Lite lydnadstips.

Skärmavbild 2016-06-01 kl. 22.20.30

Långa dagar, lite sömn, och mycket arbete…. Men jag trivs som fisken i vattnet.
I morgon är det teveinspelning igen, och även denna gång kan LillaNymo få en liten roll 🙂

Här är några lydnadstips 🙂

– Platsliggning, träna i vardagen och i situationer där det naturligt blir ett lugn. Kanske då du själv tar en kaffe, eller läser dagstidningen.

– Linförighet/Fritt följ, du vet ju att du ska belöna då hunden ”går rätt”. Men tänk på att själv ”gå rätt”. Hur ”tråkig” kommer du att se ut och gå på tävling. Se till så att hunden förstår att ju ”tråkigare du går”, desto närmre till belöningen.

– Hopp över hinder, tänk på att inte belöna hunden för att den kommer över hindret, utan att den faktiskt hoppar. När hunden lär sig hopp, då är det lätt att hunden istället blir fokuserad på bollen som slängs som belöning. Då blir hoppet inte ett hopp, utan istället ”bara ta sig över hindret”, då finns stor risk för dålig hoppteknik.

– Kryp, se till så det inte blir stress i momentet. Det är väldigt lätt att man belönar att hunden tar sig framåt, och inte att hunden följer. Kryp är ett ”fot” fast hunden kryper. Belöna följsamhet, inte att hunden kryper en sträcka a- b.

– När hunden kan momenten, lägg in störningar. Kör tävlingslydnad mitt i skogen bland granar och tall och ojämn mark. Ställ samma krav på utförande och belöna som vanligt. Men ett ”fot” på en grön plan, ser fat inte lika bra ut i skogsterräng. Får du till det, då stör knappast någon/något hunden på tävlingsbanan.

 

8 svar på ”Lite lydnadstips.”

 1. Mycket bra tips
  Ett annat tips är att man har någon som filmar när man tränar jätte nyttigt
  Då ser man mer konkret med egna ögon vad man ska förbättra
  Vi gjorde det på klubben inför tävlingar när resultaten var skit det hjälpte verkligen tack vare Det hamnade jag på pallen…….

 2. ETT av mina stora rädslor:(( och varför jag som amatör inte velatr ens prova att tävla.. *tänk vad tokigt det kommer att se ut* din kommentar.. DET finns ett RÄTT sätt.. hur brukshundsklubbsmänniskor bedommer.. o sen finns det absolut lydnad.. som jag e föresåråkare av.. jag vill inte ens plåga min hund att göra saker o *se rätt ut för domare* .. jag vill bara att det funkar för oss i vardagen.. vilket inte innebär *gå på ett specifikt brukshundsklubb-sätt* utan .. gå brevid mig hur du än önskar men stanna där för just nu måste du det eller så springer fåren till skogs.. lyssna på vad jag säger bara..typ

 3. vi ’tror’ av någon anledning att VI vet bäst hur saker görs.. lita på hundens inärvda förmåga:)) de kan faktiskt utan någon som helst mänsklig t tillrättaläggande.. samla in en flock får el. dylikt o bland dem se vilken individ de kommer att kunna fälla<<<<<..det är deras ursprungliga drift.. att fälla ett ungt lamm.. för att få mat o de gör det med utmärkt presicion.. kanske inte godkännt av brukshundsklubbs regler för att få pris i nån korning.. men en 'fri ' hund vet vad den gör o varför

 4. Hur går det med Nymos utbildning? Bestämt om det blir vårdhund eller sök/polishund?
  Hon är ju i den åldern då det ska börja nånstans.
  Varit väldigt tyst om det. Tv4 lovade en spännande utveckling från valp till tjänstehund.

  Bara en undran,så inga påhopp,tack.

