”Hemläxor” – klart underskattat!

Skärmavbild 2016-05-15 kl. 20.06.12

 

 

Så var det bara några timmar kvar på den här helgen. Och helgen har för mig gått i skyddshundens tecken. I går IPO-prov, och idag vidareutbildning av polishundar och en del unghundar.

Skyddsdressyr är otroligt kul och intressant, men det som tyvärr slår mig alltför ofta är att väldigt många går in på plan för skyddsdressyr och mer eller mindre omedelbart hamnar i konflikter med sin hund.
Och just konflikter med sin hund – Det är helt värdelöst!
Gäller dock inte mina träningskamrater eftersom vi är som hökar på varandra just om detta.
Tänk dig att starta en agility eller lydnadsträning med hunden, men först sätta dig och hunden i enorma konfliktsituationer – Helt värdelöst!

Skyddsdressyr ska precis som all annan träning bygga på att – hunden får fördel i att göra rätt – att hunden inser och lär sig vilka beteenden och uppträdanden som tar hunden dit den vill.
Det som dock är lite problematiskt med skyddsdressyr mot annan hundträning är kanske att hundarna man utbildar till skyddshundar, i alla fall tjänstehundar, många gånger har mycket mer resurser än den ”vanliga hunden”.
Men desto viktigare är det då att arbete efter tekniken – ”få fördel i”.

Dagens träningspass, fyra hundar + LillaNymo :-), gick i alla fall väldigt bra. Gör förarna sina ”hemläxor” då kan det här bli hur bra som helst.

”Hemläxor”, det är just hemläxor. Någon hund kanske inte släpper direkt då föraren säger ”loss”. Det blir hemläxa till nästa träningspass. Eftersom den träningen (i skyddssammanhang) kan bli konfliktfylld – Då får du lösa detta hemma. Nästa gång vi ses då har du lagt ner ett antal dagar på just ”loss” och gjort en överinlärning på detta – Då kommer det inte heller vara några problem i skyddsarbetet.
Kontakt/kontroll likaså….. Denna träning blir också hemläxa. Överinlärning på detta och sedan lägger vi in det i skyddsarbetet helt utan konflikter.
Det är vägen till en framgångsrik skyddsdressyr, inte konflikter!

Det här med ”hemläxor” gäller även i annan hundträning/problemlösning.

”Min hund lyssnar inte på mig vid hundmöten, jag behöver hjälp” – Hemläxa att få till en bra relation, sen hjälper jag dig.
Ofta behövs inte ens min hjälp då! Och skulle det ändå behövas så är det bara detaljer som måste fixas till. Men att ordna exempelvis – besvärliga hundmöten – utan att ägaren och hunden har en fin relation, det går inget bra.

”Min hund jagar vilt, jag behöver din hjälp” – Hemläxan kanske blir att ägaren får kasta/sparka ut två bollar hunden gillar. Den bollen hunden vill jaga efter får den inte jaga. Däremot tillåter hundägaren hunden att springa efter den andra bollen….
Funkar det, då kan jag hjälpa till med det sista i att lära hunden att inte jaga vilt.

Och så vidare…..

Men mitt i denna underbara helg så har vi också hunnit med ett barnkalas.
Min fina och otroligt underbara son – William – fyllde nio år idag.
Jag älskar mina barn så att det gör ont då jag tänker på det.
Stort grattis William!
Skärmavbild 2016-05-15 kl. 20.05.54

 

 

 

3 svar på ””Hemläxor” – klart underskattat!”

  1. Men om hunden lyssnar (lös) 8 ggr av 10 och det 2 sista gångerna så lockar viltet mer än att lyssna på ”nej, hit!”. Hur ska man tänka då?? När det funkar TYP alltid, men ändå inte alltid.. Är det ett konstant koppelliv som gäller då för den hunden??

  2. Jag läste en hästblogg som jag tycker var bra ang. senaste diskutionerna här. Silverbjalke.se blogginlägg 16/5.
    Iden om tävlingar i grundridning känns som en bra ide även i hundsammanhang.

  3. Skulle du kunna skriva ett inlägg om bra generella tips på hur man får bra relation med sin hund? Detta måste nog vara det viktigaste när det gäller hundägarskap, och jag tror inte det är så självklart för många.

Kommentarer inaktiverade.