Jag lever ett hundliv.

Skärmavbild 2016-05-18 kl. 14.30.25

Hund på dagarna i mitt arbete, hund på kvällarna med mina egna, hund på helgerna….. hund, hund, hund, hela tiden hund 🙂

Tröttnar jag aldrig?
Nej, det vore som att tröttna på människor. Man lär sig något varje dag. Varje hund är en egen individ. Träning och lösning av problem måsta alltid individanpassas. Varje dag händer något man aldrig varit med om – Jag har verkligen världens bästa jobb och världens bästa liv!

Och som jag brukar säga då jag föreläser framför allt – Min kunskap får andra bedöma, men då det gäller erfarenhet, då är den svårslagen!

Det finns fotbollsspelare med 40 års erfarenhet som är dåliga, det finns fotbollsspelare som har 5 års erfarenhet och glänser. Så erfarenhet är inte allt. Men kunskap tillsammans med erfarenhet, det gör en ödmjuk inför det man håller på med.

Jag har inte levt en enda dag i mitt liv utan hundar.
Jag har tränat hundar aktivt sedan jag var kanske sju,åtta år.
Jag började tävla med egna hundar i tonåren.
Jag har hjälpt till med utbildningen av tusentals hundar.
Jag har utbildat cirka 25 hundar i olika tävlingsgrenar och klasser. Ibland på endast meriteringsnivå, men också på VM nivå.
Jag har arbetat som tf. hundansvarig på bevakningsföretag.
Jag har under en längre tid hos polisen utbildat hundansvariga till bevakningsföretag. Utbildat en rad egna tjänstehundar till väktare och polis.
Arbetat som lärare/instruktör på polishögskolan och Rikskriminalpolisen.
Vad jag känner till är jag en av de få civilister som genomgått polisens besiktningsmannautbildning (mentaltester av polishundar och ”farliga hundar”)
Jag är utbildad och aktiv tävlingsfigurant, domare i både IPO och utställning (endast schäfer då det gäller utställning), jag är, som jag känner till, den enda SV domaren i IPO i Sverige (SV – Tysk domarutbildning), jag är avelskorningsdomare, jag har varit runt i världen och hållt på med hund…. och så där håller det på i princip hur mycket som helst…

Men var anser jag att den genuina hundkunskapen kommer ifrån? – Det är ifrån egentid med hundarna själva. I hemmet, på träningen, vid problemlösning, i träningsgrupper, på promenader i skogen och så vidare.

Den gamla dressyrchefen på Statens Hundskola sa vid ett tillfälle under en teori-lektion (han gillade inte teori) – ”Vad jag vet är det ingen som lärt sig simma med hjälp av en bok. Det gör man bara genom att bli blöt” – och det är så sant!

Idag har vi bland annat spelat in en del för teve, men jag har också passat på att besöka en butik, en yrkesbutik, för att låna deras lokaler till att träna lite specialsök med LillaNymo. En annorlunda miljö med mycket störningar och lukter. Jag filmade en del av sök-träningen och om någon vecka kan du se det materialet på Nyhetsmorgon. Men jag återkommer till det.
Nu på fredag i Nyhetsmorgon ska vi visa LillaNymos och min lydnadsträning inför hennes eventuella uppgift som polishund i framtiden. Missa inte det!

 

 

 

 

7 svar på ”Jag lever ett hundliv.”

 1. Okej,måste bara skriva några meningar.
  Det här: ”det vore som att tröttna på människor.” Jo,det kan man absolut. Tröttna på människor alltså,däremot inte hundar.

  Sen det här: ”Vad jag vet är det ingen som lärt sig simma med hjälp av en bok. Det gör man bara genom att bli blöt”,där håller jag helt med,men förstår inte varför Cesar M kritiseras så mycket för han inte gått utbildning,utan han lärt sig ”genom att bli blöt”
  (jag säger inte han gör allt rätt,men uttrycket..)

  De första meningarna stämmer med mig:
  ”Jag har inte levt en enda dag i mitt liv utan hundar.
  Jag har tränat hundar aktivt sedan jag var kanske sju,åtta år.
  Jag började tävla med egna hundar i tonåren.”

  Själv har jag växt upp med polishundar och varit med i div utbildningar. Jag har däremot inte varit aktiv och tävlat i skydd. (där har mitt intresse räckt med att iaktta)

  Jag vet inte riktigt vad du vill visa med dina erfarenheter,men visst,imponerande. Inte minst din ork och ditt intresse. 🙂

 2. Sedan, oavsett om du läser en bok, en artikel, så är det ändå teori som ligger i botten … oftast.

  Du tjötar ofta om ATT du diskuterar hund, problem och lösningar med andra, och det är en form av ”teori”, det vi gör här i bloggen, det vi diskuterar är också teori …

  Detsamma gäller när du ska lära dig att simma, det gör du tyvärr inte enbart genom att ”kasta dig i vattnet och sprattla runt”, nej, oftast handlar det om att en ”instruktör” ger dig ”tips” om hur man ska göra, för att simma.