 5. Hej!
  Vet inte riktigt om detta är rätt forum att fråga dig.
  Vi har en 11mån blandras: amstaff/ engstaff och han är familjens kelgris och en så underbar hund. Men så kommer detta MEN!!
  När vi får besök… Oavsett om han känner dom som kommer eller inte så blir han superstressad!! Speciellt när det gäller besök av barn! Han hoppar upp på dom och ska slicka dom sönder och samman… Skäller inte… Skäller i princip aldrig utom vid lekinviter. Men han jagar gästerna och rena kaoset utbryter när vi får besök.
  Många av gästerna tror att han blir sååå glad över att se dom men vi anser att han går upp i en energinivå på 500 varv.
  Detta har gjort att barnens kompisar inte längre vill komma för de tror vi har en ”farlig hund”. De vuxna gästerna tycker det blir jobbigt och vi som värdar får bara jaga honom för att bokstavligen bryta loss honom från barnen. Vi har sagt till vissa gäster att ignorera hunden när de kommer, ingen kontakt med hunden alls osv… Men det funkar inte alltid.
  Vi har försökt med att bryta hans fokus med godis/leksaker men han bryr sig inte.
  Vi har även försökt att få honom att gå och lägga sig men det är omöjligt, stänger vi in honom i ett rum eller i hans bur så skriker han som om vi försöker mörda honom.. Samma sak när vi har honom kopplad.
  Beteendet är likadant på promenader oavsett om det är andra djur eller människor.
  Det är helt omöjligt att få kontakt med honom vid de här tillfällena. Det är som att han går in i någon sort trans. Vad vi än har försökt att avleda med fungerar inte. Han tittar inte en åt det. Bara fokuserad på personen som kommer eller vi möter. Att lägga honom på sidan en längre stund har fungerat ibland men då kan han nästan hyperventilera av sterss för att han vill upp.
  När vi är ute i skogen eller liknande har vi en underbar kontakt och han kommer på inkallning och det är hans bästs stund på dagen. Men när det kommer möten får han 100% fokus på det..och det börjar tära på familjen och vår umgängeskrets. desperat familj!!

  1. Hej!
   Jag är ingen expert men har liknande erfarenheter (och Fredrik brukar tyvärr inte svara när man ber om råd här).
   Vår 13 månaders är lika dan mot besök, varesig han känner dem eller inte. Vi löser det med att han får ha sele och koppel på sig och att Ingen får hälsa på honom i början av besöket. Känns tråkigt (för besökarna) men det är det enda som funkar för oss. Efter ett tag när han har lugnat sig kan gästerna eventuellt hälsa, men om han går upp i varv så avbryter vi direkt.
   Inför att gästerna kommer får han även ett favoritben som han kan ligga och tugga på första stunden.
   Om jag var er skulle jag ”hyra in” familj eller vänner som kan hjälpa er att träna. Ta någon lugn person som är införstådd med vad som gäller och ha en person av er som hela tiden kan fokusera på hunden medan de andra fikar eller så.
   Lycka till! 🙂

 6. Hej.
  Jag har en hund (10mån) från Spanien vilket leder till att hon fått sitta instängd i bur. Hon är obsarverande vid nya människor (misstänker dessutom att hon e brasiliansk terrier och som jag läst är dom de oavsätt tidigare liv) men jag ska nu flytta iväg pga av att jag fått jobb i annan stad. Har inga problem med att ha henne hemma ensamen och hon trivs och sover i sin canvasbur. Har tesat ha med henne till mitt nuvarande jobb i buren men hon gnäller då och då. Och iumed att hon är OBS mot nya människor vill jag att hon ska känna sig trygg i buren så jag kan ha med henne till jobbet tills jag hittat dagmatte. Jag kan sätta henne utanför tex affären utan problem. Och hon trivs i buren hemma . det blir rörigt men jag tror du förstår vad jag menar. Min fråga är alltså kortfattat hur får jag buren till en trygg plats. Tackam för svar

  1. Vet inte om jag förstår rätt med ”leder till att hon fått sitta instängd i bur”. För hon är import,med div koll på sjukdomar? Eller för hon är ”osäker”?

   Att ha hund i bur är enl JBV ej tillåtet och du kanske hellre skulle ha henne kopplad (eller bakom galler) och säga till folk att låta henne vara.

   Att ha henne kopplad utanför affären när du handlar avråder jag starkt från,många har fått sina hundar stulna när dom stått kopplade utanför butiker.

Kommentarer inaktiverade.