Kan din hund ”sitt” på kommando? Jag är inte så säker!

Skärmavbild 2016-05-10 kl. 19.18.20

Två schäferlånghår – två jag själv fött upp – en ”ras” som tills bara för några år sedan inte var godkänd och klassades som defekta, och ”nollades” på utställning.
Men nu är även långhår godkända som ras. Och det är väl nästan en självklarhet kan man tycka, även om det tog mer än 100 år att komma på det 🙂

En fantastiskt fin bild.

 

Du missar väl inte tävlingen på instagram @agriahund ?
Där du bland annat kan vinna en privatlektion med mig 🙂 🙂

Skärmavbild 2016-05-10 kl. 19.21.18

Gå in och tävla !!!  🙂

 

Att inte träna med ”repriser”, något jag tog upp i bloggen igår. Då i problematiken ”besvärliga hundmöten”.
Men att variera sig i träningen gäller i allra högsta grad all träning av hunden.

Vi tar exemplet ”sitt” på kommando. Det tror jag nästan alla hundägare säger att deras hund kan. Och det stämmer säkert, i alla fall om man gör på ett visst sätt då man säger kommando-ordet.

Stå framför hunden, visa en godis och säg ”sitt” – hunden sätter sig! Men vad händer om du lägger dig ner framför hunden och inte visar en godisbit, sätter den sig ner lika bra då? Eler om du ställer dig bakom hunden, eller med ryggen mot hunden? Eller varför inte låta hunden vara i ett rum, och istället ställa sig själv i ett annat rum… funkar kommandot då?
Hur fungerar det om en vän till dig låter hunden lyssna i telefonen då du är någon annanstans och säger över telefon att hunden ska sitta?

Min hund kan kommando-ordet ”sitt” – Ja i så fall ska det fungera i alla ovan nämnda fall. Om inte, då kanske din hund är duktig men du har lite mer att träna på 🙂

Så här anser jag att man ska tänka då det gäller all träning av hunden. Inte minst för att skapa variation i träningen, men också för att allt hela tiden kan bli bättre.

Här tycker jag du generellt ska bli mer uppfinningsrik och variera dig mer. Det kommer både du och hunden tjäna på. Och jag garanterar dig att du och din hunds relation kommer bli än bättre.

 

INSTAGRAM

Jag har nu två olika instagramkonton. Bland annat @hundcoachen, där jag hädanefter endast kommer lägga upp hundrelaterade saker. Inget annat.
Men sedan har jag också sen ett dygn en privat instagram @fredriksteen007 . Där kommer det vara en hel del hund, men också mycket annat. @fredriksteen007 är alltså min högst privata instagram, och den får du gärna följa om du vill följa mig privat. Men kom ihåg @fredriksteen007 är min PRIVATA instagram och den är inte på något sätt kopplat till någon av mina arbete eller uppdrag.
Välkommen!  🙂

 

 

 

8 svar på ”Kan din hund ”sitt” på kommando? Jag är inte så säker!”

 1. Bra att de kan sitt men ingen dock nödvändighet o vardagen. Många uppfödare som ställer ut sina hundar hoppar över att lära detta. Funkar bra ändå. ”Stanna” är en större nödvändigthet

 2. Hej Fredrik
  Tänkte höra med fig om du vet någon bra kennel för schäferhund.
  Skulle så gärna vilja ha en schäfer (familjen har haft schäfrar sen jag va liten) har tittat lite på piastigens kennel uppe i Dalarna men undrar om du vet någon i Stockholms området som är bra. Mvh Carol

 3. Att träna ”Sitt” är bra för tävling och som hjärngympa. I vardagen däremot (som Mia tar upp) använder jag mer dämpande kroppssignaler för att signalera passivitet, vilket får hunden att sätta sig eller lägga sig.

  Man kan i värsta fall bli orättvis om man, som en del, tror att ”han förstår allt jag säger”. Hundar ser vad vi ”säger”. Att lägga mindre vikt vid det talade språket är nog något som de flesta nya hundägare behöver tänka på.

  Jag tävlade med min första hund och jag upptäckte att jag måste variera sitt-träningen väldigt mycket innan hon verkligen förstod. Till exempel, tidigare hade hon lagt sig om jag sa ”Sitt” när hon redan satt. Logisk reaktion enligt hunden! ”Jag sitter ju redan, det måste vara något annat1” Men när hon verkligen kunde Sitt så lyfte hon lite på rumpan och satte ner den igen! Då var jag stolt. Jag definierade ju ”Sitt” som ”sätt ner rumpan och därefter avvakta i denna position”.

  Det är jättebra att du tar upp detta Fredde, för exemplet visar att även om enstaka berömda hundar har lärt sig namnet på flera hundra leksaker så är hundens naturliga inlärning mycket mera att läsa av sin människa, än att HÖRA våra ljud. Hundarna själva har en ganska begränsad lätes-repertoar. Det är kroppsspråket som är det viktiga.

  Med detta sagt så har jag läst att en vanlig familjehund trots allt under livet kan komma upp i förståelse av 50-100 ord ungefär och det räcker ju långt!

  1. HA HA HA!!!

   Enkom en kommentar för att få en liten ”SEO-länk”, snacka om att länken är HELT irrelevant … väx upp, gör ditt jobb lite bättre, än att spamma kommentarer ute på bloggar 😉

   ROI:en är inte speciellt bra, finns betydligt bättre saker att göra som en SEO 😛

 4. Japp, det kan han, både sitt o plats 😀 Gillar detta med ordförståelse 🙂

  1. I alla situationer? I doubt that 😉

   Det är en av frågorna jag ställer första gången jag träffar någon jag ska hjälpa.

   Ofta får jag svaret: ”Ja, klart den kan” 😮

   Men, det är inte så självklart. Ofta är det samma lika situation, varje gång hunden kommenderas till sitt.

   Därefter ber jag hundägaren att koppla loss sin hund (i inhängnad alt. i lååång lina) och när hunden är på +25 m från oss, ber jag ägaren kommendera ”Sitt”.

   Än har INGEN jag försökt hjälpa haft en hund som ”kan sitt”, för kan den ”Sitt”, så gäller det på 25 m, 5 m. 50 m … vilket avstånd som helst, vilken situation som helst … de allra flesta hundarna kan inte detta.

   Varför?

   Här kommer det enkla svaret: ”Hundar har extremt svårt för att generaliseras, vi människor har extremt lätt för att generalisera”

   Eftersom vi människor har extremt lätt för att generalisera, så när vi väl lärt oss sitt, kan vem som helst ropa ”Sitt” i vilken situation som helst, och vi förstår att vi ska ”sitta”, det gör inte hunden, just för att situationen på 25 m har troligen aldrig inträffat tidigare, och den FÖRSTÅR inte kommandot ”Sitt” då, för i hundens värld, är det inte samma sak som sitt rakt framför, sitt vid sidan, sitt där eller där eller där …

   Därför man behöver träna i så många olika miljöer, på så många olika avstånd, som möjligt med en hund, det behöver man som tur är, inte med ”människobarn” 😀

   1. Och varför skulle just min hund inte kunna det ? Du har inte en aning om HUR jag tränar o varför, eller hur ? 😀 Förra hunden kunde sitt, plats, loss på olika platser/miljöer/avstånd.

Kommentarer inaktiverade.