  Japp, det är också teori …

  Det med 30 års erfarenhet, är inte alltid 30 års erfarenhet.

  En gång i tiden sa en rutinerad hundperson till mig, då jag själv i början ifrågasatte min egen kunskap: ”En som hållt på i 30 år, men bara använder sig av första årets kunskap, om och om igen, har egentligen bara 1 års kunskap som repeteras år ut och år in”

  ÄVEN om man är en ”praktiker”, och självlärd, så krävs det ofta vidareutbildning, konstant! oavsett om det gäller hundträning eller programmering eller något annat, just för att vi leveri informationsåldern, där ny kunskap kommer hela tiden, inom i stort sett alla ämnen/allt vi sysslar med.

  Just say’in, och menar detta utan att förringa din kunskap, men det finns många sätt att ”flå en hund” 😮 😛

  1. Men, finns så klart undantag, och det är de som forskar, dock bygger forskning ändå på någon form av teorier, som då också kommer från ”praktisk tillämpning”, men under forskning/studier, plitas allt man gör ned och även resultaten efter sina försök.

   Först DÅ kan man veta ”om ens praktiska arbete” är ”rätt”, dock krävs det att man allvarligt försöker med andra ”test” (metoder) för att kunna utesluta det ena mot det andra, mot vad som är mer rätt.

   Annars blir det lite som inom dieter, där LCHF:arna säger att ”de studier/praktik” de tillämpar är de rätta, eller så är det kanske ”en mer vegetarisk kost” som är den rätta (typ: the China Study)

   Ja ja … ska sluta svamla nu, men som sagt. Finns många sätt att ”flå en hund” 😛

 3. När det gäller levande varelser är det väl ändå den praktiska erfarenheten som räknas, oavsett hur mycket teori man ”läst”/läst ? Plus lite vanligt sunt bonnförnuft !

  1. Nja skulle jag säga. Problemet är att vi alltid skapar oss en egen teori även på våra praktiska kunskaper och om vi då ska förklara eller göra om något kan det lätt bli fel om man gjort en felaktig slutsats för varför något fungerar.

   Detta kan vi se resultera i bl.a. att folk försöker göra som de blivit informerade men inte uppnår det önskade resultatet då förklaringen baserad på praktisk erfarenhet helt enkelt är felaktig.
   Dessa felaktiga saker man då försöker göra kan i bästa fall bara vara helt verkningslösa men jag har även sett fall där de är direkt kontraproduktiva och ibland utsätter ett djur för helt onödiga påfrestningar/negativ upplevelser.

   Tittar man på alla mänskliga påhitt historiskt sett så finns det hur många exempel som helst på saker vi idag anser vara helt vansinniga men som då helt enkelt var slutsatser baserade på tidigare praktisk erfarenhet.

   Jag vill absolut inte förringa praktisk erfarenhet, snarare tvärtom, men historien visar att vi inte heller kan förringa teoretisk kunskap.
   Problemet/utmaningen skulle jag säga är snarare att lära sig använda/tillämpa den teoretiska kunskapen i praktiken och det största felet jag upplever vi gör är att vi inte stämmer av om vår slutsats är i linje med våra övriga slutsatser eller om den är i konflikt med dem. Tycker mig uppleva flera gånger att folk hävdar att det är på ett visst sätt för att i nästa stund argumentera för att det inte är så, vilket väl ändå måste vara kontraproduktiv för oss själva och/eller våra hundar…!?

   Mvh,
   Johan

  2. Man kan väl säga att det är lite 50/50 teori/praktik. (Oavsett vilka djur det handlar om)

   Sen är det,som Patrik skriver,inte antal år som räknas,utan man behöver följa med i utveckling,forskning och nya rön hela tiden. Läsa,umgås och prata med hundfolk och leva med hundar.

   Kan personligen säga att jag lär mig hela tiden,bl.a genom intressanta diskussioner här på bloggen.

   Och,Fredrik,du får gärna ta upp lite ”djupare”,”svårare” saker,än besvärliga hundmöten och drag i koppel osv. Det tror jag de flesta kan(?)

   Har sett några frågor här som aldrig fått dina svar,eller blivit dina ämnen.
   Undrar om du missat eller helt enkelt inte kan svaret/lösningen på?

 4. Jag håller med Patrik i det han skriver.
  Sen din merit lista Fredrik har du visat flera ggr.
  Det jag alltid tyckt varit märkligt är att du gärna slänger upp din merit lista men ändå sen alla år bakåt fastnat i lydnads träsket. Endast.
  Mycket märkligt att du inte lyssnar på flera som har annan kunskap tex i kommunikation.

Kommentarer inaktiverade.