Du gör hunden manisk!

Skärmavbild 2016-05-19 kl. 12.30.18

Den här godingen har jag träffat och arbetat med lite idag…. jag har verkligen världens bästa jobb!

 

Oj så fel det kan bli då man försöker lösa ett problem med sin hund med utgångspunkt i att hundens beteende är rädsla, och så är det inte det!
Här måste man verkligen passa sig, anser jag.

Ta ”besvärliga hundmöten” som ett exempel. Hunden är ”aggressiv”, frustrerad och väldigt aktiv vid hundmöten. Ägaren utgår ifrån att det här handlar om rädsla och beslutar sig för att hunden ska få hälsa på många snälla hundar för att det här ska gå över.

Men om hundens beteende vid hundmötet inte alls handlar om rädsla utan istället om att den vill aktivitet, att den mår bra att göra dessa utfall, att den helt enkelt tycker det är ”kul”, eller att hunden känner att den får fördel i att göra på det här sättet. Och att hunden faktiskt vill träffa många hundar just av anledningarna ovan……

Tänk dig hunden och hundens favoritboll. Bollen betyder allt för hunden och så fort ägaren tar fram bollen så blir hunden glad, stressad, frustrerad och aktiv. Efter en tid då hundägaren tagit fram bollen då och då, och lekt med hunden och bollen – Avtar då intresset för bollen, eller ökar intresset och hunden blir än mer manisk på bollen?

Hundar fungerar inte på samma sätt som många av oss människor gör. Vi gör något som är kul, tycker det är förbaskat kul en period, sedan ledsnar vi. Så funkar inte hundar, tvärtom blir det ofta mer och mer maniska istället.
Det är exempelvis därför vi har hundar som jakthundar, som specialsökhundar, med mera. Vi riktar deras mani åt ett håll och använder oss av den manin.

Ofta blir lösningen med besvärliga hundmöten, då vi tänker fel, just att förstärka något vi vill få bort. I alla fall om vi tror att det beror på rädsla, och så gör det inte det.

Och om vi pratar om något vi kanske lite slarvigt kallar ”mani”, då måste vi många gånger hjälpa individen att få stopp på den. Det gör vi inte genom att låta den pågå, då förvärras manin istället.

Varför är en hund besvärlig vid hundmöten –

1/ Hunden har aldrig lärt sig hur ägaren/flockledaren vill att flocken ska uppträda vid ett hundmöte.
2/ Ägaren har ofta under en lång tid innan själva problemet är ett faktum, ofta utan att veta om det, själv skapat problemet genom att uppmuntra sin hund till lek och intresse för främmande hundar.
3/ Osäkerhet över vad ägaren gör och hur denne beter sig vid hundmöten. Inkonsekvens, stress, olika regler varje gång osv.
4/ Osäkerhet för andra hundar. Det förekommer givetvis, men är betydligt mer sällsynt än vad många tror och uppfattar.

Nu måste jag arbete lite mer, sedan blir det en fin skogspromenad med jyckarna, och efter det en fest, en boksläpp – fest, med en mycket känd deckarförfattare. Ska bli skoj!

3 svar på ”Du gör hunden manisk!”

 1. Du borde ha en tävling där man vinner att du kommer hem tränar en hund x antal ggr.
  Har en supergo Basenjitik som jag gärna tränar upp lite o lär mig mer av.

  Mvh/ Anna – Karin

 2. Hej Fredrik! Hur ska man göra när man har 3 hundar varav 2 av dom skäller som idioter och drar mot folk utan hundar och med hundar? Vi kan inte gå i vårt samhälle med alla tre. En av dom är helt tyst och går jättefint när den är själv men med flocken är det som den vill döda alla han ser. Folk blir t o m rädda. Försöker man tysta honom så kan han bita mot mig men samtidigt viftar han på svansen. Det är lika i bilen så vi måste ha skynke över buren. Annars gallskäller dom när dom ser folk. Har du något bra knep?

  1. Träna/gå ut med en och en. Vänd,gå omväg när ni möter folk/andra hundar. Kör kontaktövningar,börja inomhus om hunden behöver det (utan störningar)

   Hundarna verkar hetsa upp varann i flock och då är din korrigering helt ”onödig”,den kan t.o.m förstärka deras obalans.

   (Att han viftar på svansen när han biter mot dig beror på han är uppjagad, har inget med glädje att göra)

Kommentarer inaktiverade.