättre om man belönar med godis eller leksak. Ofta belönas dessa naturliga beteenden med naturliga belöningar (relation).

-Vänta inte på att hunden ska göra fel. Förekom och hjälp istället hunden att göra rätt.

-När hunden gör fel, låt den förstå det! Hur ska den annars lära sig. Försöker du få bort detta bekymmer med endast – belöna rätt beteende, nonchalera fel beteende – så kommer du inte att lyckas. Finns givetvis undantag, men som regel vill jag påstå att det är så.
Hur ”talar jag om” för hunden att den gör fel?
Genom att visa med mimik, kroppsspråk, röst, kanske också med fysisk kontakt. Inte mer dramatiskt än när du gör samma sak mot din partner. Du kanske kramar partnern hårt när du vill visa att du älskar hen. När du är besviken kanske du pekar till hen med ett långfinger……… Hundar är inte korkade, de förstår (om du har en bra relation med din hund vill säga)

-Var konsekvent!!! konsekvent på så sätt att – Låt hunden leka med sina lekkamrater. Men på promenader är det just promenad, inget annat!

-Många tror att deras hund uppträder på ett dåligt sätt vid hundmöten pga rädsla eller oro. Det förekommer givetvis, men ofta handlar det inte alls om det. I alla fall inte rädsla eller oro inför en annan hund. Snarare att hunden blir stressad och frustrerad över att DU inte talar om/visar hunden hur ni gör i er flock vid hundmöten. Om jag får gissa kanske ett hundmöte på trettio handlar om osäkerhet/rädsla. I de allra flesta fall handlar det om frustration, osäkerhet mot sin ägare, inkonsekvens med mera.

-Att avleda hunden vid hundmöten för att på så sätt undvika konflikter. Det kan vara ett bra sätt om det fungerar. Men blanda inte ihop den lösningen med att ”lära” hunden att vi inte bryr oss om andra hundar.

-Även om du ska vara konsekvent och ha en bestämd målbild, var noga med att inte gång på gång presentera ”repriser” för hunden. Var konsekvent i vad du vill och vad du kräver, men variera hur. Belöna olika, träna olika.

 

 

3 svar på ”Presentera inte ”repriser” för hunden.”

  1. Hej! Jag har läst några böcker från dig och andra hundkunniga, följt de program jag kunnat av din show samt andra populära shower med ”problemhundar” (vill inte kalla dem det men vet ej vad jag ska skriva)
    Jag har dock aldeig hittar någon beskrivning av det problem som just jag har med min hund. Som vissa vet så är amstaff ganska pratiga av sig… Speciellt min. Det gör mig inget, förutom när vi möter andra hundar. Han skriker som ett barn, gör absolut inga utfall eller morrar osv. Men skriker/pratar väldigt mycket. Inte varje hundmöten kanske 6/10 går bra sen går det inte så bra… Vissa påstår att detta inte är ett problem eftersom han inte gör utfall. Men folk blir livrädda för honom och framförallt så lider ju min hund. Jag försöker med att ha godis i handen. Att kasta en pinne/leksak, att gå ner i diket och få han söka. Men det går bara inte jämt… Finns det något tips du har? För han blir helt okontaktbar tyvärr
    Mvh

  2. Jag ska träffa Leif på onsdag. Jättebra att ha läst det här innan! Jag har nog kört lite för mycket nonchalera beteende tidigare.

Kommentarer inaktiverade.