Du skapar osäkerhet hos hunden genom att inte ställa krav på hunden!

Skärmavbild 2016-05-26 kl. 14.16.03

Skärmavbild 2016-05-26 kl. 14.31.22

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/så-skyddar-du-din-hund-mot-fästingar-3383892

 

Två veckors intensivt arbete gör nu en liten paus, och allt kan återgå till lite mer normal nivå.
Jag har arbetat i dessa två veckor, varje dag och långa dagar, helt uteslutande med hund och andras hundar.
Och en gemensam sak jag tänker på varje kväll då jag lägger mig för natten, det är att väldigt många hundägare är väldigt elaka mot sina hundar.
Inte för att hundägaren vill, inte med flit eller uppsåt, utan på grund av rena tankevurpor.

Hunden vet inte hur den ska uppträda vid hundmöten – ingen flockledare har berättat det för hunden!
Hunden vet inte hur den ska göra då det kommer besök – ingen flockledare har berättat det för hunden!
Hunden vet inte, hunden vet inte, hunden vet inte………..

Jag vet att många nu kommer att bli irriterad på mig, kalla mig gammelmodig och okunnig, skriva protestlistor till mina arbetsgivare där man ifrågasätter min gamla metoder och hur mina arbetsgivare kan ha mig som samarbetspartner….

Men det jag nu säger är rätt!

Barn och hundar, här finns många likheter. Tänk dig nu följande –
Jag väcker inte mina barn på morgonen, de får gå upp i tid helt själva för att komma till skolan. Jag plockar inte fram frukost till barnen, för det vet jag att de klarar själv. Jag säger inte åt barnen när det är dags att lämna bostaden… osv

Men jag belönar ändå rätt beteende. Försover dem sig på morgonen så ignorerar jag bara det. Kommer de försent till skolan, då ignorerar jag bara det. Gör de inte sina läxor, då ignorerar jag det. Går de inte och lägger sig i tid, då ignorerar jag….Men, när barnen gör rätt, då belönar jag givetvis.

Jag anser att detta skapar otrygghet hos mina barn. Jag anser att det är min uppgift som pappa att hjälpa barnen att klara av allt detta. Att ställa krav på barnen att gå till skolan, att ställa krav på barnen att göra läxor… osv.
Visst belönar jag också. Men att ställa krav, och att ge belöningar det är inte motsatser till varandra. Tvärtom anser jag – Krav så att saker görs rätt, belöna då individen gör rätt!

Om man då inte ”berättar” för hunden vad vi vill att hunden ska göra i olika situationer, om man då inte är den ledare hundar behöver, och istället bara låter hunden gissa sig till vad den ska göra i olika situationer – Det skapar oro och en stress hos hunden som i sin tur ofta eller jämnt blir felbeteenden.

Att inte ställa krav på sin hund (rätt krav, individanpassade krav, krav en hund har lätt att ta till sig), att ställa dessa krav, att inte finnas där som en trygg och tydlig ledare som ”visar vägen” i olika situationer där hunden faktiskt inte vet hur den ska uppträda – Det skapar en otrygghet!

Tänk dig en flock hundar, hur gör dom, hur ser det ut i flocken?

Det är självklart så att om jag har en liten hund som aldrig fått reda på hur ”man ska uppföra sig” vid exempelvis hundmöten, det är självklart så att denna hund känner sig osäker och ”ensam” i den här situationen.
Och ifrån detta måste hunden klara sig själv, och felbeteenden uppkommer.

I en flock ställs krav. Hundarna ställer krav på varandra, och det är ett måste för att djuren i flocken ska känna trygghet och harmoni.
Din hund har också en flock – Det är du och din familj!

Blanda inte nu ihop ”krav” med bestraffning!
Blanda inte ihop ”hur hunden ska uppföra sig vid möte av andra flockar” med exempelvis lydnadsträning där jag uteslutande använder mig av positiv förstärkning.

Mina barn måste gå upp i tid för att hinna till skolan. Det är ett krav jag ställer på dem. Inte genom våld, inte genom bestraffning – Men upp ska vi! – alltså en kravställning som inte är förhandlingsbar och som inte på något sätt är eller ser otäck ut. Tvärtom är denna kravställning relativt kärleksfull.

 

Kände bara att jag måste få ur mig detta, det är viktigt!!

 

 

 

 

16 svar på ”Du skapar osäkerhet hos hunden genom att inte ställa krav på hunden!”

 1. Den uppenbara följdfrågan är hur man ställer krav. Hur visar jag för hunden vad som är fel.

  Det känns ibland som min hund inte fattar när jag säger vad som är fel. Han är glad och viftar på svansen ändå.

 2. Så rätt ( enligt mig )
  Mamma till tre barn,nu vuxna och jag har alltid liknat hund uppfostran med att fostra mina barn.finns många likheter.

 3. Hej Fredrik!
  Jag skulle vilja rådfråga dig och hoppas verkligen att du har tid att svara!
  Sen 7 år tillbaka har jag en liten hund. Han heter Hugo och han sover alltid i sängen och har gjort det sen dag 1.
  I sommar kommer jag och min sambo få hem utökning i familjen – en rottweiler hane.
  Och han kommer inte få plats i sängen, iallafall inte som vuxen. Så han kommer få sova på golvet i en hundkurs bredvid.
  Min fråga – hur borde jag göra med Hugo? Känns som att han kommer bli jätteledsen om han ska sova på golvet helt plötsligt.. Men orättvist för rottisen om Hugo sover i sängen och inte han?
  Sååå tacksam för svar !!!

  1. Jag har inte samma regler för mina hundar( och katter) och det fungerar bra. Din nya hund kommer växa upp med att sova i korgen och kommer inte ifrågasätta varför några i flocken ligger i sängen. Jag tror det vore svårare för din äldre hund att bli bortkörd från sin plats som han är van vid.

 4. Så sant som det är skrivet, mina barn har både gått upp och ätit frukost o jetsig i väg till skolan skälva från i alla fall fjärde klass efter som jag är både brandman och egen företagare som el installatör så har det inte varit självklart att det har funnits en vuxen till hands på mornarna om ett larm hade gått på morronen.

 5. Har fattat att detta du säger är helt rätt
  Men jag har följt dej ett år nu eftersom min hund är ung.lika gammal som Nymo så hakade på där för att försöka göra allt rätt från början. Men detta med att skälla eller hälsa när det kommer besök, får jag ingen bukt med. Hon skäller på folk som hon inte känner och skriker av glädje när det är någon hon känner. Jag har försökt att lugna ner henne genom att ta i henne men det hjälper inte. Hur gör man?

  1. Här har jag samma problem. Så svårt med möten hemma men betydligt enklare när vi går på stan eller är någon annanstans

 6. Håller fullständigt med! Men jisses vad det är svårt i praktiken men så lätt i teorin. Kämpar på med just detta med min bostonterrier, små nätta steg i rätt riktning (alltid nåt).

 7. Okej, jag ska försöka få ner mina tankar om detta.
  Jag håller med om att man ska ställa krav/kriterier för hur hunden ska agera i olika situationer, och det gör mig bekymrad när Fredrik i sitt inlägg likställer träning med positiv förstärkning med träning där man inte har några som helst krav på hunden.
  Hela poängen (som jag ser det) med att träna med positiv förstärkning är att successivt öka kraven/kriterierna för vad hunden ska göra i en viss situation och sen förstärka det beteendet. Om hunden skulle misslyckas får man backa ett steg (eller flera) och sen försöka igen med lite lägre krav för att sen bygga vidare.
  Skillnaden mellan positiv träning och mer ”traditionell” träning är inte att man inte ställer krav på hunden (som Fredrik får det att låta i det här inlägget), utan Hur man agerar när hunden uppfyller kraven respektive om den inte klarar av att göra det.
  Det var mina tankar kring detta, och jag håller verkligen med tidigare kommentarer om att det är lätt i teorin, men oj så svårt i praktiken!

  1. Som jag uppfattade Fredriks inlägg handlade det inte om att jämföra eller skilja på olika inlärningsstilar, utan att göra skillnad mellan inlärning och fostran. Där blir kraven helt olika och jag skulle hellre använda ordet förväntningar när det handlar om inlärning. Däremot behöver vi hjälpa hunden att klara av sociala situationer och då handlar det mer om krav än förväntningar.

 8. Det hela handlar om energi som hunden läser och då är det viktigt att du avger rät energi vid rät tillfälle. Fredrik har ett jäkla anamma när han har bestämt sig så slutför han och till synes har han ett yttre som spontant glatt o lekfullt medan sitt inre otroligt fokuserad med envishet tror jag.
  Hunden arbetar med sina sinnen med 1 näsan 2 synen 3 hörsel.

  Jobbar man så utefter vad hunden är avlad till att jobba med så kommer man långt om man frågar mig.

  1. FS tror inte på energier… Men sinnesstämning /energier är A och O
   Finns många människor som kan få hur mycket verktyg att jobba med sin hund med, men har dom fel sinnesstämning och självkänsla. Så funkar det inte. Hundar läser av oss mera än många förstår.

 9. Helt rätt Fredrik! Jag ser allt för många hundar som inte får någon som helst vägledning/hjälp av sina ägare vid exempelvis hundmöten. Ägaren står lite handfallen bredvid/eller bakom och låter hunden gå in och ”lösa situationen” ofta med utfall och tokskällande. Ägaren pratar snabbt och med lite oro i rösten till hunden och tror att hunden förstår vad som sägs, men hunden uppfattar det som att ägaren behöver hundens hjälp för att klara av situationen och hunden blir än värre i sitt agerande.
  Ser precis samma sak med flera av barnens dagis/skolkamrater. Föräldrarna tar inte sin roll utan vill vara en schysst kompis och backar allt för ofta och låter sig bli totalt överkörda av sina barn. Det är skrämmande, vad ska det bli av dessa barn när de är vuxna. De flesta saknar helt empati för både människor o djur. Är bara vana att dundra fram utan några konsekvenser.
  Med rätt vägledning från ägarens/vuxnas sida kommer det bli så mycket bättre! Så slipper både hundar och barn axla rollen som vi vuxna inte vågar ta!

Kommentarer inaktiverade.